Най-добрите широкоъгълни камери за видеонаблюдение

7
Оценка: 5 (2 гласа)

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

За тези, които искат да обезопасят големи площи, като входове и гаражи, избора на широкоъгълни камери за видеонаблюдение са идеалната опция. От 150 градуса до 180 или дори 360 градуса зрително поле, на пазара има изобилие от модели, които да задоволят различните ви нужди.

Въпреки това е много важно да знаете откъде да започнете, когато избирате най-добрата широкоъгълна камера за видеонаблюдение. Днес предлагаме някои полезни съвети как да изберете най-добрата широкоъгълна камера за видеонаблюдение както за външна, така и за вътрешна употреба.

Какви са предимствата на една широкоъгълна охранителна камера

Камерите за сигурност, които могат да заснемат поне 80 градуса зрително поле (FOV), обикновено се считат за широкоъгълни камери за сигурност. Супер широкоъгълните охранителни камери могат да покриват до 180 градуса или повече. Свръхширокоъгълните камери за видеонаблюдение могат да се похвалят с 360 градуса FOV.

Широкоъгълните камери за сигурност стават все по-популярни и често попадат в различни класации за най-добрите камери за видеонаблюдение, защото осигуряват безпрепятствен изглед на заобикалящата ви среда и ви позволяват да поддържате наблюдение на голяма площ.

Много производители се хвалят с голямото зрително поле на своите широкоъгълни камери за сигурност, но някои от тях просто преувеличават фактите.

Зрителното поле на широкоъгълна охранителна камера до голяма степен зависи от фокусното разстояние на нейния обектив и размера на нейния сензор за изображения. Можете да се обърнете към следната таблица, за да прецените приблизително колко зрително поле има една камера и няма да бъдете заблудени от фантастични надписи.

Фокусно разстояние (mm)Диагонал (°)Вертикално (°)Хоризонтално (°)
0180,0180,0180,0
2169.4161.1166.9
12122,090,0111.1
14114.281.2102.7
16107.173.995.1
2094.561.982.4
2484.153.173.7
3563.437.854.4

Най-общо казано, фокусното разстояние е обратно пропорционално на зрителното поле, което означава, че колкото по-дълго е фокусното разстояние, толкова по-тясно е зрителното поле.

Междувременно размерът на сензора за изображения и типът на сензора за изображения също играят важна роля. Например, 1/3″ сензор за изображения създава по-широк зрителен ъгъл от 1/4″ сензор за изображения.

Плюсове и минуси на широкоъгълните камери

Едно от най-големите предимства на широкоъгълните камери за видеонаблюдение е увеличената зона на покритие, която предлагат в сравнение с традиционните камери. Това означава, че са необходими по-малко камери за по-големи пространства или съоръжения, като по този начин се намаляват разходите, свързани със закупуването и инсталирането на множество охранителни камери. Освен това, широкоъгълните камери за сигурност могат също да заснемат допълнителни подробности за обектите в обхвата, тъй като се вижда повече от пространството.

Въпреки това сред супер широкоъгълните камери за сигурност (IP или CCTV), особено камерите с рибешко око, изкривяването на изображението е често срещан проблем. Междувременно супер широкоъгълните външни камери могат да пожертват някои детайли, за да получат по-широки ъгли на видимост, което прави по-трудно идентифицирането на лица или други специфични детайли.

За щастие има изключения. Ако искате да видите широкоъгълно изображение, но не искате картината да бъде изкривена, можете да изберете PTZ или камера с двоен обектив. И двете могат да ви осигурят супер широк изглед, като същевременно нямат почти никакво изкривяване.

Вижте и други наши рецензии свързани с технологиите, като Най-добрите Смарт Часовници и Най-добрия детски смарт часовник.

Различни видове широкоъгълни охранителни камери

На пазара има безброй широкоъгълни камери от различни видове и винаги е необходимо известно усилие, за да ги разберете напълно.

Но съдейки от различни гледни точки, широкоъгълните камери за сигурност могат да бъдат разделени на следните видове.

1. Аналогови срещу IP камери

По отношение на формата на предаване на данни широкоъгълните камери за видеонаблюдение могат да бъдат аналогови или IP (интернет протокол) базирани.

