Най-доброто Точило за Ножове

3
Оценка: 5 (1 глас)

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

Удължаването на живота на вашите остриета е лесно с избора на най-доброто точило за ножове. По-остър нож означава по-лесно приготвяне на храна. Независимо дали искате първокласен или бюджетен модел, прегледахме най-добрите точила за ножове на пазара.

Spec
1
res 761889b4a935f76e9998dbb6d049b400
BRIO
Най-доброто точило за ножове цена качество
Цена EMAG
2
res 967ad00aa71e43b138748f7a2aff872b
Заточващ камък Zokura
Най-добрия заточващ камък
Цена EMAG
3
res 1dd156a29c9e474573c4a84f7884ede9
Масат за заточване Arcos
Най-добрия масат за заточване
Цена EMAG
4
res 606f18ca9c7fbdc832a126260663eb11
Livoo DOM394
Най-доброто електрическо точило за ножове
Цена EMAG
5
res 2effb6964b6700f9a3e4ae61337fc17b
Chef’sChoice 2100
Най-доброто точило за ножове ако можеш да си го позволиш
Цена EMAG


Експертите могат да се грижат за заточването на ножовете ви, но научаването как да го направите у дома е изцяло възможно и безопасно, дори без специални умения. Висококачествените устройства за заточване на ножове правят целия процес лесен и бърз.

Тъпият нож не само затруднява приготвянето на храната ви, но и може да бъде опасен, като засилва риска от злополуки или наранявания.

От друга страна, супер острият нож е идеален за нарязване на различни продукти и може да подобри вашата техника значително. С него можете да режете домати, без да увреждате кожата, и да нарязвате листните зеленчуци с лекота.

През годините съм използвал различни готварски ножове и започнах да оценявам всеки от тях за техните уникални качества. Дори и висококачественият готварски нож с времето ще загуби острието си, а инвестицията от 300 лева (за не говорим за по-високите ценови опции) може да се окаже неосезаема.

Някои смятат, че ръчните и електрическите точила за ножове са по-лесни за използване от камъните за заточване. Всичко е въпрос на избор, но най-добрите са бързи и универсални.

За да определим най-добрите точила за ножове, проучихме дизайна на всеки модел и извършихме измервания на остротата, като тествахме техния ефект върху различни видове плодове и зеленчуци. Освен това проучихме обществените нагласи и събрахме потребителски мнения.

Най-добрите точила за ножове


1

Точило за ножове BRIO

Най-доброто точило за ножове цена качество

BRIO

EMAG
Най-доброто точило за ножове цена качество

След като използвах точилото за ножове BRIO, впечатлението ми е много положително. Неговият начин на употреба е лесен и ефективен, като осигурява оптимални резултати за заточване на ножовете.

За да го използвам, просто налях малко вода в отворите за заточване и започнах процеса. Водата служи за изплакване на остриетата на точилото и предпазва ножа от прегряване, което е много важно за запазване на качеството на острието.

Изключително ценна беше възможността за избор между три различни степени на заточване – грубо, по-фино и заглаждане на ръбовете. Това позволи на ножовете ми да получат желаната острота според нуждите ми. След като завърших процеса, ножете ми бяха остри като нови.

Обаче е важно да се отбележи, че точилото не е подходящо за ножове с назъбени остриета и не трябва да се използва за ръждясали ножове. Това са малки ограничения, които не влияят на общата ефективност на продукта.

Със сигурност препоръчвам точилото за ножове BRIO на всеки, който търси бързо, лесно и ефективно решение за поддръжка на остриетата на ножовете си.

Мнения: „отличен инструмент за в кухнята. имах друго точило но много грубо. остриетата оставаха грапави.“ – EMAG

2

Заточващ камък Zokura, 1000/3000

Най-добрия заточващ камък

Заточващ камък Zokura

EMAG
Най-доброто точило за ножове заточващ камък

Заточващият камък Zokura 1000/3000 е перфектният инструмент за всеки, който цени острите и прецизни ножове. Изработен от висококачествена керамика, този двустранен камък предлага две различни повърхности с гранулация 1000 и 3000.

