Най-добрите Монитори за Работа и Игри

6
Оценка: 5 (3 гласа)

Независимо дали купувате първи или втори монитор за вашия настолен компютър или по-голям екран, който да използвате с вашия лаптоп у дома, инвестицията в някой от най-добрите монитори за работа или игри е разумно.

Bottom Line
Spec
1
res 9e03bb72808aa34896b8fb949195c138
Монитор Dell U2723QE
Най-добрия монитор
Цена EMAG
IPS, 4K UHD, 60Hz, 5ms, 99% sRGB, Color gamut, HDMI, Display Port, USB, USB-C, Pivot
2
res 6b9353401b7859237655c1796e2ea2e2
Samsung Odyssey Neo G7
Най-добри gaming монитори
Цена EMAG
Технология на екрана : VA; Видео входове: 2 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0; Честота на опресняване : 240Hz
3
res 28845131a109765996670a2203fc607f
ASUS VA24DCP
Най-добрият бюджетен монитор
Цена EMAG
VA24DCP е достъпен монитор с разумна точност на цветовете с USB-C връзка
4
res b9a5e4f5c162cee3ff20680edb8889f0
Samsung Odyssey G9 S49AG954NP
Най-добрият монитор за изпълнение на много задачи
Цена EMAG
серия G95NA, 49″, HDR (LS49AG954NPXEN)
5
res cad2007d41238a8044704a30b4564b02
Asus ZenScreen 15.6“
Най-добър преносим монитор
Цена EMAG
Asus ZenScreen MB16ACV има ясен 1080p дисплей, което го прави чудесен втори монитор за работа.

Не съществува универсален монитор, който да бъде най-добър за всички, но нашите ръководства за монитори обхващат разнообразие от размери, приложения и ценови класове. Те варират от стандартни модели с бюджетни възможности до големи 4K екрани и монитори за игри с висока честота на опресняване.

Мониторите за компютър са на разположение в разнообразие от модели, които предлагат различни размери, разделителни способности, типове панели и честоти на опресняване.

Изборът на най-добрия монитор може да бъде предизвикателство, тъй като всяка опция има своите уникални предимства и приложения. Въпреки че основните монитори обикновено са подходящи за ежедневна употреба, има и многофункционални модели, предоставящи допълнителни функции.

Най-добрите монитори обикновено се отличават с високо качество на картината и достатъчно висока разделителна способност за подробни изображения.

Специализираните монитори, предназначени за игри, офис работа или създаване на съдържание, се фокусират върху конкретни нужди на потребителя. При избора на монитор е важно да се обмисли как точно ще бъде използван.

Тук обсъждаме най-добрите, които можете да закупите, както и за какво може да са ви необходими. Продължавайте да четете за любимите ни монитори на годината, както и подробно ръководство за закупуване, предназначено да помогне за демистифицирането на света на потребителските дисплеи.

Избор на монитор

Най-добро качество на картината

Ако гледате 4K съдържание или работите с медии с висока разделителна способност, 4K мониторите са за вас.

Голям екран на достъпна цена

Като цяло 27-инчовите монитори предлагат правилния баланс между размер и цена за повечето хора.

По-голям и по-добър

Ултрашироките монитори са добра алтернатива на двойните дисплеи за геймъри или многозадачни изпълнения.

Малък и достъпен

Ако нямате място на бюрото или просто не искате да похарчите много, 24-инчовите монитори ще свършат работа.

Важно е да се отбележи, че представата на всеки за най-добрия монитор ще бъде малко по-различна и ще зависи от това за какво го използвате. Вижте нашата класация.

11-те Най-добри монитори


1

Монитор Dell 27″, IPS, 4K UHD, 60Hz, 5ms, 99% sRGB

най-добрите монитори

Монитор Dell U2723QE

EMAG
най-добрия монитор
 • Диагонал 27 inch
 • Технология дисплей LED
 • IPS
 • Вид резолюция 4K
 • Оптимална резолюция 3840 x 2160
 • Вид подсветка W-LED

Dell U2723QE внедрява нова технология на дисплея, наречена IPS Black, която предоставя значително по-добър контраст в сравнение с предходните модели, които сме препоръчвали. Този напредъчен екран осигурява по-голяма видимост на детайли в тъмните области, което е полезно при гледане на слабо осветени сцени. Освен това цветовете изглеждат живи и наситени.

