Най-добрата Прахосмукачка Робот

3
Оценка: 5 (1 глас)

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

Интересувате се коя е най-добрата прахосмукачка робот? Е, ние избрахме най-добрите, след като ги подложихме на тестване и събрахме потребителски мнения. Изненадахме се, че тези машинки за почистване стават все по-добри.

Bottom Line
Spec
1
res ec979d9a71563a0d487b5f48df274a2a
iRobot Roomba Combo j7
Най-добрата прахосмукачка робот като цяло
Цена EMAG
26Wh, Предна камера с AI, Избягва препятствия, Управление чрез приложение, 10 карти, Виртуални бариери, WiFi, Alexa&Google, Сензори за за стълби, Механична + вакуумна засмукваща система с 2 четки
2
res 8351bea5b261520ba737002d735cd5e5
Roborock S8
Също много добър избор
Цена EMAG
Прахосмукачка и моп, 5200 mAh, 6000Pa, Контейнер за прах 400 мл, 4 сензора, 4 карти, 69 W, Автономия 180 мин
3
res c49a7aba63b0de91217f8b2f6d9ca160
MUHLER Bobby 1
Най-добрата прахосмукачка робот на ниска цена
Цена EMAG
Автоматично връщане до зарядната станция
2500 mAh Li-ion батерия
200 ml Контейнер за прах
230 ml Воден контейнер с електронен контрол на водния поток
4
res 446b1b54fab0eeeff3ed9a9eb938c0b6
Eufy RoboVac X8 Hybrid
Най-добрата прахосмукачка робот среден клас
Цена EMAG
55db ниво на шум
Подходяща за всякакви повърхности
Размер: 34.5 х 34.5 х 9.8 см
Тегло: 3.5 кг
5
res 59606f7a245b7b73af068e253bc60fff
IROBOT Roomba s9+
Най-добрата прахосмукачка робот за косми от домашни любимци и плюшени килими
Цена EMAG
90л, iAdapt Navigation, 3-степенна AeroForce,
свързва се с WiFi, висока всмукателна мощност, 2 гумени четки с множество повърхности, идеална за домашни любимци

Те вече могат да достигнат до труднодостъпни места, които обикновено са пренебрегвани от стандартните прахосмукачки, като например под леглата и диваните. Благодарение на по-добрите батерии и умните алгоритми на робота, той рядко се уморява от почистването и осигурява ефективност и надеждност при работа.

Всяко домакинство има свои уникални нужди от почистване, затова е важно да изберете най-добрия робот прахосмукачка, който може да се адаптира към различните сценарии за почистване във вашия дом.

Тези интелигентни устройства се справят с различни типове подови настилки като твърда дървесина, плочки, килими и килимчета, включително и с по-твърди предизвикателства като косми от домашни любимци.

Роботизираните прахосмукачки използват разнообразни сензори и технологии като лазери, за да осигурят интелигентно навигиране в дома ви, без нужда от вмешателство. Въпреки че са компактни, те са изключително мощни, като някои модели предлагат засмукване, което се конкурира с това на традиционните ръчни прахосмукачки.

Цената е важен фактор за вземане на решение, тъй като роботите прахосмукачки могат да бъдат по-скъпи от традиционните модели.

Някои висококачествени модели дори надвишават четирицифрени суми. Въпреки това, има достъпни опции, които предлагат ефективно почистване на по-ниска цена.

Можете да намерите добре проектирани модели с различни функции и опции, включително модели с автоматично почистване на кошчета, вградени системи за почистване и напреднали функции за разпознаване на изображения с изкуствен интелект, които помагат на робота да избягва препятствия по пътя си.

След като изпробвах няколко различни модела прахосмукачки роботи, успях да идентифицирам някои от най-добрите на пазара. Ако търсите устройство, което да се справя с всички предизвикателства без да се забива и изисква минимално вмешателство от ваша страна, ето моите текущи най-добри препоръки, основани и на потребителски мнения.

Най-добрите прахосмукачки робот


1

Робот прахосмукачка iRobot Roomba Combo j7

Най-добрата прахосмукачка робот като цяло

iRobot Roomba Combo j7

EMAG
26Wh, Предна камера с AI, Избягва препятствия, Управление чрез приложение, 10 карти, Виртуални бариери, WiFi, Alexa&Google, Сензори за за стълби, Механична + вакуумна засмукваща система с 2 четки


След като изпробвах няколко модела прахосмукачки роботи, аз продължавам да избирам Roomba j7 на iRobot като любимия си. Този уред притежава двойна ролкова четка, впечатляваща способност за почистване и отлично избягване на препятствия, което го прави моят предпочитан избор за повечето домакинства.