С повърхността от 1000 песъчинки можете лесно да възстановите тъпите ножове, докато повърхността от 3000 песъчинки е идеална за постигане на финален ръб с безупречна острота. Резултатът е нож, който реже като бръснач, позволявайки ви да работите с лекота и прецизност.

За допълнителна удобност, камъкът е включен в гумена основа, която предотвратява приплъзването по време на заточване. Керамичната конструкция на камъка гарантира дълготрайността му, като устои на нараняване и износване дори при интензивно използване.

Също така, този камък е универсален, тъй като може да бъде използван както с масло, така и с вода. Включената гумена основа осигурява стабилност по време на заточване и предпазва повърхностите на масата от надраскване.

Все пак, е важно да се отбележи, че след като изберете метод за заточване (с масло или вода), трябва да го следвате последователно.

Включената гумена основа и изисканата керамична конструкция правят този заточващ камък идеален избор за всички, които ценят качеството и функционалността на своите ножове.

Мнения: „Изключително съм доволен. След заточване на този камък, ножовете бръснат:)“ – EMAG

3

Масат за заточване Arcos

Най-добрия масат за заточване

Масат за заточване Arcos

EMAG
Най-доброто точило за ножове масат

Докато търсех перфектното масат за заточване, намерих модела Arcos 23 см и реших да го изпробвам. Отличителните черти на този масат са дръжката, изработена от мек материал, който предотвратява хлъзгането и осигурява по-сигурен контрол по време на употреба.

Освен това, този продукт притежава сертификация по ISO 9001:2008, което е доказателство за международните стандарти за контрол на качеството. Новата стомана „Nitrum“ също допринася за повишаване на качеството на продукта, подчертавайки важността на иновациите за Arcos от Испания.

След като го използвах, забелязах значително подобрение в остротата на моите ножове. Конструкцията на масата е устойчива и здрава, като осигурява ефективно и бързо заточване.

Мненията от потребителите също потвърждават качеството на този продукт, като много от тях отбелязват удовлетворението си от резултатите след употребата на масата за заточване Arcos. Възхитен съм от представянето на този продукт и го препоръчвам на всеки, който търси надежден и ефективен масат за заточване.

Мнения: „Много добро качество за цената. Удобна ръкохватка, оптимална дължина, качествен материал. Ако сте решили да използвате за вашата кухня, няма да сбъркате.“ – EMAG

4

Електрическо точило за ножове Livoo DOM394

Най-доброто електрическо точило за ножове

Livoo DOM394

EMAG
Най-доброто електрическо точило за ножове

Подложих на тест електрическото точило за ножове Livoo DOM394, 60 W, и съм впечатлен от неговите възможности. Компактното и многофункционално точило предлага възможност за заточване не само на ножове, но и на отвертки или ножици, което го прави идеален за домашната работилница или кухнята.

4-те крака с вендузи осигуряват стабилност по време на работа, като фиксират точилката към повърхността. Това е особено полезно при работа с по-големи ножове или по-тежки инструменти.

С точилото се предоставят 4 направляващи слота за ножове, 1 слот за отвертка и 1 слот за ножици, което предоставя гъвкавост и възможност за адаптация към различните нужди на потребителя.

Допълнително, двата шлифовъчни диска – за фино и грубо смилане, осигуряват възможност за заточване на ножовете според предпочитанията на потребителя.

С ключ за включване/изключване и три вендузи за по-голяма стабилност, управлението на устройството е лесно и удобно.

Въпреки компактния си размер (13.5 X 13.3 X 9 CM), това точило предлага значителна мощност от 60W, която го прави подходящо за различни домашни проекти.

Отзивите от потребителите са впечатляващи, като мнозина похвалиха неговата ефективност и леснота на употреба. Общо взето, Livoo DOM394 електрическото точило за ножове представя стойностна инвестиция за всеки, който търси удобен и надежден начин за поддържане на остри ножове и инструменти в дома си.