Важен аспект на Dell U2723QE е наличието на USB-C порт с мощност от 90 W. Този порт позволява зареждане на лаптопа ви през единичен кабел, като предоставя удобство и функционалност. Освен това, мониторът е оборудван със функция KVM (клавиатура, видео, мишка), която автоматично превключва периферните устройства между различни компютри, ако са свързани към монитора.

Тези характеристики правят Dell U2723QE подходящ избор за общо предназначение, осигурявайки високо качество на изображението, удобство при работа с лаптоп и функционалност за свързване на различни устройства. Ето защо го поставяме на 1-во място в класацията за най-добрите монитори, като този модел е избран и от много други водещи медии за ревюта, като The New York Times.

Мнения: „Мониторът е перфектен. Работя на Mac и го ползвам за usb hub както и за зарядно за да нямам повече кабели около бюрото. Яркостта е супер…“ – EMAG

2

Монитор Gaming LED Curbat Samsung Odyssey Neo G7

Най-добри gaming монитори

Gaming LED Curbat Samsung Odyssey Neo G7

EMAG
Най-добри gaming монитори
 • Диагонал 32 inch
 • Технология дисплей VA
 • Вид резолюция 4K
 • Оптимална резолюция 3840 x 2160
 • Съотношение на страните 16 : 9
 • Формат екран Wide

Samsung Odyssey G7 е геймърски монитор, който се отличава с някои впечатляващи характеристики. Той разполага със завладяваща кривина от 1000R, която предоставя по-вълнуващо и впечатляващо визуално изживяване, особено по време на игри. Панелът на монитора е от тип VA с време за реакция от 1 мс (G2G), което осигурява бързо и плавно предаване на сцените.

Високата честота на опресняване от 240 Hz е идеална за геймърите, които ценят гладкото и реалистично движение по време на игрите си. Поддръжката на стандарта HDR600 добавя допълнително към качеството на изображението, предоставяйки по-ярки цветове и по-широк динамичен обхват.

Разделителната способност от 2560 x 1440 позволява добър баланс между острота и производителност при игрите, което може да бъде по-предпочитателно от геймърите, които ценят високите честоти на опресняване пред най-високата разделителна способност.

Общо взето, Samsung Odyssey G7 предоставя елегантен и мощен геймърски монитор с впечатляващи характеристики за игри и качествено изображение.

Мнения: „Много ми харесва динамиката на яркостта (Това е основната причина поради която го взех)…“ – EMAG

3

Монитор ASUS VA24DCP

Най-добрият бюджетен монитор

ASUS VA24DCP

EMAG
Най-добрият бюджетен монитор
 • Диагонал 23.8 inch
 • Технология дисплей LED
 • IPS
 • Вид резолюция Full HD
 • Оптимална резолюция 1920 x 1080
 • Вид подсветка LED
 • Съотношение на страните 16:9
 • Формат екран Wide

Asus VA24DCP е 24-инчов монитор с разделителна способност от 1080p, който предлага разнообразни функции, подходящи за офисна работа и ежедневно използване. Този монитор разполага с USB-C порт с функция за зареждане до 65 W, което е удобно за свързване към лаптоп и едновременно зареждане на устройството.

С точност на цветовете и контраст, подходящи за офисна работа и гледане на видеоклипове, Asus VA24DCP предоставя достатъчно качество на изображението за повседневните нужди. С добавения HDMI порт, този монитор също е подходящ за потребители на настолни компютри или тези с по-стари лаптопи.

С обичайната си цена, този монитор е бюджетна опция за тези, които търсят основен монитор с USB-C функционалност за свързване към лаптоп.

