Kой енергиен клас е най добър?

Оценка: Бъдете първи!

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

Най-добрият енергиен клас е A, но от 2021 г. в Европа се използва нова система за етикетиране, която е по-проста и по-информативна.

В новата система най-високият енергиен клас е B. Класовете A+, A++ и A+++ вече не се използват.

След клас B идват класове C, D, E, F и G, като клас G е най-неефективният.

Kой енергиен клас е най добър

Важно е да се отбележи, че:

Енергийният клас е само един от факторите, които трябва да се вземат предвид при избора на електроуред. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, са цената, характеристиките, марката и вашите лични нужди.

Енергийните етикети показват само консумацията на енергия на електроуреда по време на работа. Те не показват други фактори, като например консумацията на енергия в режим на готовност или разходите за поддръжка.

Можете да намерите информация за енергийния клас на електроуред на енергийния етикет, който е залепен на него.

Ето някои съвети за избор на енергийно ефективни електроуреди:

Купувайте електроуреди с най-висок енергиен клас.

Сравнете енергийните етикети на различни модели, преди да купите.

Изберете електроуреди с функции за пестене на енергия.

Изключвайте електроуредите, когато не ги използвате.

Използвайте режими на пестене на енергия, когато е възможно.

Като изберете енергийно ефективни електроуреди, можете да спестите пари от сметките си за електроенергия и да помогнете за опазване на околната среда.

Какво е енергиен клас?

Енергийният клас е система за групиране и оценка на електронните устройства въз основа на тяхната енергийна ефективност.

Предишната схема за индикация започваше с най-ефективния клас A+++, последван от A++, A+, A, B, C и завършваше с най-неефективния клас D.

През 2021 година тази схема бе променена с цел стимулиране на производителите да създават по-екологосъобразни и енергийно ефективни продукти.

Според новата таблица, най-високата ефективност ще се означава с клас A, като след него ще последват класове B, C, D, E, F и G.

Текущи класове на енергиен индекс

Енергиен клас A: Енергийният клас A е най-високата категория за енергийна ефективност. Уредите с етикет A имат индекс на енергийна ефективност от 41 или по-нисък. Избирането на уреди с този клас може да ви спести значително количество пари, както у дома, така и на работното място.

Енергиен клас B: Уредите с енергиен клас B имат индекс на енергийна ефективност между 41 и 51. Въпреки че не са толкова ефективни като клас A, уредите в тази категория все пак спестяват електроенергия и са по-ефективни от по-ниските класове.

Енергиен клас C: Този клас включва уреди с индекс на енергийна ефективност до 64. Уредите с етикет C предлагат умерено ниво на енергийна ефективност и могат да помогнат за пестене на енергия.

Енергиен клас D: Уредите с клас D имат индекс на енергийна ефективност от 80 или по-висок. Те са по-малко ефективни от предходните класове и могат да повишат разхода на електроенергия.

Енергиен клас E: Клас Е включва уреди с индекс на енергийна ефективност от 100 или по-висок. Те са с ниска енергийна ефективност и могат да бъдат по-скъпи за експлоатация.

Енергиен клас F: Енергийният клас F се отнася за уреди с индекс на енергийна ефективност до 125. Тези уреди имат ниска ефективност и не се препоръчват за спестяване на енергия.

Енергиен клас G: Клас G е най-ниският клас за енергийна ефективност, с индекс на енергийна ефективност над 125. Уредите с този клас са най-малко ефективни и могат да имат значително висока консумация на електроенергия.

Връзка между енергиен клас и консумация на енергия

Енергийният клас е индикатор за енергийната ефективност на електронните устройства, като по принцип потреблението на енергия се увеличава, когато се отдалечавате от класа A. Според новите правила най-неефективният и енергоемък енергиен клас е клас G.

Ако обръщате внимание на енергийния клас на домакинските уреди, които закупувате, ще имате представа за вашата консумация на енергия и ще можете да пестите енергия, като избирате продукти с по-висок енергиен клас.

Най-добрите телевизори | Най-добрите 43 инчови телевизори | Най-добрите Монитори за Работа и Игри | Най-добрите Енергоспестяващи Конвектори | Най-добрите Кафе Автомати | Най-добрите Перящи Прахосмукачки | Най-добрите Аудио СистемиНай-добрите Фотоволтаични Панели | Най-добрите Хладилници с Фризер | Най-добрите Бойлери

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0