Мнения: „Приятно съм изненадан. Точилото е доста мощно, за разлика от доста други които съм пробвал. Това,че кабела се прибира също е в плюс. За такъв тип уред е перфектно.
Препоръчвам!“
– EMAG

5

моторизирана точилка за ножове Chef’sChoice 2100

Най-доброто точило за ножове ако можеш да си го позволиш

Chef’sChoice 2100

EMAG
Най-доброто точило за ножове ако можеш да си го позволиш

Професионалната моторизирана точилка за ножове Chef’sChoice 2100 представлява революционно решение за поддържане на остротата на вашите ножове. Тази тристепенна електрическа точилка е популярна сред потребителите поради своите изключителни характеристики.

С патентованият триостър Trizor-Plus ™, Chef’s Choice 2100 осигурява удължаване на живота на всяка кухненска, азиатска, филетна, месарска или спортна сабя в само няколко секунди. Този модел е съвместим както с гладки, така и с назъбени ножове. Първите два етапа използват дискове за заточване с диамантено покритие, а третият етап включва патентовани маламашки, които създават остър и издръжлив ръб, придавайки му бръснач подобна острота.

С мощен високоскоростен мотор и здрав метален корпус, Chef’s Choice 2100 прави ножа ви остър като бръснач в рекордно кратко време. Прецизните устройства осигуряват правилния ъгъл на заточване, а подвижното устройство за заточване е лесно за почистване в съдомиялна машина и може да се сменя.

Лесен за използване, ефективен и безопасен, Chef’s Choice 2100 е перфектен заместител на услугите за заточване на ножове. Ако търсите надеждно и бързо решение за поддръжка на вашите ножове, тази точилка ще отговори на вашите очаквания.

6

Точило за ножове с вендуза Yato

Друг страхотен избор

Yato

EMAG
ABS, 2 функции


Като професионален експерт, разгледах точилото за ножове с вендуза от Yato, със способност за заточване както на стоманени, така и на керамични ножове. Това точило предлага два вида острие за различни стъпки в процеса на заточване.

Пръвият вид острие е диамантено, което е предназначено за предварително заточване на керамични и стоманени ножове. Този етап е важен за премахване на значителни затупвания и възвръщане на рязкостта на ножа. Вторият вид острие е керамично и се използва за довършително заточване, което осигурява по-фин ръб и по-голяма издръжливост.

Точилото е изработено от висококачествен ABS материал, който го прави изключително здрав и устойчив на износване. Двойната функционалност го прави удобен и практичен за широк кръг потребители.

Мненията от потребители са общо положителни, като те отбелязват лесната употреба и ефективността на точилото. Мнозина хвалят възможността за монтаж с вендуза, която позволява поставянето му на удобно място и осигурява стабилност по време на работа.

7

Точило за ножици и ножове за бормашина Vorel

Най-доброто точило за ножове за бормашина

Vorel

EMAG
Най-доброто точило за ножове за бормашина

Като експерт се запознах с универсалното точило за ножици и ножове за бормашина на Vorel, с размери Ф 50 x Ф 6. Марката VOREL е известна със своите инструменти, които се отличават с ергономичност и качество. Те предлагат широка гама от строителни и DIY инструменти, измервателни и електрически уреди, хидравлични инструменти и аксесоари за автомобили. Една от характеристиките, които се открояват при инструментите на VOREL, е отличното съотношение цена-качество и широката им гама на приложение.

Точилото е универсално и е предназначено за ефективно заточване на различни видове режещи инструменти като косачни ножове, лопати, ножици, градински ножици и други. То е специално адаптирано за работа с бормашина, което го прави удобно и практично за използване.

Характеристиките му включват диаметър от 50 мм и опашка с диаметър от 6 мм, като максималните обороти са до 4500 min-1. Абразивният диск е изработен от висококачествен хром-корунден материал, който осигурява ефективно заточване и дълготрайност на инструмента.

Отзивите от потребителите са общо положителни, като мнозина отбелязват високата ефективност и удобството при работа с точилото. Някои потребители отбелязват, че точилото успешно заточва дори по-големи и по-тъпи ножове, като предоставя отлични резултати във всяка ситуация.

