Ето кой е най-добрия пречиствател за въздух и как да изберем

6
Оценка: 5 (1 глас)

Като цяло пречиствателите на въздух са прости устройства, състоящи се основно от вентилатор и филтър. Въпреки това, най-добрия пречиствател за въздух, трябва да има способността да улавя почти всички видове алергени във въздуха, включително полени, спори на плесени, бактерии, вируси и дим.

Ето защо направихме преглед и тест на водещи пречистватели на въздуха, за да разберем кои от тях наистина заслужават титлата най-добри. Вижте кой е най-добрия пречиствател за въздух, според направените тестове:

Най-добрия пречиствател на въздух за големи пространства

Levoit Core 600S, 147㎡
CADR 697 м3/ч, True HEPA филтър, Смарт, Автоматичен режим

Най-добрия пречиствател на въздух за спални и други малки пространства

BlueAir Pure 411
Филтър SmokeStop (Филтър за частици + въглероден), Препоръчва се до 15 м2

Най-добър бюджетен избор

Xiaomi Smart Air Purifier 4 EU
PCARD 400 м3/ч, MI Home, OLED дисплей, Нощен режим

Най-добрия пречиствател на въздух за алергии

Dyson TP09, Purifier Cool Formaldehyde
WiFi, Bluetooth, 10 скорости HE13 H13, Dyson Link, Магнитно дистанционно управление, Сребрист
emag.bg

Kой е най-добрия пречиствател за въздух?

Ако живеете в район, предразположен към прах или имате алергии към частици във въздуха, закупуването на пречиствател на въздух може да бъде от полза.

Най-добрите пречистватели на въздуха използват различни технологии за филтриране на прахови частици от въздуха, включително прах, пърхот, алергени, вируси и други замърсители. Те ефективно рециркулират по-чист въздух обратно във вашето жилищно пространство.

Сред пречиствателите на въздуха, които тествахме, BlueAir HealthProtect™ се откроява като най-впечатляващ, предлагайки първокласна производителност за средни по размер пространства с тих и ефективен дизайн на разумна цена. Има обаче няколко други марки и модели, които си струва да обмислите, докато проучвате възможностите си.

HEPA филтрите, признати като високоефективни въздушни филтри за твърди частици, способни да отстранят най-малко 99,97% от частиците във въздуха с размер 0,3 микрона, са най-разпространеният и високо ценен вид налични пречистватели на въздуха.

Докато повечето въздухопречистватели са предназначени за една или две стаи, има модели, които претендират, че пречистват въздуха в цял дом.

Независимо дали се борите със сезонни алергии или се подготвяте за потенциални замърсители във въздуха като пепел от горски пожар, пречиствателят на въздуха може да осигури защита във вашия дом.

Пречиствателите на въздуха са особено полезни за хора с алергии или респираторни заболявания и правилното поставяне на устройството е от съществено значение за оптимални резултати. Дори и да не се сблъсквате с дихателни проблеми, наличието на пречиствател на въздуха у дома може да ви осигури спокойствие, като гарантира, че дишате възможно най-чистия въздух въз основа на вашите специфични условия на живот.

Тестваните обстойно от нас пречистватели на въздух, са прегледани за тяхната производителност, функции, лекота на използване и нива на шум при различни настройки, като същевременно идентифицират всички значителни оперативни проблеми. Прочетете за подробности относно нашият избор за най-добрия пречиствател за въздух.

Най-добрите пречистватели на въздух за 2024 г.

Най-добрия пречиствател на въздух за повечето хора

Всеки пречиствател на въздух, който оценяваме, се подлага на тестване в нашата специално проектирана тестова камера, където пускаме контролирано количество дим във въздуха, за да оценим колко бързо пречиствателят може да възстанови качеството на въздуха.

В категорията на пречиствателите на въздух със среден размер, BlueAir HealthProtect™ се очертава като най-добрият както при ниски, така и при високи настройки на вентилатора. Той ефективно намалява нивата на частици до нивата преди задимяването при ниска скорост и доста бързо при висока скорост, демонстрирайки впечатляващо представяне.