Аналоговите модели използват традиционни коаксиални кабели за прехвърляне на видео сигнали от камерата директно към записващо устройство като DVR (цифров видеорекордер).

IP камерите прехвърлят видео цифрово през Ethernet кабел или безжично чрез WiFi и обикновено се свързват директно към NVR (мрежов видеорекордер). IP камерите могат да предоставят допълнителни функции като откриване на движение и отдалечен достъп, които не са налични при аналоговите модели.

2. Фиксиран обектив срещу варифокален обектив

Широкоъгълните камери за сигурност с фиксиран обектив имат зададено зрително поле, което никога не се променя. Те са добър избор за наблюдение на вашите дворове, ако не искате да промените ъгъла на гледане. Най-общо казано, камерите с фиксиран обектив ще бъдат по-евтини от камерите с варифокални обективи.

Камерите за сигурност с варифокални лещи, от друга страна, предлагат регулируеми фокусни разстояния, които им позволяват да увеличават и намаляват. Обективите могат да се регулират ръчно от дистанционно чрез софтуер.

С варифокалните лещи потребителите могат лесно да променят зрителния ъгъл в зависимост от специфичните си нужди във всеки един момент. Това ги прави идеални за наблюдение на голяма площ, като същевременно имат способността да се фокусират върху определени детайли, като например улавяне на регистрационни номера или идентифициране на човешки лица на по-големи разстояния.

Следователно широкоъгълните камери за наблюдение с варифокални лещи се справят по-добре при отдалечаване, за да покрият големи области, и при приближаване, за да уловят малки детайли. Въпреки по-високите си цени, камерите с варифокални обективи ще заслужат вашата инвестиция в дългосрочен план.

3. Рибешко око срещу PTZ срещу камери с двоен обектив

Но за да бъдем по-конкретни, има няколко специални, но често срещани широкоъгълни камери за сигурност, включително камери с рибешко око, двойни обективи и PTZ камери.

  • Камери тип рибешко око: Този тип камера е проектирана с обектив, който позволява по-широко зрително поле до 360°. Камерите тип рибешко око могат да се използват както на закрито, така и на открито, което ги прави чудесен избор за всяка домашна или бизнес система за наблюдение. Обаче изображенията от камера с рибешко око обикновено са изкривени.
  • PTZ камери: PTZ означава „панорама, накланяне, мащабиране“. Тези широкоъгълни камери имат способността да се въртят както хоризонтално, така и вертикално, като ви предоставят панорамен изглед от 360°. Освен това можете да увеличавате и намалявате, за да видите повече подробности. Някои PTZ камери също могат да проследяват обекти автоматично, което ги прави идеални за открити зони, като паркинги.
  • Камери с двоен обектив: Камерата с двоен обектив се състои от два обектива, които виждат една и съща сцена. Някои камери за сигурност с двойна леща имат две еднакви лещи за заснемане на изображения от две перспективи и след това ги съединяват, за да осигурят широкоъгълно изображение. Други камери с двоен обектив ще използват два различни обектива, единият за широкоъгълен изглед, а другият за близки планове. Който и да изберете, можете да се насладите на ултраширок изглед без изкривяване.

Най-добър избор за 180°/360° широкоъгълни камери

С толкова много широкоъгълни камери за сигурност, от които да избирате, може да е трудно да вземете бързо решение. Но не се безпокойте. Тук избираме някои от най-популярните широкоъгълни камери за сигурност, налични на пазара. Всеки от тях има изключителни характеристики и определено може да задоволи вашите нужди.

Reolink Duo 2 е една от най-новите и иновативни охранителни камери с двоен обектив. Тази 100% безжична камера с батерии може да бъде най-добрият ви избор за наблюдение на големи и открити площи.

Reolink DUO 2 4G

747,61
emag
LTE камера за наблюдение и акумулаторна батерия, двойни лещи, разпознаване на човек/превозно средство, цветно нощно виждане, 6MP резолюция, MicroSD слот, хоризонтален зрителен ъгъл 180°

Той е оборудван с двойни лещи, които ви предлагат 180° широко зрително поле с по-малко изкривяване. 2K+ или 6MP супер висока разделителна способност, комбинирана с прожектори, ви позволява да виждате всичко ясно и ярко през целия ден и нощ. Освен това поддържа двулентова WiFi връзка и откриване на човек/превозно средство. Не е необходима абонаментна такса!