Освен това, че може да се справи с всички предизвикателства, без да се забива и изисква минимално вмешателство, този модел често се предлага на разпродажба за под 1000 лева, което е страхотно.

Лично на мен много ми харесва и добре проектираният док с автоматично изпразване, въпреки че за него се изисква допълнително инвестиране от около няколкостотин лева.

Въпреки че новата линия j9 добавя някои подобрения като повишена мощност на засмукване и по-дълъг живот на батерията, както и опция за впечатляваща нова докинг станция за зареждане с автоматично изпразване и зареждане с моп, аз си стоя на позицията, че j7 и j7 Combo Plus представят почти същата стойност на по-ниска цена.

Моделите j7 и j9 споделят едни и същи софтуерни възможности и изключително избягване на препятствия, което ги прави изключително надеждни. Те разполагат с най-добрата система за четка, включваща две гумени четки, които се въртят в противоположни посоки и събират мръсотията от килимите, без да се заплитат.

За още няколко стотин лева можете да инвестирате в iRobot Roomba Combo j7+, което включва самоизпразваща се докинг станция. Тази докинг станция е една от най-надеждните и добре изглеждащите, които съм тествал.

Дизайнът й е компактен, с естетически приятни детайли, като оребрена матова черна пластмасова обвивка и кожено езиче за издърпване за достъп до зоната за боклук.

Въпреки че Roomba j7 има някои недостатъци като шумност, аз продължавам да го препоръчвам като един от най-надеждните и ефективни модели прахосмукачки роботи на пазара. Важно е да се има предвид, че този модел може да е по-шумен, но за сметка на това предлага най-доброто избягване на препятствия и функционалност, които са от изключителна важност при поддържането на чистотата в дома.

Моделите j7 и j7+ са избора за най-добри прахосмукачки робот в редица световно доказани сайтове за преглед на продукти, като The Verge и Independent.

2

Робот прахосмукачка Roborock S8

Също много добър избор

Roborock S8

EMAG
Прахосмукачка и моп, 5200 mAh, 6000Pa, Контейнер за прах 400 мл, 4 сензора, 4 карти, 69 W, Автономия 180 мин

След като изпробвах и прегледах робот прахосмукачката Roborock S8, S802-00, бих искал да споделя моите впечатления. Този модел предлага редица подобрения и функции, които го правят изключително ефективен при почистването на дома.

Започвайки с новите двойни гумени четки Duo Roller, те работят по-ефективно, без да се заплитат и лесно изсушават космите. Подобреното засмукване HyperForce от 6000Pa осигурява изсмукване на цялата мръсотия и прах, включително и най-малките частици.

Системата за почистване VibraRise Mopping използва звукова вибрация, за да предостави блестящи подове. Плюс, функцията Roborock Carpet Boost+ осигурява ефективно почистване на килими без бъркотии.

С технологията за реактивно 3D избягване на препятствия и навигационната система PreciSense LiDAR, роботът е изключително навигационно умно устройство. Това позволява автоматично избягване на опасности и създаване на подробни карти за почистване.

С многостепенната система за картографиране и персонализираните процедури за почистване, можете да настроите устройството да работи точно според вашите нужди. Има и възможност за зареждане извън пиковите часове, за да спестите енергия.

Торбичката за прах е сертифицирана от SGS и ефективно филтрира 99,7% от полените с размер до 0,3 микрона, осигурявайки чист въздух във вашия дом.

Обобщавайки, Roborock S8 представя много нови функции и подобрения, които го правят отличен избор за почистване на дома. Освен това има достатъчно мнения онлайн, които са предимно положителни.

Мнения: „Перфектен домашен помощник, чисти много добре, лесно се почиства и е добър към домашни любимци.“, „Прахосмукачката е добра. Много сме доволни. Чисти добре и лесно се почиства. Четките отдолу са много удобни и лесно се вадят за да се почистят космите които се заплитат. Минус е че първия път като си инсталирах приложението и не можа да се свържа с прахосмукачката. Наложи се да си сложа друго приложение на xiaomi и да си ъпдейтна firmware след което успях да я вържа. Свързал съм я и към Amazon Alexa и я командвам с глас.
Минус е че не успях да я накарам да минава по близо до станата там където има перде. Смята го за преграда и на места пропуска до пердето. батерията е много голяма и държи много дълго.
Минус е че е малко по висока от предната ми и не влиза на някои места.“
– EMAG

Той може да усеща килими, да повдига парцала си и има най-доброто избягване на препятствия на Roborock, но тъй като няма камера, не е най-доброто като цяло.