Освен това, BlueAir HealthProtect™ се класира като второто най-енергийно ефективно устройство в своя клас и работи тихо, генерирайки само 46,1 децибела при най-високата си настройка на вентилатора.

BlueAir HealthProtect™ се откроява като иновативен въздухопречиствател с гласово управление, включващ петцветен индикатор за качеството на въздуха и сензор за частици за откриване на замърсяване.

С помощта на приложението BlueAir можете да наблюдавате в реално време качеството на въздуха във вашия дом, да контролирате въздухопречиствателя от разстояние и да проследявате използването на филтъра, за да улесните навременната смяна.

Според BlueAir, той може да покрие по-голяма площ и може да се похвали с CADR рейтинг от 250 cfm за дим, полени и прах. Със своята проста, но добре проектирана конструкция, този пречиствател на въздух се отличава както с енергийна ефективност, така и с отстраняване на частици, което го прави отличен избор за подобряване на качеството на въздуха в пространства като домашни офиси или фитнес зали.

Но това е твърде малко, от това което може да се каже за най-добрия пречиствател на въздух:

 1. Технологията HEPASilent™ комбинира механична и електростатична филтрация, за да осигури по-висок приток на чист въздух от фини прахови частици в сравнение със стандартните технологии, които използват само механична филтрация. Тази технология консумира само 18,3W електроенергия, както е потвърдено от тестове според стандарт GB/T18801-2015.
 2. Тестванията на филтърния елемент показват, че уредът е способен да деактивира микроорганизми в естествена среда при нормални условия на температура и влажност. Важно е да се отбележи, че Blueair пречиствателите не са тествани спрямо коронавируса SARS-CoV-2, и производителят не твърди, че те могат да хващат, премахват или убиват този вирус.
 3. Резултатите от тестове за дебит на чист въздух (pCADR) в уреда HealthProtect™ 7400 показват по-високи стойности в сравнение с H13 true HEPA филтъра в същия уред.
 4. Уредът HealthProtect™ 7400 демонстрира по-ниска консумация на електроенергия и по-ниски шумове в сравнение с H13 true HEPA филтъра в същия уред.
 5. Технологията GermShield™ предоставя 24/7 защита срещу бактерии (Staphylococcus albus) и вируси (бактериофаг MS2), като се активира дори когато уредът е в режим на изчакване.
 6. Уредът HealthProtect™ 7400 е способен да деактивира бактерии (Staphylococcus albus) и вируси (бактериофаг MS2).
 7. Препоръчителната площ на помещението за използване на уреда е 38 m².
 8. Функцията Clean air ETA може да се използва чрез приложението Bluair.

Най-добрия пречиствател на въздух за големи пространства

Levoit Core 600S, 147㎡

1080,00
CADR 697 м3/ч, True HEPA филтър, Смарт, Автоматичен режим

Поддържането на добро качество на въздуха в големи и открити пространства може да бъде предизвикателство, но Levoit Core 600S се откроява като последователен и ефективен избор.

При тестване той демонстрира впечатляваща производителност, пречиствайки въздуха в тестовата камера за приблизително бързо при ниски настройки, което го прави най-бързият сред сравнимите устройства.

Levoit Core™ 600S Smart True HEPA предоставя ефективно пречистване на въздуха в големи пространства. Със своята 3-степенна система за филтрация, включваща първичен филтър за големи частици, True HEPA филтър за ултрафини прахови частици и филтър с активен въглен за миризми, уредът осигурява чист въздух. Технологията HEPASmart™ допълнително подобрява филтрацията, неутрализирайки вируси, бактерии и спори на мухъл.

С иновативен цилиндричен дизайн и технологията VortexAir™, Levoit Core 600S има висок CARD от 697 м³/ч и може бързо да пречиства въздуха в големи помещения до 147 кв. м., което го прави най-добрия пречиствател на въздух за големи пространства, според нашите тестове.