4

Извит QLED монитор Samsung Odyssey G9 S49AG954NP

Най-добрият монитор за изпълнение на много задачи

Samsung Odyssey G9 S49AG954NP

EMAG
Най-добрият ултраширок монитор
 • Диагонал 49 inch
 • Оптимална резолюция 5120 x 1440
 • Формат екран Ultra wide


Quantum Matrix технологията предоставя несравнимо визуално изживяване с помощта на Quantum Mini LED, осигурявайки контролирана яркост и перфектен контраст. С увеличените 2048 зони за локално затъмняване и високите 12-битови нива на черно, този монитор създава изключително качество на изображението.

Quantum HDR 2000 осигурява максимална яркост от 2000 нита и контрастно съотношение от 1 000 000:1, което подобрява възпроизвеждането на цветове и дълбочина. Играйте игрите с конкурентно предимство, благодарение на високата яркост и контраст, които разкриват детайлите от тъмни сенки до слънчеви сцени.

49-инчовата DQHD резолюция предоставя по-всеобхватен изглед, равен на два QHD монитора, което създава невероятно детайлни и ясни изображения. Супер ултраширокият 1000R 49″ екран ви поставя в центъра на действието, предоставяйки завладяващо геймплей изживяване.

Core-light дизайнът с Coresync добавя индивидуалност към вашата настройка с основно осветление, което съответства на цветовете на екрана на играта за потапяща атмосфера. С водещата в индустрията честота на опресняване от 240 Hz и време за реакция от 1 ms, този монитор предоставя бърз и плавен геймплей.

Ниското забавяне на входа от 2 ms и съвместимостта с G-Sync осигуряват безпрецедентна отзивчивост, което ви позволява да поемете контрола в играта. И с автоматичното превключване на източника, мониторът разпознава свързаните устройства и мигновено превключва към новия източник на сигнал, осигурявайки ви бърз достъп до играта.

5

Монитор Asus ZenScreen 15.6“

Най-добър преносим монитор

Asus ZenScreen 15.6“

EMAG
Най-добър преносим монитор
 • Диагонал 15.6 inch
 • Технология дисплей LED
 • Вид резолюция Full HD
 • Оптимална резолюция 1920 x 1080
 • Вид подсветка LED
 • Съотношение на страните 16:9
 • Формат екран Classic

ASUS представя портативен монитор с размер 15,6 инча и Full HD разделителна способност, идеален за хора, които работят на лаптоп далеч от стандартното офис пространство. IPS дисплеят осигурява ярки цветове и против отблясъци, което прави работата по-ефективна, дори и когато сте в движение.

Ултра тънкият дизайн и възможността за настройка в портретен или пейзажен режим правят монитора много удобен и гъвкав за употреба. Решението за хибриден сигнал позволява лесна интеграция с всякакъв тип лаптоп, като приема захранване и видео предаване през USB тип C или тип A порт.

Един от най-добрите монитори ASUS Eye Care включват технологии като Flicker-Free и Low Blue Light, гарантирайки комфортно гледане дори при продължителна употреба. Освен това, антибактериалната обработка на повърхността на монитора предотвратява растежа на бактерии и гъбички, осигурявайки дълготрайна чистота и хигиенично изживяване.

6

Монитор Dell S2722QC

Най-добрият офис монитор

Dell S2722QC

EMAG
Най-добрият офис монитор
 • Диагонал 27 inch
 • Технология дисплей IPS
 • Вид резолюция 4K
 • Оптимална резолюция 3840 x 2160
 • Вид подсветка LED
 • Съотношение на страните 16:9
 • Формат екран Classic

Dell S2722QC е отличен офис монитор, предназначен за тези, които търсят производителност и ясност в работния процес, вместо да се фокусират върху гейминг изживяването. Със своите 60 Hz и по-слабо управление на движението, този монитор не е насочен към геймърската аудитория, а предоставя висока 4K резолюция, която осигурява ясен текст и голям работен простор.