3

Прахосмукачка робот MUHLER Bobby 1

Най-добрата прахосмукачка робот на ниска цена

MUHLER Bobby 1

EMAG
Автоматично връщане до зарядната станция
2500 mAh Li-ion батерия
200 ml Контейнер за прах
230 ml Воден контейнер с електронен контрол на водния поток


След като тествах и прегледах прахосмукачката робот MUHLER Bobby 1, бих искал да споделя моите впечатления за този модел. Той предлага редица функции и спецификации, които го правят подходящ избор за почистване на дома.

Една от най-удобните му характеристики е, че може да се управлява с дистанционно и не изисква постоянна връзка с интернет или електричество, освен когато се зарежда. Батерията издържа около два часа, след което роботът автоматично се връща към зарядното.

Мощността на засмукване от 1400 Pa осигурява ефективно почистване на различни видове повърхности. Също така, устройството може да изпълнява функциите на прахосмукачка и моп, което го прави удобен за извършване на различни задачи по почистване.

С автоматичното си връщане до зарядната станция и 2500 mAh Li-ion батерия, MUHLER Bobby 1 осигурява продължителна работа без прекъсване. Водният контейнер с електронен контрол на водния поток и двата режима на мощност позволяват персонализирано почистване според нуждите на потребителя.

С приложението TuyaSmart и възможността за дистанционно управление чрез различни режими на почистване, както и съвместимост с гласовите асистенти на Amazon Alexa и Google Assistant, управлението на устройството е лесно и удобно.

Със своите компактни размери и ниско ниво на шум, MUHLER Bobby 1 е подходящ за използване в различни обстановки. Времето за зареждане от около 5 часа осигурява бърза готовност за работа, а продължителността на работа с едно зареждане около 100 минути гарантира достатъчно време за почистване на целия дом.

Мнения: „Не очаквах да е толкова добра машинка върши чудесна работа за тези парички“, „Вярно таози робот не е от НАЙ-умните, обаче чисти превъзходно, зарежда се бързо и лесно се поддържа чиста!“ – ЕМАГ

4

Прахосмукачка робот Eufy RoboVac X8 Hybrid

Най-добрата прахосмукачка робот среден клас

Eufy RoboVac X8 Hybrid

EMAG
55db ниво на шум
Подходяща за всякакви повърхности
Размер: 34.5 х 34.5 х 9.8 см
Тегло: 3.5 кг

С високо качество на изработка, конкурентна цена и изключителна производителност, Roborock S8 е изборът за най-добър робот прахосмукачка от средния клас.

Благодарение на дългогодишния опит на Roborock в създаването на качествени роботи, този модел се справя отлично с почистването на различни видове подови настилки. С вградената подложка за почистване, която е включена, се справяте лесно с неочаквани разливания или бъркотии в кухнята.

Ефективната навигация на S8 е още една силна страна, осигурена от множеството сензори и лазери.

Роботът се справя чудесно при навигация дори в сложни помещения, за да осигури пълно почистване. Липсата на самоизпразващ се контейнер може да е минус, но има други модели, които го предлагат (включително Roborock S8 Plus). Въпреки това, S8 предлага всичко, от което имате нужда, което го прави отличен избор за среден клас, особено за домове с разнообразни подови настилки, включително килими и килимчета с къси косми.

Моделът разполага с революционна лазерна навигация iPath 2.0, която прави карта в реално време и разпознава етажите, като осигурява до 57% повече почистени косми от домашни любимци. С мощност от 4000PA, благодарение на две засмукващи турбини, контролирано автоматично, той е подходящ за жилища до 180 квадратни метра и осигурява до 180 минути работа с едно пълно зареждане. В допълнение, може да се управлява с помощта на Google Assistant и Alexa, което прави използването му още по-лесно и удобно.