Лазерният сензор и AirSight™ Plus технологията автоматично регулират скоростта на вентилатора, основавайки се на качеството на въздуха.

Пречиствателят има индикатор за качество на въздуха в реално време и може да се контролира чрез мобилното приложение VeSync. Съвместим е с гласови команди на Amazon Alexa или Google Assistant™. С QuietKEAP™ технологията, уредът е тих с ниво на шум при сън от едва 26 децибела.

Без генериране на озон и сертифициран по стандарт Energy Star, Levoit Core 600S е икономичен и безопасен за употреба.

Най-добрия пречиствател на въздух за спални и други малки пространства

BlueAir Pure 411, 15 м2

259,00
Филтър SmokeStop (Филтър за частици + въглероден), Препоръчва се до 15 м2

BlueAir Pure 411 се откроява в категорията на малките размери, осигурявайки изключителна производителност.

При теста за отстраняване на частици, той бързо прочисти замърсения с дим въздух в нашата тестова камера, постигайки задачата за по-малко от 20 минути при най-ниската си настройка на вентилатора, забележително постижение в сравнение с други пречистватели на въздух с малък размер, които отнемат поне 35 минути за същата задача. Ето защо това устройство грабва титлата – Най-добрия пречиствател на въздух за спални и други малки пространства.

Този пречиствател на въздух предлага перфектен чист въздух за помещения до 15 m2 (161 ft2). Използващ уникална технология за филтриране на Blueair, улавя почти всяка замърсена частица във въздуха до размера на вирус. Допълнителният филтър, комбиниран с активен въглен, премахва миризмите, газовете и ЛОС. Той е енергийно ефективен, използвайки само половината енергия на малка LED крушка, и предоставя високо количество чист въздух (CADR).

Пречиствателят на въздух има прием на 360° въздух, привличайки въздух от четирите страни и ефективен навсякъде, където е поставен. С лесно управление чрез един бутон и интуитивна функционалност, той предлага комфорт на потребителя. Също така разполага с LED индикатор за смяна на филтъра и е лесен за поддръжка.

Технологията HEPA Silent на пречиствателя използва ултра-тих вентилатор, който зарежда въздушните частици във филтъра, където те се улавят, преди чистият въздух да се разпределя в стаята. Този процес осигурява по-малко консумация на енергия, по-висок въздушен поток и по-ниско ниво на шум.

Филтърът за частици + въглерод на пречиствателя е ефективен срещу вируси, химикали, дим и миризми от храна. Светодиодната предупредителна система вградена в уреда показва кога е време за смяна на филтъра.

Най-добрия пречиствател на въздух – бюджетен избор

Пречиствател Xiaomi, 45 м² zora.bg

BHR5274GL Smart Air Purifier 4 Lite , 33
zora.bg

Xiaomi Smart Air Purifier 4 EU, 45 м² emag.bg

PCARD 400 м3/ч, MI Home, OLED дисплей, Нощен режим
emag.bg

Пречиствател за въздух Xiaomi Smart Air Purifier 4 предлага решение за подобряване на качеството на въздуха в дома. Това е възможно с високоефективен филтър с PCADR 400m3/h и FCADR 150m3/h, който може да премахне различни замърсители от въздуха, включително косми, прах, полени, дим, TVOC и фини частици, за препоръчителна площ от 45 м².

Интелигентният контрол, съвместим с мобилното приложение Mi Home и гласовите команди на Google Assistant и Amazon Alexa, предоставя удобство и лесно управление на устройството. Високоточните сензори за PM 2.5, влажност и температура осигуряват реално време на данни за въздушната среда.

ОLED сензорният екран предоставя ясна информация за индекса на замърсяване на въздуха PM 2,5, температурата, влажността и текущия режим на пречистване. Със 6 режима на пречистване, включително автоматичен, любим, сън, слаб, среден и висок, устройството осигурява гъвкавост за различни ситуации.