27-инчовият екран предоставя достатъчно пространство, като в същото време е достатъчно компактен, за да помести два прозореца един до друг. С функциите за подобряване на работния процес, като USB-C порт с DisplayPort Alt Mode и 65 W захранване, мониторът улеснява свързването със съвместими лаптопи. Има и два USB-A порта, които могат да бъдат полезни за свързване на други периферни устройства.

Ако не ви е необходим USB хъб, можете да разгледате по-евтиния Dell S2721QS, който предлага сходна 4K резолюция, но с по-малко допълнителни функции.

7

Монитор ASUS ProArt PA278CV

Най-добрият голям монитор за по-малко пари

ASUS ProArt PA278CV

EMAG
Голям екран за по-малко пари
 • Диагонал 27 inch
 • Технология дисплей IPS
 • Вид резолюция WQHD
 • Оптимална резолюция 2560 x 1440
 • Вид подсветка LED
 • Съотношение на страните 16:9
 • Формат екран Wide


Asus ProArt Display PA278CV предлага отличен избор за всички, които използват компютър или графична карта, които не могат да поддържат 4K резолюция, или за тези, които работят с приложения, които не се справят добре със скалирането. Със своите 27 инча този монитор предоставя разнообразие от портове и има прилична точност на цветовете в повечето от предварително зададените си режими.

Особено впечатляваща е точността на цветовете в предварителния настройки sRGB, въпреки че тази настройка идва със загуба на яркост, която може да се окаже твърде ниска за ежедневна употреба. Един от най-добрите монитори PA278CV предлага различни портове, включително HDMI, DisplayPort, USB-C, както и четири USB 3.0 Type-A порта, което го прави особено удобен за връзка с лаптоп. Също така, мощността му е достатъчна за зареждане на по-малки лаптопи.

Гъвкавата стойка позволява различни настройки, включително накланяне, завъртане, въртене и регулиране на височина, предоставяйки комфорт и удобство при работа. С трите години гаранция и добра политика за мъртви пиксели, Asus ProArt Display PA278CV е отличен избор за професионална употреба.

ViewSonic XG2431 EMAG

Най-добър бюджетен монитор за игри
8

AOC U2790PQU EMAG

Най-добрият бюджетен 4K монитор
9

LED монитор, Samsung, 98″ EMAG

Най-добър монитор за компютър (ако можеш да си го позволиш)
10

Монитор iiyama Ultra-wide EMAG

IPS LED 5KUW 21:9 /HDMI DisplayPort/ 24/7, 105 инча
11

Най-добрите монитори за годината

Класация 2024
1Най-добрите мониториDell U2723QE
2Най-добри gaming мониториGaming LED Curbat Samsung Odyssey Neo G7
3Най-добрият бюджетен мониторASUS VA24DCP
4Най-добрият монитор за изпълнение на много задачи
(Най-добрият ултраширок монитор)
Samsung Odyssey G9 S49AG954NP
5Най-добър преносим мониторAsus ZenScreen 15.6“
6Най-добрият офис мониторDell S2722QC
7Най-добрият голям монитор за по-малко париASUS ProArt PA278CV
Най-добрите монитори онлайн

Как да изберете най-добрия монитор за вас

Какъв размер и резолюция на монитора трябва да закупя?

Мониторите с Full HD разделителна способност (1920 x 1080) са често срещани в офис пространството и предлагат най-достъпния вариант в размери от 24 до 27 инча.

WQHD мониторите с разделителна способност 2560 x 1440 предоставят оптимално съчетание за офис и игри, с размери обикновено между 27 и 32 инча.

UHD мониторите с разделителна способност 3840 x 2160 са по-скъпи, но предоставят висока резолюция, често предлагани в размери от 27 до 32 инча.

Ultrawide мониторите обикновено предлагат разделителна способност от 3440 x 1440 или 5120 x 1440, предоставяйки по-широка екранна площ, но с по-висока цена.