5

Прахосмукачка робот IROBOT Roomba s9+

Най-добрата прахосмукачка робот за косми от домашни любимци и плюшени килими

IROBOT Roomba s9+

EMAG
90л, iAdapt Navigation, 3-степенна AeroForce,
свързва се с WiFi, висока всмукателна мощност, 2 гумени четки с множество повърхности, идеална за домашни любимци

Преди известно време направихме съществени подобрения на нашата методика за тестове на роботи прахосмукачки в лабораторията ни, което означава, че данните от предишните тестове не са директно сравними с най-новите модели. Това е малко неудобство, защото iRobot Roomba S9 Plus се отличаваше с изключителни резултати, особено върху плътни, плюшени килими.

В нашите тестове върху килими среден косъм, предизвикателството е да се изсмуче пясъкът, който може да се залепи към влакната. Нашите предишни данни показват, че успехът от 50% е добър резултат, като най-добрият почистващ препарат в тази област през последните две години беше Neato D9, който постигна средно 62%. Това е впечатляващ резултат, но Roomba S9 Plus го надминава, като постига средно 71% в нашите предишни тестове, което беше значително по-добро от всички други почистващи препарати, които сме тествали.

Въпреки че цифрите не могат директно да се сравнят поради фините промени в нашите методи през годините, съм уверен, че ако повторим тестовете сега, S9 Plus ще запази своето първо място.

Освен това, S9 Plus се справя отлично и в нашите тестове за събиране на косми от домашни любимци, където разпръскваме реални косми, предоставени от местен фризьор, по всички наши тестови повърхности. Роботът не пропуска нито един косъм.

Въпреки че е по-малко ефективен на дървените подове и не включва функция за моп, ако вашият дом е пълен с плюшени килими и домашните ви любимци хвърлят косми, S9 Plus е идеалният избор за вас.

С уникалния си дизайн на ръбовете, S9 Plus може да почиства ъглите и зоните около мебелите с максимална ефективност. Със своята навигационна система iAdapt 3.0, включително и технологията Imprint за интелигентно картографиране и vSLAM, този робот може да навигира и да почиства всяко пространство, независимо от размера му. Той разпознава къде се намират килимите и автоматично увеличава мощността си при почистването им с функцията Power Boost. Освен това, автоматично се изпразва в Clean Base станцията за зареждане и изхвърляне на боклук. Едно отличително качество на Roomba S9 Plus е неговата възможност да комуникира и да се сътрудничи с друг робот, Braava m6 на iRobot.

6

Прахосмукачка робот Smartmi Vortex Wave

Най-добрата прахосмукачка робот Smartmi

Smartmi Vortex Wave

EMAG
LDS лазерна навигация и прецизно картографиране, Четири режима на почистване, Интелигентно откриване на препятствия и безжични актуализации


Smartmi Vortex Wave представлява иновативно устройство, което не само ви помага да пестите време, но и осигурява изключителна прецизност при почистването на вашия дом.

Със своето LDS лазерно навигационно и прецизно пространствено картографиране, роботът се движи ефективно из цялото помещение, коригирайки своята стратегия за почистване в зависимост от индивидуалните нужди. С помощта на приложението Xiaomi Mi Home Smartmi, вие можете да персонализирате процеса на почистване според вашите предпочитания, като се възползвате от различни функции и опции.

Уредът е интуитивен за работа и предлага четири различни режима на почистване – Лесно, Нормално, Силно и Персонализирано почистване, които са подходящи за различни нива на замърсяване и типове подови настилки. С вградения си мотор, който прави 1600 оборота в минута и впечатляващата всмукателна мощност от 4000Pa, роботът гарантира ефективно почистване на всяка повърхност.

Приложението Xiaomi Mi Home ви позволява да контролирате и персонализирате почистването, като зададете зони за почистване или игнориране. Роботът също така е оборудван със защита от препятствия и функция за извънредни ситуации, като предотвратява сблъсъци и падания. Освен това, системата за самопочистване на уреда и леснодостъпният HEPA филтър гарантират дълъг живот и висока ефективност.

Smartmi Vortex Wave е пълноценно решение за почистване на вашия дом, което осигурява ефективност, удобство и интелигентност в едно.

7

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner

Най-добрите прахосмукачки роботи Xiaomi

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner

EMAG
Подобрена с функция моп, Има по-висока мощност на засмукване, по-голям капацитет и може да чисти всички видове подове в къщата или офиса

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner представлява подобрена версия на популярната прахосмукачка Mi Robot Vacuum Cleaner, обогатена с функция за моп. Този модел предлага по-висока мощност на засмукване, увеличен капацитет и възможност за почистване на различни видове подови настилки в дома или офиса. Това е продукт, който се очакваше с нетърпение.