Най-доброто точило за ножове за годината

Класация 2024
1Най-доброто точило за ножове цена качествоBRIO
2Най-добрия заточващ камъкZokura
3Най-добрия масат за заточванеArcos
4Най-доброто електрическо точило за ножовеLivoo DOM394
5Най-доброто точило за ножове ако можеш да си го позволишChef’sChoice 2100
6Друг страхотен изборYato
7Най-доброто точило за ножове за бормашинаVorel
Най-доброто точило за ножове онлайн

Как да изберем най-доброто точило за ножове

Изборът на най-подходящото точило за ножове зависи от вашите нужди, бюджет и предпочитания. Ето някои фактори, които да вземете предвид:

Вид на точилото

Водните камъни се считат за изключително ефективни точила, но техният процес изисква повече практика и търпение. Те осигуряват висока степен на острието на ножа, но за да се постигне оптимален резултат, е необходима добра техника и опит.

Точилата с керамични пръти са лесни за използване и се смятат за подходящи за начинаещи. Те осигуряват добри резултати и не изискват специални умения или опит за употреба.

Ръчните точила са компактни и преносими, което ги прави удобни за ползване навсякъде. Въпреки това, те не са толкова ефективни като водните камъни и изискват по-голяма степен на внимание и практика за достигане на желаните резултати.

Електрическите точила са бързи и лесни за използване, като осигуряват бързо и ефективно заточване на ножовете. Въпреки това, те могат да повредят острието на ножа, ако не се използват правилно, затова е важно да се следят инструкциите за употреба и да се проявява внимание при работа с тях.

Степен на заточване

Независимо дали използвате ръчна или електрическа острилка, обикновено имате поне две опции за зърно, които преминават от грубо към фино.

По-едрото зърно ще отстранява повече метал, за да ремонтира цепки, чипове и други повреди, като превръща много тъпия нож в подходящо състояние за по-фино заточване.

По-фините зърнени нива допълнително усъвършенстват ръба, като му придават високо ниво на острота. Някои точила предлагат само две различни зърна, докато други имат трето (или дори четвърто) ниво, което е подобно на хонинговаща стомана, използвана за нежно докосване. За да заточите ефективно острието, е идеално да използвате поне две различни зърна.

Размер

Електрическите острила обикновено са по-големи от ръчните, а броят на опциите за зърно, които предлага острилката, също влияе на нейния размер – една с два слота ще бъде по-малка от тази с три или четири.

Ширината на слота също е важна, тъй като по-тесните не могат да се справят с по-дебели остриета, докато по-широките могат да предложат твърде много място за мърдане, за да поддържат идеалния ъгъл.

Материал


Използваният материал за абразивите на точилото за ножове е ключов фактор, който влияе на ефективността му при заточване.

Този материал може да бъде стомана, керамика или диамант. В същност, колкото по-твърд е материалът, толкова по-добре може да заточи ножовете.

Например, ако притежавате керамичен нож, керамичният абразив може да не е подходящ за него. За това ще ви трябва точило с диамантени абразиви. (Диамантът също работи добре върху стоманени остриета, но може да увеличи разходите.)

Безопасност

Материалът, използван за корпуса на острилката, е съществен. Незалепващата гума или пластмаса в долната част помагат да се осигури устойчивост на устройството по време на употреба; ако острието или острилката се плъзнат, може да доведе до наранявания.

По-евтините модели често са изработени от тънка пластмаса, която е по-склонна да се счупи, ако падне от повърхността. Някои модели дори предлагат ръкавици, устойчиви на порязване, като допълнителна защита.

Ръчен срещу електрически

В традиционната ръчна машина за заточване на ножове вие дърпате острието през стационарен абразив. Това предлага значителен контрол, но изисква значително усилие.

Електрическият модел използва въртящи се абразивни колела или ремъци, което спестява време и усилия, но на по-висока цена. Въртящото се точило за ножове е по-ново изобретение, което държи ножа неподвижен, докато вие ръчно движите абразивното колело.