Разглобяемата решетка за отвеждане на въздуха улеснява почистването на устройството, като позволява лесно сваляне и почистване след продължителна употреба. Генераторът на отрицателни йони добавя екстра елемент към процеса на пречистване на въздуха, като същевременно подобрява емоционалното състояние с въздействие на околната среда.

Важно е също така да се отбележи, че устройството работи с минимален шум от 32.1dB, осигурявайки тихо функциониране, което е подходящо за домашни условия.

Като имаме предвид възможностите за пречистване на 45 м² и цената, то Xiaomi Smart Air Purifier 4 попада в графата най-добрия пречиствател на въздух – бюджетен избор.

Най-добрия пречиствател на въздух за алергии

Dyson TP09, Purifier Cool Formaldehyde emag.bg

WiFi, Bluetooth, 10 скорости HE13 H13, Dyson Link, Магнитно дистанционно управление, Сребрист
emag.bg

Dyson Pure Hot+Cool HP09 zora.bg

Интелигентни сензори за замърсявания; Сензор за Температура; Сензор за влажност
zora.bg


Dyson Purifier Cool се явява като високоефективен пречиствател на въздуха, предоставяйки бързо и ефективно намаляване на замърсяването в помещението. Снабден със сменяем HEPA филтър, обогатен с активен въглен, устройството се отличава с изключителна способност да улавя газове, миризми и частици с размер до 0,3 микрона.

360-градусовата система за филтриране позволява на пречиствателя да изтегля въздух от всички страни едновременно, осигурявайки по-бърз оборот в помещението в сравнение с други модели. Този процес може бързо да подобри качеството на въздуха, както и да реагира на добавени замърсители, като дим и косми от домашни любимци. Това го прави най-добрия пречиствател на въздух за алергии.

Дисплеят на LCD екрана предоставя реално време на качеството на въздуха в стаята, а приложението Dyson Link допълнително предоставя подробен отчет и графика за промените във времето. Този проследяващ процес помага на потребителя да разбере потенциалните причини за измененията в качеството на въздуха.

Освен това, устройството се отличава с тиха работа, дори при най-високата си скорост на вентилатора. Нощният режим предоставя възможност за тиха работа и затъмняване на екрана, което е идеално за използване през нощта без да се притеснявате от шум или светлина.

Как да изберем пречиствател на въздуха?

най-добрия пречиствател за въздух и как да изберем

Как да изберем пречиствател на въздуха? Фактори, които трябва да имате предвид при избора на пречиствател на въздуха:

Покритие и размер

Когато купувате пречиствател на въздух за дома, основният фактор, който трябва да имате предвид, е квадратните метри, които възнамерявате да покриете. Избирането на по-малък пречиствател на въздуха, за да спестите пари, може да доведе до незадоволителни резултати.

Всички изброени тук пречистватели на въздух демонстрират висока ефективност, осигурявайки ефективно почистване на въздуха във вашия дом, стига да отговарят на правилния размер, да са правилно поставени и филтрите и предварителните филтри да се поддържат редовно. Освен капацитета на стаята, физическото пространство, което устройството заема, става важно в зависимост от оформлението на стаята и желаното разположение.

Бюджет

Когато определяте бюджета си за пречиствател на въздух, препоръчително е да вземете предвид разходите за подмяна на филтъра приблизително на всеки шест месеца.

Освен това ако целта ви е да пречистите въздуха в по-малка стая в къщата си, не е нужно да се харчите за масивна единица, предназначена за много по-голямо пространство. На пазара има много малки пречистватели на въздух, които ефективно ще филтрират въздуха във вашия дом, без да струват цяло състояние.