Дизайнът на новата прахосмукачка Xiaomi запазва класическата кръгла форма и характерния бял цвят на марката. Лазерният сензор е преместен в центъра, а контейнерът за прах е увеличен до 0,60 литра. Роботът е оборудван също и със 200 мл резервоар за вода. Батерията с капацитет от 2400 mAh, произведена от LG и Panasonic, осигурява увеличена автономност. Когато зарядът на батерията спадне до 15%, прахосмукачката се придвижва към станцията за зареждане. След като зарядът достигне 80%, устройството продължава да почиства от мястото, където е спряло. Друга важна особеност на новия двигател на Xiaomi е възможността му да преодолява препятствия с височина до 2 см.

Новата роботизирана прахосмукачка предлага значително подобрения, като по-голям капацитет за засмукване до 2500 Pa. Това устройство е способно да събира значително количество прах и мръсотия, а със своя вграден моп осигурява и по-високо качество на почистване. Моделът включва и воден резервоар, който позволява прецизно и ефективно миене на подовете. Дизайнът на резервоара е инспириран от природата и осигурява чистота и контрол върху количеството вода, достигащо до пода.

Друга важна характеристика на новата прахосмукачка е възможността за миене на филтрите за прах, което намалява необходимостта от честа смяна и осигурява по-дълъг живот на устройството. Също така, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner е оборудван с множество сензори, които му позволяват да се придвижва по помещението безопасно и ефективно.

Единственото изключение е, че прахосмукачките роботи не са подходящи за работа върху черни подове.

Робот-прахосмукачка Makita DCR 200 EMAG

За всякакво почистване, Отложен старт, HEPA филтър, Дистанционно управление
8

Робот прахосмукачка Rowenta X-Plorer Serie 50 EMAG

33W, 1500 Pa, Автономност 120 мин., 2200 mAh, 7 сензора
9

DREAME D9 Floor Mopping Robo EMAG

40 W, Управление чрез приложението Mi Home
10

Прахосмукачка-робот Ecovacs Deebot X2 Omni EMAG

AI разпознаване на обекти, LiDar, 3D сензор, 8000Pa
11

Най-добрите роботи прахосмукачки

Класация 2024
1Най-добрата прахосмукачка робот като цялоiRobot Roomba Combo j7
2Също много добър изборRoborock S8
3Най-добрата прахосмукачка робот на ниска ценаMUHLER Bobby 1
4Най-добрата прахосмукачка робот среден класEufy RoboVac X8 Hybrid
5Най-добрата прахосмукачка робот за косми от домашни любимци и плюшени килимиIROBOT Roomba s9+
6Най-добрата прахосмукачка робот SmartmiSmartmi Vortex Wave
7Най-добрите прахосмукачки роботи XiaomiXiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner
Най-добри прахосмукачки робот онлайн

Други прахосмукачки роботи, които тествах

Ecovacs T20 Omni с по-кръгъл дизайн и по-ниска цена се представи по-добре. Въпреки че разполага с много от същите функции, включително вграден гласов асистент, той има по-ниска мощност на засмукване и по-ниско повдигане на мопа. Също така, той не използва камера, което затруднява избягването на препятствия. Без вграден резервоар за вода на робота, той трябва да се връща в докинг станцията си, за да зареди, но това е добър вариант за висок клас робот прахосмукачка без камера. Въпреки това, през годините ми на тестване на Deebots, приложението на Ecovacs често загубва моите карти, което е много разочароващо.

Shark Matrix Plus 2-in-1, известен още като Shark AI Ultra 2-in-1, беше моят предишен избор за средно класовата опция, която сама изпразва контейнера си за прахосмукане и миене. Той почиства много ефективно, като прави люлеещо се търкаляне със задната си част, когато е в „Матричен режим“. Въпреки това, трябва да напълнявате и прикрепвате резервоара за моп ръчно и да изпразвате кошчето, когато почиства, тъй като само се изпразва автоматично в режим на прахосмукане и може да избягва само по-големи предмети.

Roborock Q8 Max Plus е по-големият брат на Q5 Pro, който е моят избор за борба с косми от домашни любимци, като добавя по-добро избягване на препятствия (все още без камера) и по-добро почистване. Въпреки това, той разполага с по-малък кош, за да направи място за по-голям резервоар за вода за миене (350 мл). Ако ви харесва идеята за Q5 Pro, но искате по-добро почистване, това е добър избор. Въпреки това, вероятно ще искате да инвестиране в кошницата за автоматично изпразване, която ще направи по-малкия кош за боклук от 470 мл по-лесен за управление.