Кой има нужда от най-доброто точило за ножове

най-доброто точило за ножове
Най-доброто точило за ножове е за тези, които обичат да използват остри ножове

Ако имате нож, няма въпрос, че в крайна сметка ще трябва да го заточите отново. Можете да изберете да заплатите за услуга по заточване на ножове, да използвате заточващ камък или да се възползвате от ръчна или електрическа машина за заточване на ножове – каквото разглеждаме тук. Ние предпочитаме тези точила, защото са по-надеждни (и по-удобни) от услугите за заточване на ножове и са много по-лесни за използване от камъните. Това означава, че е много по-вероятно да поддържате ножовете си остри, а това означава, че готвенето ви ще бъде по-приятно и в крайна сметка по-безопасно. Тъпият нож е опасен нож.

Силно препоръчваме също да използвате хонингов прът (познат още като стомана за хонинговане, стомана за заточване или стомана за ножове). Това не е точило, въпреки че често се счита за такова. По-скоро, той помага да се поддържа острието на ножа между заточванията, като изправя малките вдлъбнатини и замърсявания, причинени от ежедневното рязане и рязане. Хонинговането е бърз и лесен процес – отнема само няколко секунди – и може да удължи живота на остър ръб със седмици или дори месеци. Поради тази причина го считаме за основен инструмент за готвачи.

Как избрахме най-доброто точило за ножове

Това ръководство се фокусира върху ръчни и електрически точила, използващи абразиви, за да поставят остър ръб на ножовете. Нашият преглед показва, че най-добрите от тях са безопасни, лесни за използване и способни да създадат наистина отличен ръб, подходящ за ножове с различни размери и стилове.

Това означава, че ние отстранихме три други типа точила: твърдосплавни точила с V-образен прорез, точилни камъни и системи за заточване.

От минали тестове установихме, че евтините твърдосплавни точила с V-образен прорез отнемат твърде много метал от ножовете, като така намаляват живота им и оставят неравен ръб, който не реже добре. Точилните камъни могат да създадат брилянтно острие, но изискват повече ангажимент и опит. В същото време системите за заточване, комбиниращи камъни с механични водачи, също могат да направят остри ръбове, но са излишни за повечето домашни готвачи.

Във фокуса на нашите тестове бяха ръчните и електрическите точила, които споделят някои основни характеристики. Те трябва да бъдат:

 1. Лесни за използване: Много фактори влияят върху това колко лесно или трудно е да се използва острилката. Ние потърсихме модели с вградени водачи, които помагат да ориентирате ножа и поддържате правилния ъгъл.
 2. Способност да създадат остър ръб: Търсихме точила, които създават остър ръб от единия до другия край на острието и са способни да поддържат острието на ножа дълго време.
 3. Многофункционалност: Избрахме острилки, които могат да се справят с различни видове ножове, включително ножове за готвене, къдрене, рязане на месо и други.

В крайна сметка, тези критерии оставиха ни със списък от претенденти, след което проведохме разговори с представители на някои от тях, за да разберем по-подробно техните технологии.

Как тествахме

най-доброто точило за ножове
Най-доброто точило за ножове е това, което ще се справи със затъпени остриета

За да тествате точила за ножове, имате нужда от тъпи ножове. Ето защо затъпихме острието на няколко различни ножове със шкурка и други предмети.

Първо, извършихме нарязване и огъване на краищата чрез нарязване и рязане на шкурка с песъчинки от 80 зерна за две минути. След това използвахме шкурка с песъчинки от 220 зерна, за да закръглим и изтъпим останалия ръб чрез рязане, изстъргване и усукване на остриетата за още две минути. Този процес беше повтарян след всеки тест, за да се гарантира, че всички острилки, които тествахме, се изправят пред еднакви предизвикателства.


Следвайки внимателно инструкциите на производителите на всяко точило, първо използвахме настройката за „преоформяне“ на всяко точило. Тази настройка образува изцяло нов ръб на ножа, като бързо отстранява метала с високоскоростни или груби абразиви. След това завършихме операциите за заточване и, когато е възможно, за хонингуване на всеки претендент, за да усъвършенстваме новия ръб с помощта на по-ниски скорости и/или по-фини абразиви.

В допълнение, тествахме кухненски ножове, ножове за готвачи и ножове за обезкостяване с различни размери, възрасти и състояния на острието. Това ни даде представа за гъвкавостта на всяко точило спрямо типа нож, като също така ни позволи да оценим работата на точилата в реални условия и да открием евентуални недостатъци като например неадекватни двигатели или други проблеми.