Видове пречистватели на въздух

Въпреки че тази компилация включва изключително пречистватели на въздух HEPA, известни като най-добрите пречистватели на въздух и високофункционални модели на пазара, някои включват множество технологии за филтриране. За да осигурите цялостно разбиране или да проучите алтернативни пречистватели на въздуха, ето преглед на различни технологии за пречистване на въздуха:

 • Пречистватели на въздух HEPA: Означавайки „високоефективен въздух от прахови частици“, тези пречистватели използват филтър от фибростъкло за улавяне на частици с определен размер от въздуха.
 • Пречистватели на въздух с активен въглен: Повечето пречистватели в този списък, в допълнение към HEPA филтрите, включват технология с активен въглен (подобна на активен въглен). Неговата пореста природа помага при филтрирането на газове или летливи органични съединения, често представящи се като миризми от домашни любимци, цигари или готвене.
 • Пречистватели на въздух с отрицателни йони: Работейки с високо напрежение, пречиствателите с отрицателни йони придават електрически заряд на частиците във въздуха, което ги кара да се слепват и да търсят положително заредени молекули. Някои модели включват положително заредена колекторна плоча, към която йонизираните частици да се придържат, като ги отстраняват от въздуха. Много от тези модели работят тихо без вентилатори, което изисква повече време за филтриране на въздуха.
 • Пречистватели на въздух UVGI: Пречиствателите с „ултравиолетово бактерицидно облъчване“ функционират подобно на пречиствателите HEPA, като използват вентилатори за рециркулация и бързо пречистване на въздуха. В рамките на устройството UVGI пречиствателите разчитат на екранирана ултравиолетова светлина за неутрализиране на прах и алергени. Имайте предвид, че тази технология е по-често срещана в по-големи системи за обществени настройки.

Местоположение и условия на живот

За някои хора наличието на пречиствател на въздуха у дома е по-скоро необходимост, отколкото лукс. Ако живеете в район, податлив на сезони на алергии, горски пожари или задимени атмосфери, пречиствателят на въздуха може значително да подобри качеството на въздуха във вашия дом.

Въпреки че пречиствателят на въздуха не гарантира защита срещу COVID-19, той може да бъде особено полезен за хора с астма или алергии. В зависимост от вашите условия на живот и наличието на замърсители, пречиствателите на въздуха могат да направят съществена разлика в качеството на живот и въздуха във вашето домакинство. А

ко обмисляте пречиствател на въздуха и търсите допълнително успокоение, консултацията с вашия лекар или алерголог може да ви е от полза.

Общ изглед на замърсяването на въздуха

Изборът на най-добрия пречиствател на въздуха включва съществено проучване и експертни насоки. Помислете за удобната си инвестиция в пречистване на въздуха, независимо дали имате нужда от йонен пречиствател на въздуха, пълна система за домашно филтриране или такава с филтър с активен въглен. Това ревю и преглед на различни продукти е направено за да отговори на вашите въпроси и да ви помогне да се ориентирате в наличните опции.

Как да настроите, използвате и поддържате вашия пречиствател на въздух

най-добрия пречиствател за въздух и как да изберем

За да извлечете максимума от пречиствателя на въздуха, трябва да го настроите правилно, да го управлявате правилно и да извършвате поддръжка от време на време. Ето списък на това, което трябва да направите:

Отстранете опаковките. Повечето пречистватели на въздух пристигат с инсталирани филтри, но те също са запечатани в пластмасови опаковки. Отворете машината си, развийте филтрите и ги инсталирайте отново. HEPA филтрите трябва да имат стрелка или друга маркировка, която да показва правилната ориентация.

Поставете ги на правилното място. Инсталирайте своя пречиствател на поне 50 сантиметра от стена и всякакви мебели, в идеалния случай близо до средата на стаята, в която го използвате.

Един пречиствател на стая е най-добре. Пречиствателите работят най-добре в една стая; ако искате да пречистите въздуха както в хола, така и в спалнята например, най-добре е да вземете пречиствател за всяка стая или да преместите пречистватела.