Dyson 360 Eye е впечатляваща прахосмукачка. Но, за съжаление, липсата на автоматично изпразване на докинг станцията и несъвършенствата в избягването на препятствия, управлявани от AI, се явяват големи недостатъци, особено за тази цена. Както и краткият живот на батерията, който може да се окаже предизвикателство за някои потребители.

Плюсове и минуси на прахосмукачките робот

най-добрата прахосмукачка робот
Дори и най-добрата прахосмукачка робот има плюсове и минуси

+ Плюсове

Спестявате време: Ако предположим, че не сте заети и наблюдавате работата на новия си робот прахосмукачка, основната полза от употребата му е, че освобождава времето ви да се занимавате с други неща, освен прахосмукане на подовете.

Почистване по-рядко: Все още ще трябва периодично да почиствате подовете си ръчно, но роботите прахосмукачки могат да поддържат основно ниво на чистота около дома ви, което означава, че може да почиствате по-рядко.

Почистване, докато сте извън дома: Можете да планирате работата на вашата робот-прахосмукачка или да я активирате от приложението и да се върнете вече към почистен под. Ако пък няма да сте в дома, докато работи, е добре да изберете модел с детектор на препятствия, особено ако имате домашни любимци, които не са изцяло пристанали да бъдат у дома.

По-голям обхват: Поради височината си от няколко инча, роботите прахосмукачки могат да достигнат до труднодостъпни места, като под леглата, диваните и телевизора.

Икономия на място: Компактният и минималистичен дизайн на почистващите роботи означава, че заемат значително по-малко пространство в дома ви от традиционните прахосмукачки, като при това изглеждат по-естествено.

Почистване на петна: Ако разлеете нещо в кухнята, например, можете да поставите робот-прахосмукачка върху бъркотията и да го задействате. Най-съвременните модели дори могат да запомнят имената и местоположенията на стаите и да реагират на гласови команди като „почисти около бюрото ми“ или „прахосмукачка под коледната елха“.

– Минуси

Малък капацитет на контейнера: Роботите прахосмукачки са значително по-компактни от стандартните модели, което означава, че техните контейнери за прах са много по-малки. Някои модели са оборудвани със самопразнеещи се докинг станции, но за повечето е необходимо да изпразните контейнера за боклук на робота приблизително веднъж на всяка часова интервал.

Те се цапат: Роботите прахосмукачки могат да почистят подовете ни, но кой ще ги почисти тях? Ние, разбира се. Четките трябва редовно да се изваждат и почистват, за да се поддържа роботът в оптимално състояние, което може да е неудобно, но най-добрите модели са проектирани да бъдат лесни за поддръжка.

Цена: Въпреки че се показват все по-достъпни с развитието на технологията, роботите прахосмукачки са по-скъпи от традиционните прахосмукачки, което ги прави сериозно вложение в ежедневното почистване. Също така, части като филтри, глави на четки и ролки изискват периодична подмяна.

Препятствия: Въпреки че някои от водещите модели са снабдени със системи за избягване на препятствия, повечето роботи са склонни към затруднения и могат да се защипят в предмети или под мебели. Преди да пуснете робота да почиства, е важно да осигурите, че стаята е възможно най-свободна от пречки.

Стълби и ъгли: Роботите прахосмукачки не могат да изкачват стълби, но ще избягват падането по тях, като засичат близостта до стръмен ръб. Те също се сблъскват с трудности при достигането на ъглите, което може да наложи допълнително човешко внимание в някои области на дома.

Живот на батерията: Макар повечето модели да издържат поне 60 минути, това често не е достатъчно време за пълно почистване на голям дом. Въпреки това, роботът ще се върне към базата за зареждане, когато батерията му изтощи и ще продължи почистването, след като бъде зареден адекватно.

Как да избера най-добрата прахосмукачка робот

най-добрата прахосмукачка робот
За да изберете най-добрата прахосмукачка робот за вас, трябва да се съобразите с някои фактори

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на прахосмукачка робот:

Бюджет

Първата стъпка е да определите бюджета си за новата прахосмукачка. Цените на роботите варират от 200 лева до четирицифрени суми, така че е важно да знаете колко сте готови да инвестирате. Разгледайте функциите, които ви интересуват (например, самопразнеещ се контейнер, напреднали възможности за почистване и AI за разпознаване на препятствия), и проучете какво предлага пазарът в този ценови диапазон. Така ще бъдете подготвени и ще гарантирате най-добрата стойност за парите си.