Независимо дали на закрито или на открито, можете да се доверите на тази охранителна камера с двоен обектив, за да защити вашето имущество. Освен това има четири версии, от които да избирате. Ако искате кабелни широкоъгълни камери, можете да изберете PoE и WiFi версии.

Ето видео, което ви показва как да настроите и инсталирате тази камера с двоен обектив.

Серията TrackMix на Reolink също е страхотна опция. Това, което прави този фотоапарат изключителен, са двата му обектива, които дават смесен изглед на обекта – един широкоъгълен преглед и един увеличен в близък план.

Reolink Trackmix

456,21
emag
IP Камера, PoE

Нещо повече, тази охранителна камера с двойна леща може да се върти на 355° хоризонтално и на 90° вертикално, което ви позволява да виждате всичко без слепи петна. И най-добрата част е, че Reolink TrackMix PoE може автоматично да проследява всеки движещ се човек или превозно средство, така че е супер удобно за вас да се съсредоточите върху това, което има значение.

Reolink RLC-811A

286,71
emag
Kамера за наблюдение, exterior IP, 4K, IR 30 m, Цвят през нощ 30 м, 2.7 – 13.5 mm, Моторизирана, Слот за карта, Микрофон, Сирена, Засичане на хора/превозно средство, PoE

Широкоъгълна външна охранителна камера Reolink RLC-811A е популярна сред собствениците на жилища и бизнес за наблюдение на техните големи имоти. Тя е снабдена с широкоъгълен обектив с ъгъл на видимост до 105˚, по-висок от средните външни PoE камери.

И също така идва с възможност за 5x оптично увеличение, което позволява на потребителите да увеличават мащаба, за да видят повече малки детайли, например лица на непознати на входната врата, регистрационни номера на непознати превозни средства и други малки детайли.

Най-добрата широкоъгълна камера 360° бюджетен вариант – FipTec LO22 Pro

FipTec LO22 Pro

129,60
Смарт Камера за Външен Монтаж, WiFi, 2K QHD, Завъртане на 360°, Водоустойчива, Цветно Нощно Виждане до 25м, Детектор за Движение и Телефонни Известия, Автоматично Проследяване на Обект, Управление за Android, iOS и PC


Смарт камерата за външен монтаж FipTec LO22 Pro предоставя изключителни функционалности, които гарантират висококачествено видеонаблюдение. С възможност за свързване чрез WiFi, тази камера осигурява лесно управление и наблюдение в реално време чрез приложение за телефон. С впечатляваща 2K QHD резолюция и четирикратен зуум, камерата осигурява ясни и детайлни изображения.

Моторизираната възможност за завъртане на 360° (PTZ) предоставя гъвкавост при наблюдението, а двупосочното аудио позволява комуникация със записаните обекти. С функционалности като засичане на движение и звук, автоматично проследяване на обекти и инфрачервен нощен режим, камерата гарантира висок стандарт на сигурност.

FipTec LO22 Pro също така е водоустойчива и прахоустойчива, създадена за външен монтаж при различни климатични условия. Технологията за незабавно алармиране осигурява моментни известия за засечени звукови или движещи се обекти, предлагайки увереност в наблюдението на сигурността ви. С комбинацията от напреднали функции и издръжлив дизайн, FipTec LO22 Pro е отличен избор за денонощна защита на вашия дом или бизнес.

Как да инсталирате широкоъгълни камери за видеонаблюдение за най-добър изглед

Правилното инсталиране на вашата широкоъгълна камера е толкова важно, колкото и изборът на правилната охранителна камера, тъй като определя дали можете да използвате пълноценно широкоъгълната камера. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да получите най-добрия изглед.

1. Определете къде да инсталирате камерата

Трябва да изберете зоната, която се нуждае от най-голямо покритие, като врати и зони с голям трафик. Важно е да изберете правилната височина. По-ниската позиция може да изложи камерата на натрапници, докато по-високата позиция ще затрудни инсталирането.