Постоянно включен. При типични условия препоръчваме пречиствателите на въздух да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на най-високата им „тиха“ настройка, която ние определяме като 50 децибела (dBA) или по-малко. Това обикновено означава средна настройка при трискоростни пречистватели или висока средна настройка при четирискоростни машини. При известни лоши условия на въздуха, като например по време на близък горски пожар, препоръчваме да пускате пречистватели на висока скорост за един час от време на време, за да пречистите въздуха в дълбочина.

Затворете врати и прозорци. Течението или отворената врата могат да вкарат нефилтриран въздух в помещението по-бързо, отколкото пречиствателят може да се справи с тях. Нормалният трафик на влизане и излизане не е проблем; просто затвори вратата след себе си.

Почиствайте предфилтъра ежемесечно. За оптимална работа почиствайте с прахосмукачка, избърсвайте или изплаквайте предфилтъра (прилича на параван на прозорец или пластмасова мрежа) всеки месец. Предварителният филтър улавя по-големи частици, като косми от домашни любимци, и поддържането му чист помага на HEPA филтъра да работи безпрепятствено върху фините частици.

Планирайте смяна на филтъра. Лесно е да забравите случайното задължение да смените филтрите.  Производителите на пречистватели обикновено препоръчват смяната им всяка година, но проверете ръководството; някои модели изискват по-рядка или по-честа смяна.

Как тестваме пречистватели на въздух

най-добрия пречиствател за въздух и как да изберем

Нашето съоръжение за тестване извърши цялостни оценки на 14 популярни модела пречистватели на въздух. Работейки заедно с лабораторен сътрудник, ние се фокусирахме върху оценката на ефективността на отстраняване на частици, консумацията на енергия, нивата на шум и общата стойност. Научният подход, който използвахме, имаше за цел да предостави безпристрастен анализ на работата на всеки пречиствател на въздуха.

В теста за отстраняване на частици ние имахме за цел да оценим колко ефективно пречиствателите на въздуха могат да възстановят въздуха до условия за дишане. Въздухът, който дишаме, се състои от комбинация от антропогенни и естествено срещащи се частици. Градските, индустриалните и автомобилните емисии допринасят за частици, генерирани от човека, докато естествени елементи като дим от горски пожари и вулканична дейност добавят към сместа. Рисковете за здравето, свързани с микроскопичните частици, особено PM10 и PM2,5, подчертават важността на ефективното пречистване на въздуха.

Нашите компоненти за тестване включваха персонализирани димки за генериране на частици, специално проектирана тестова камера с функции като преден панел от плексиглас, достъп с ръкавици, държач за брояч на частици, вентилатори за смесване на въздух и дим, вентилационни отвори, порт за запалване и изпускателен порт. Броячът на частици Temtop PMD331 ни позволи да проследим малки и фини частици по време на тестове, измервайки различни размери, включително PM2.5 и PM10.

Тестовата процедура включваше активиране на брояча на частици, запалване на 5-грамова димка, включване на пречиствателя на въздуха, когато камерата достигне насищане с частици и проследяване на данни в реално време от Temtop.

Целта беше броят на частиците да се върне под 10 милиона частици/m³, считайки го за „финалната линия“ за надпреварата за отстраняване на частици. Бяха проведени тестове както при най-ниските, така и при най-високите настройки на вентилатора, за да се наблюдава работният обхват на всяко устройство.

Този подробен процес на тестване предоставя ценна представа за ефективността на всеки уред и така да определим най-добрия пречиствател на въздух, допринасяйки за нашите информирани препоръки за вас.

Ниво на шум

При оценката на нивото на шума ние се стремим да определим работния звук на въздухопречиствателите при техните ниски, средни и високи настройки на вентилатора. Използвайки децибелметър, ние измерваме звука, произведен от всяка единица.

Този тест е особено важен за потребители, които възнамеряват да поставят пречиствателя на въздуха в спалнята си и да го пуснат през нощта, без да причиняват смущения в съня.