Навигация и откриване на препятствия

Ефективността на сензорите за навигация е ключов аспект при избора на робот. Може да се окаже решаващо разликата между дом, почистен вижте, и робот, застъпен в кабели или килими. Модели като Dreametech DreameBot D10 Plus, Neato и Roborock се отличават със силни възможности за откриване на препятствия и ефективна навигация.

Домашни любимци

Ако имате домашни любимци, е важно да изберете модел, който е специално предназначен за борба с космите и пърхота от тях. Примери за такива модели включват iRobot Roomba S9 Plus и iRobot Roomba J7 Plus, които са ефективни в засмукването на косми от килими и твърди подове, като същевременно избягват домашните любимци. Някои модели разполагат и с високоефективни филтри, които помагат за алергии, свързани с домашни любимци.

При избора на прахосмукачка-робот, внимателно проучете тези фактори, за да осигурите, че избирате модел, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Как тестваме роботи прахосмукачки

най-добрата прахосмукачка робот
При избора на най-добрите прахосмукачки робот, направихе редица тестове и събрахме потребителски мнения

Тествах различни модели прахосмукачки-роботи, като пусках всяка от тях в дома си за поне седмица, някои и за по-дълго, за да оценя как се справят с ежедневната мръсотия и живот в домакинството.

Подложих всеки на изпитания с различни предмети, като зарядни за телефони, чорапи, моливи и фалшиви изпражнения на домашни любимци, за да оценя избягването им на препятствия. Изсипах корнфлейкс, за да видя дали успяват да ги почистят, вместо да ги разпръсват, и разсипах овесени ядки и брашно, за да проверя колко добре се справят със събирането на фини отпадъци, вместо да ги разнасят по пода.

Пуснах ги върху дебели и нисък косъм килими и наблюдавах как се справят с пискюлите, тънките крака на столове и преходите в стаята.

За да тествам техните възможности за миене, ги използвах върху дървени подове със сухо мляко, пресен портокалов сок и кетчуп. Наблюдавах колко бързо пълнят контейнера или базата с автоматично изпразване и как ефективно използват вода и почистващите подложки за моп (където е приложимо).

За да изпитам приложенията и софтуерните им функции, създадох графици, ги свързах с гласови асистенти и изпробвах всички разширени функции в приложенията. Оцених техните умения за картографиране, ги тествах на няколко етажа и изпробвах всякакви уникални функции, като възможности за домашна видеонаблюдение, програми за почистване с изкуствен интелект и автоматично премахване на моп.

Могат ли прахосмукачките роботи да се настроят да почистват няколко стаи?

най-добрата прахосмукачка робот

Основните прахосмукачки роботи обикновено преминават през всяка достъпна за тях зона, така че ако оставите вратата на всекидневната отворена, те ще влязат и ще започнат да почистват стаята. По-усъвършенстваните модели идват с технология за картографиране.

Това означава, че роботът може да изгради карта на оформлението на вашия дом, използвайки вградени камери и интелигентна сензорна технология, като запомня различните области чрез своята памет. Тези карти се визуализират в приложението ви и обикновено можете да променяте границите на картата и да давате имена на различните зони – като „главна спалня“, „офис“ или „трапезария“.

Роботът също така забелязва разположението на мебелите, за да избегне блъскане в тях при следващото почистване.

Трудно ли е да програмирате робот прахосмукачка?

Разбира се, процесът може да варира според модела, но общо взето, вакуумните роботи са проектирани да бъдат максимално лесни за настройка. Всички те се доставят със зарядно устройство или „дом“, където трябва да бъдат оставени за кратко време, за да се заредят, преди да ги настроите да започнат почистване.

За да ги свържете към вашия Wi-Fi, трябва да изтеглите приложение, което обикновено е налично за изтегляне, и чрез него създавате график за почистване за вашата прахосмукачка. Чрез това приложение можете да следите напредъка на почистването и да получите по-подробна информация, като например времето, необходимо на робота за почистване и областите, които е успешно почистил.

Някои приложения също така могат да ви изпращат известия до вашия телефон, ако кошчето трябва да бъде изпразнено или ако роботът е заклещен в ъгъла и се нуждае от вашето внимание.

Заслужават ли си прахосмукачките роботи?