В отделен тест проучихме девет хонингови пръчици. Хонинговите пръчици се използват за поддържане на остротата на ножа между заточванията; те също така помагат за поправянето на малки повреди по ръба, причинени от ежедневната употреба.

Какво ще кажете за камъни за заточване?

Водните камъни са отличен избор за заточване на ножове и предлагат по-голяма контролируемост и по-малко разхвърляне в сравнение с маслени камъни. Те използват вода като лубрикант, което ги прави лесни за почистване след употреба.

Съществуват различни техники за заточване с водни камъни, които можете да научите от различни източници, включително от видеа в YouTube.

Лично аз предпочитам метода на натискане и издърпване, като премествам острието след всеки удар, за да го заостря от край до край.

Поставянето на камъка настрани ви позволява да виждате ръба на острието, като в същото време помага за поддържане на постоянен ъгъл.

Използването на бедрата, а не на ръцете, за да прекарате острието върху камъка, осигурява стабилно и последователно заточване.

Накрая, едно важно забележка – избягвайте използването на хонингов прът след заточването с воден камък, тъй като той може да повреди красиво полираното острие и да настърга твърдите остриета в японски стил.

Защо да ни се доверите

Наистина ценя острието, което камъните могат да предложат. Въпреки това, аз също ценя идеята за „достатъчно добър“, затова в последното десетилетие предпочитах да използвам електрическо точило за моите по-евтини ножове от щампована стомана, както и за моя скъп готварски нож от кована стомана.

Въпреки че не е в състояние да достигне същата висока точност като камъните, най-добрите електрически острила все пак могат да произведат качествени ръбове, когато се използват правилно.

Кратко казано, не съм фанатик, който изисква невероятно острие, което може да разцепи атоми. За мен важното е ножът да реже ефективно, лесно и безопасно – и смятам, че има няколко начина да се постигне това.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно най-доброто точило за ножове:

 1. Какво е най-доброто точило за ножове?
  • Най-доброто точило за ножове зависи от предпочитанията и нуждите на потребителя. Някои предпочитат ръчни камъни за заточване за повече контрол, докато други предпочитат електрически точила за бързина и удобство.
 2. Как да избера правилното точило за ножове за мен?
  • Изборът на точило за ножове зависи от фактори като опитът в заточването, видът на ножовете, които притежавате, и предпочитанията ви за употреба. Предварително се запитайте какви са вашите нужди и какви са предпочитанията ви.
 3. Как да използвам точило за ножове правилно?
  • Правилното използване на точилото за ножове зависи от типа му. За ръчните камъни за заточване е важно да се поддържа правилният ъгъл на заточване, докато при електрическите точила трябва да се спазват инструкциите на производителя.
 4. Колко често трябва да заточвам ножовете си?
  • Честотата на заточване на ножовете зависи от честотата на употреба и типа на ножовете. Обикновено се препоръчва да се заточват ножовете при необходимост, когато станат тъпи или загубят острието си.
 5. Как да поддържам точилото за ножове в добро състояние?
  • За да поддържате точилото за ножове в добро състояние, следва да го почиствате след всяко използване и да спазвате указанията на производителя за съхранение и грижа.
 6. Могат ли всички ножове да се заточват с едно и също точило?
  • Не всички точила за ножове са подходящи за всички видове ножове. Например, някои точила са предназначени за конкретни типове стомана или форми на острието. Важно е да изберете точилото, което е най-подходящо за вашия нож.
 7. Каква е разликата между ръчно и електрическо точило за ножове?
  • Ръчните точила предлагат по-голям контрол, но изискват повече усилия и опит, докато електрическите точила са по-бързи и по-удобни за употреба, но могат да бъдат по-скъпи.

най-добрите готварски печки | най-добрия мултикукър | най-добрите микровълнови фурни | Най-добрите Еър фрайър фритюрници с горещ въздух | най-добрата Бездимна скара | най-добрите качествени газови котлони | най-добрите фурни за вграждане | Най-добрите Абсорбатори

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0