Проведен в нашето студио за подобряване на звука, този тест гарантира, че децибеломерът улавя само звуковите вълни, генерирани от пречиствателите на въздуха, като ги изолира от потенциални външни източници.

По-ниско показание в децибели показва по-тиха работа на пречиствателя на въздуха. Графиката по-долу представя резултатите, показващи, че всяка тествана единица регистрира приблизително 35 децибела при ниска настройка, с по-забележими разлики при средна и висока настройка.

Консумация на енергия

Ако сте алергични, бихте предпочели вашият най-добър пречиствател на въздух да работи постоянно. Единствената загриженост е, че вашата сметка за ток определено ще се увеличи. Но с колко?

За да отговорим на този въпрос, използваме устройство наречено Kill-a-Watt и измерваме колко мощност консумира всеки пречиствател на въздух при различни настройки на вентилатора. Оттам можем да корелираме това със средната месечна стойност за непрекъснато работещо устройство. Всичко, което трябва да знаете, е цената на енергията на киловат-час във вашия град/район.

Следната формула го описва най-добре:

средна стойност за работа на пречиствател на въздух без прекъсване за месец = консумирани ватове/1000 * 24 часа * 30 дни * средна цена на услугата на KWh във вашия район.

Други пречистватели на въздуха, които сме тествали

най-добрия пречиствател за въздух и как да изберем

Levoit Core Mini се откроява като най-малкия и икономичен вариант в селекцията. Въпреки своята 3-степенна система за филтриране и опцията за добавяне на етерични масла, той не се представя добре.

Що се отнася до Medify MA-25, неговата производителност не оправдава цената му. Борейки се в тестове за отстраняване на частици, той също се нарежда като най-шумният сред пречиствателите на въздух с малък размер.

Преминавайки към Kenmore 850e, той осигурява прилична ефективност при отстраняване на частици със своята тристепенна система за филтриране, сензорен дисплей и димируема нощна светлина. Въпреки че не е толкова силен като най-добрия избор, BlueAir HealthProtect™, той предлага бюджетна алтернатива.

GermGuardian AC4300 е оборудван с HEPA филтър, филтър с активен въглен и UV-C светлина. Въпреки тези характеристики, той се представя средно сред тестваните пречистватели на въздух.

Levoit Core 400s, второ място за средни по размер пространства, е най-скъпият в своята категория, но превъзхожда всички тестови категории. Той разполага с Wi-Fi свързаност, гласово управление и приложението VeSync за дистанционно наблюдение, съвместимо с Google Assistant и Alexa.

По отношение на достъпност и тих дизайн, Veva 8000 пада на дъното в тестовете за отстраняване на частици и енергийна ефективност.

TruSens Z-2000, макар и в долната група за ефективност на отстраняване на частици, се предлага със сензор за качество на въздуха и UV-C светлина, което го прави прилична опция за цената му.

Coway Airmega AP-1512 предлага производителност над средната с функции като цветно кодиран индикатор за качество на въздуха, еко режим и опция за йонизатор.

CleanForce CP-Rainbow впечатлява с бързото си отстраняване на частици при високи настройки на вентилатора, контрол на приложението, гласова команда и HD LED дисплей. Малко по-малко представен от най-добрия избор за големи пространства, той идва на по-висока цена.

Що се отнася до Coway Airmega 400S, той осигурява приемлива производителност със сложна система за филтриране, гласово управление и управление с приложения, мониторинг на качеството на въздуха и цветно кодирани LED индикатори.

EnviroKlenz Mobile UV, включващ две UV-C крушки, се отличава с елиминирането на бактерии и вируси във въздуха. Той обаче е голям, тежък и скъп, отнема повече време за пречистване на въздуха при тестове за отстраняване на частици.

Притесненията са свързани с Molekule Air Mini Plus поради твърденията за бавно филтриране на въздуха, а пречиствателите на въздух на Dyson са изправени пред предизвикателства, особено при осигуряването на точен CADR. Dyson TP04 се представя добре според собствените си показатели, но идва със значително покачване на цената, което повдига въпроси относно общата му стойност в сравнение с други опции.