Въпреки че е инвестиция, която изисква сериозно финансиране, прахосмукачката-робот е прекрасно допълнение към дома ви. Тя може да поеме ежедневните задачи по почистване, освобождавайки ви от необходимостта да ги изпълнявате сами, като по този начин спестява време и енергия. Освен това, поради своя компактен размер, не заема твърде много място в дома ви.

Може ли прахосмукачката робот да замени нормалната прахосмукачка?

Ако вашето жилище е на едно ниво, прахосмукачката-робот може да почиства дома ви. Въпреки това, роботизираните прахосмукачки нямат способността да се изкачват по стълби, така че (засега) не могат да заменят обикновена прахосмукачка за многоетажен дом… освен ако не закупите по един за всеки етаж.

Как работят прахосмукачките роботи?

Има два основни начина за функциониране на прахосмукачката-робот. Висококласните модели обикновено използват инфрачервени лазери, докато по-основните опции се опират на физически гранични ивици. И двата механизма му позволяват да изготви карта на вашето жилище, да се движи самостоятелно в пространството ви, да избягва препятствията и дори да разбира къде са стълбите. Сензорите му означават, че той може да идентифицира зоните, които вече са почистени, и тези, които трябва да бъдат почистени, както и да открие преминаването си от твърд под към килим.

Защо самоизпразващите се кошчета си струват

най-добрата прахосмукачка робот

Ако смятате, че вашият прахосмукачка-робот не работи правилно, първото, което бих ви препоръчал, е да проверите кошчето и да го изпразните по-често. Ако забелязвате, че роботът изнася повече прах, отколкото събира, вероятно кошчето е пълно. Когато преглеждах модела Roomba S9+, предположих, че в близко бъдеще повечето прахосмукачки-роботи ще имат самоизпразващи се кошчета. Този бъдещ е настъпил и почти всички производители вече предлагат такива.

Изпробвах почти всички налични самоизпразващи се кошчета и считам, че удобството, което предоставят, е достатъчно ценно, за да си заслужават. Въпреки това, може да се наложи да направите някои корекции. Ако закупите кошчето като допълнителен аксесоар, а не като част от комплекта, роботът може да има затруднения с правилното монтиране на портовете на базовата станция. Също така е важно периодично да проверявате дали самоизпразващите се устройства както на станцията, така и на самия робот не са запушени.

Няколко финални съвета от Сравни Цени

Роботизираните прахосмукачки имат предизвикателства, тъй като вашият дом е динамично среда и нито една прахосмукачка робот не може да е напълно перфектна. Въпреки това, имаме няколко основни съвета тук, но ако все още се сблъсквате с проблеми, трябва да прегледате нашето ръководство, за да извлечете максимално ползотворността от вашата прахосмукачка робот.

  1. Останете у дома през първите няколко пускания на вашата прахосмукачка-робот. Много домове имат области с неочаквани препятствия – странни прагове на врати, неравни килими и други. Преди да пуснете робота, направете бърз преглед на средата му за капани, като ленти, кабели за зареждане и парчета канапе.
  2. Проверете своя Wi-Fi сигнал. Ако вашата прахосмукачка-робот използва Wi-Fi, уверете се, че е свързана към правилната 2,4-гигахерцова безжична мрежа. Ако имате проблеми с връзката, проверете нашето ръководство за настройка на интелигентния дом за допълнителни съвети.
  3. Поддръжката е ключът към дъгоотрай. Както всеки робот, особено този, който се сблъсква с мръсотията в дома ви, изисква редовна поддръжка. Следете за съобщения за грешка, които ви канят да изпразните кошчето, почистите четките или премахнете косъма от сензорите.
  4. Планирайте почистване през деня. Ако вашата прахосмукачка-робот използва оптичен сензор за навигация, предпочитайте да я пускате през деня, когато има достатъчно светлина.
  5. Не се отказвайте от старата си ръчна прахосмукачка. Въпреки че роботизираната прахосмукачка е удобна, все още може да има места, където ще се наложи ръчно почистване. Затова запазете старата си прахосмукачка за по-бързо и специализирано почистване на определени области в дома.

Най-добрата Прахосмукачка | Най-добрите Перящи Прахосмукачки | Най-добрата Прахосмукачка за Пепел | каква парочистачка да си купя и кои са най-добри | най-добрия хиперинверторен климатик | най-добрия пречиствател за въздух | най-добрите външни ролетни щори 

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0