Също така, ако имате няколко охранителни камери, не забравяйте да не ги инсталирате твърде близо. Или те могат да повлияят взаимно на представянето си.

След като решите къде да инсталирате вашата широкоъгълна камера, не забравяйте да проверите за препятствия като дървета или сгради, които биха могли да попречат на изгледа на камерата.

2. Инсталирайте правилно широкоъгълната камера

След това е време да монтирате вашата широкоъгълна камера. Ще трябва да решите дали искате опция за монтиране на стена или таван, което зависи от вашите изисквания за пространство и предпочитания.

Ако е необходимо монтиране на таван, уверете се, че има достатъчно разстояние между всички предмети и че няма никакви смущения с други тела и окабеляване в района. Ако предпочитате стенен монтаж, използвайте подходящи закрепващи материали като винтове или шпилки и се уверете, че са здраво закрепени на място.

3. Тествайте и регулирайте ъгъла на камерата

След като вашата широкоъгълна камера е инсталирана и конфигурирана правилно, трябва да тествате щателно всеки компонент, за да сте сигурни, че камерата може да функционира правилно. Не забравяйте да се съсредоточите върху ъгъла на гледане, качеството на изображението/видео, възможността за панорамиране, накланяне и мащабиране, възможност за нощно виждане и т.н.

Уверете се, че важната зона е покрита и широкоъгълната камера може да осигури ясни изображения при всякакви условия. За да постигнете оптимално наблюдение, регулирайте зрителните ъгли и фокусното разстояние на обектива, докато намерите това, което работи най-добре за вашата конкретна ситуация. След като всичко работи правилно, можете да се насладите на спокойствието, предлагано от широкоъгълната камера за сигурност.

Често задавани въпроси

Камерите за сигурност имат ли широк ъгъл?

Да, камерите за сигурност имат широкоъгълни лещи и предлагат поне 80 градуса зрително поле. Широкоъгълните камери за сигурност са проектирани да заснемат по-голяма площ от традиционните камери. На пазара има различни широкоъгълни камери, включително камери с рибешко око, PTZ камери и камери с двоен обектив, позволяващи на потребителите да се насладят на 180° и дори 360° широк изглед.

Колко широко може да види една охранителна камера?

Зрителното поле на охранителна камера до голяма степен зависи от фокусното разстояние на обектива и размера на сензора за изображение. Колкото по-голямо е фокусното разстояние, толкова по-тясно е зрителното поле. Междувременно, колкото по-голям е сензорът за изображения, толкова по-широко е зрителното поле.

Например, камера за наблюдение с 1/2,49″ CMOS сензор и 2,8 mm фокусно разстояние като Reolink RLC-810A предлага 101 градуса зрително поле хоризонтално. Но ако търсите супер широкоъгълни камери, камери с рибешко око и PTZ камерите могат да осигурят до 360° широк изглед.

Коя камера за видеонаблюдение има широк ъгъл?

Reolink предоставя куп широкоъгълни камери за сигурност, независимо дали имате нужда от 180° или 360° изглед. Камерите с двоен обектив Reolink идват с най-малко 2K HD, като същевременно ви предлагат 180° широк изглед без почти никакво изкривяване. Освен това има много PTZ камери като RLC-823A, за да видите 360° изглед, като това е идеалният избор за наблюдение на големи площи.

Заключение

Има много предимства от инсталирането на широкоъгълни камери за сигурност, включително наблюдение на по-големи площи и намаляване на проблемите при настройка и поддръжка. Особено с една охранителна камера с двойна леща можете да спестите както пари, така и усилия, за да получите зрително поле от 180 или дори 360 градуса.

Ако обмисляте закупуването на широкоъгълна охранителна камера, сега е най-добрият момент! И не забравяйте да проверите горното ръководство, за да вземете мъдро решение. Ако имате въпроси относно широкоъгълните камери за сигурност, оставете коментар по-долу и ние ще ви отговорим възможно най-скоро.

Прочети Още:

Най-добрите телефони | най-добрите телефони среден клас | телефони с най-добра камера | най-добри безжични слушалки | най-добрите видеорегистратори

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0