Често задавани въпроси

Как работят пречиствателите на въздух и HEPA филтрите?

HEPA означава „високоефективен филтър за въздушни частици“. Тези филтри използват лабиринт от преплетени стъклени влакна за улавяне на частици с определен размер от въздуха.

HEPA пречиствателите на въздух използват вентилатори, за да изтеглят въздух в устройството, улавяйки микроскопични частици като прах, бактерии, вируси, полени, дим и мухъл. След това пречистеният въздух се връща обратно в помещението през вентилационен отвор.


Какъв тип филтър за пречиствател на въздух работи най-добре?

Пречиствателите на въздух предоставят ефективно решение за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, където прекарваме голяма част от времето си. Все пак, те се различават по отношение на техните възможности за улавяне на замърсители.

При нашите тестове в лабораторията изложихме пречиствателите на въздух на дим, пърхот и косми от домашни любимци, след което следихме качеството на въздуха с течение на времето, за да оценим ефективността им в улавянето и отстраняването на тези замърсители.

Най-добрите пречистватели на въздух разполагат с HEPA филтри, които премахват 99,97% от цветен прашец, прах, замърсители във въздуха, мухъл и всякакви частици с размер от 0,3 микрона, съгласно стандартите на EPA. Понеже този размер на частиците е най-проникващ, HEPA филтрите се справят отлично както с по-големи, така и с по-малки частици.

Колко често трябва да сменям филтъра на пречиствателя на въздуха?

Препоръчително е да планирате смяната на филтъра на вашия въздухопречиствател на всеки 6 до 12 месеца. Въпреки това, честотата на смяна може да зависи от степента на замърсяване във вашия въздух и от това колко често използвате устройството.

Най-добрите пречистватели на въздух са оборудвани с индикатори за смяна на филтъра, които ви уведомяват кога е необходимо да направите смяната, така че няма нужда от график.

Някои модели изискват закупуване на резервни филтри, докато други, като например Kenmore 850e, предлагат многократно използваеми филтри, които трябва просто да се почистват, вместо да се сменят. Този фактор може също така да влияе на разходите за поддръжка на устройството.

Колко често трябва да пускам своя пречиствател на въздух?

Ако е възможно, е препоръчително да оставите пречиствателя на въздух включен през цялото време. Това осигурява непрекъснато отстраняване на прахови частици и и по-точно да открива как качеството на въздуха се променя с времето.

Много устройства имат настройки на вентилатора, таймери и режим на заспиване, за да персонализирате как и кога устройството работи.

Влияят ли пречиствателите на въздуха на нивата на кислород в помещението?

Пречиствателите на въздуха не оказват влияние върху нивото на кислород в помещението. Те работят чрез рециркулация на наличния въздух в помещението, преминавайки през филтър, който премахва микроскопичните твърди частици.

Процесът нито добавя, нито премахва кислород от пространството. Важно е да се отбележи, че пречиствателите на въздух се различават от климатици, въпреки че увеличеният въздушен поток от пречиствател на въздух може да допринесе за по-хладно усещане в дома ви.

Къде е правилното място за поставяне на пречиствател на въздух?

Когато решавате къде да поставите пречиствател на въздуха, уверете се, че е подходящ за размера на помещението. В идеалния случай го разположете централно за най-ефективно пречистване на въздуха.

Ако естетиката или ограниченията на пространството налагат по-дискретно местоположение, внимавайте за местоположението на входните и изходните отвори на въздухопречиствателя, като избягвате всякакви запушвания. Поставянето му близо до врати и вентилационни отвори, които генерират въздушен поток, може да подобри неговата ефективност.

Научи още кой е най-добрия мултикукър, твоят избор за най-добрата бездимна скара и за изключителна разпродажба на съдомиялни машини на най-добри цени.

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0