За геймърите, разделителната способност е свързана с мощността на игровата конзола или компютър, но за офис потребители, цената, размерът на стаята и необходимото пространство на екрана са по-важни фактори. Обикновено се препоръчват 27-инчови WQHD монитори като оптимален компромис между цена и производителност.

Какъв тип панел трябва да закупя?

Панелите на мониторите, като IPS, VA и TN, предоставят различно качество на цветовете, ъгли на видимост и контраст. IPS панелите са чест избор за добри цветове и ъгли на видимост, докато VA панелите предлагат отличен контраст при по-ниска цена. TN панелите са по-евтини и отзивчиви, но имат по-слаби цветове и контраст. Не е задължително да се ограничавате до един вид панел, тъй като всякакви ограничения между тях се намаляват.

Каква честота на опресняване ми трябва?

Честотата на опресняване, измерена в херци (Hz), указва колко пъти мониторът се обновява в секунда. Повечето монитори предлагат поне 60Hz, като някои достигат до 144Hz, 240Hz или дори 360Hz, предназначени предимно за геймъри с мощни графични карти.

Какви екстри да търся?

Стойката на монитора е важен фактор, предоставяйки регулиране на височината, завъртане и накланяне. Портовете на монитора, като HDMI, DP и USB, също са важни. Добрият избор на портове улеснява свързването на допълнителни устройства към монитора.

Имам ли нужда от ниска скорост на реакция на пикселите?

Скоростта на реакция на пикселите, измерена в милисекунди (ms), определя времето, което е необходимо на пиксела на екрана да премине от черно към бяло (време за реакция от черно към бяло) или да промени нюанс на сивото (време за реакция от сиво към сиво). По-бързата скорост на реакция на пикселите води до по-добро представяне на монитора при възпроизвеждане на видео, без да се появяват артефакти като призраци или замъгляване на движещи се изображения. Мониторите със скорост на реакция от сиво към сиво 1 ms са идеални за гейминг, но и тези с оценка от 6 ms могат да предоставят прилично изживяване, без да се появяват замъглявания или призраци при игрите.

За повечето потребители забавянето на въвеждането, което представлява времето, необходимо на дисплея да реагира на команда, може да не бъде забелязано. Въпреки това, хардкор геймърите считат този параметър за ключов и обикновено насочват вниманието си към модели с най-малко време на забавяне. Най-бързите монитори имат забавяне на входа от по-малко от една милисекунда, но за обикновено ежедневно използване, допуска се забавяне от 20 ms до 25 ms, преди да стане забележим проблем.

Кое качество на монитора е най-добро?

Е, това наистина зависи от няколко фактора, но на първо място е вашият случай на употреба.

Ако сте просто стандартен геймър, който желае най-високо качество на изображението, инвестицията в 4K монитор с честота на опресняване от 144Hz ще ви предложи изключително визуално изживяване. За състезатели в електронни спортове (или тези, които имат такива амбиции), единствено важно е качеството на реакцията на пикселите и честотата на опресняване. Дори монитор с резолюция от 1080p е подходящ, при условие че има реакция на пиксела от 1 ms или по-бърза. Опресняването на 1080p монитори може да достигне до 360Hz или дори повече с последните пазарни предложения.

В повечето случаи, 1440p мониторът е повече от достатъчен за повечето хора, тъй като преходът от 1440p към 4K не е толкова забележим, колкото от 1080p към 1440p.

Коя разделителна способност на монитора и съотношение на страните са най-добри за това, което правя?

най-добрите монитори

Резолюцията и съотношението на страните са два важни фактора, които играят ключова роля при избора на монитор.

Резолюция: Резолюцията на монитора представлява максималния брой пиксели, които той може да показва както по ширина, така и по височина. Например монитор с резолюция 1920 x 1080 пиксела показва 1920 пиксела в ширина и 1080 пиксела височина. В широката гама от налични монитори, често срещана е резолюцията от 1920 x 1080 пиксела (Full HD или 1080p) за размери от 22 до 27 инча, и WQHD (2560 x 1440 пиксела или 1440p) за монитори от 24 до 32 инча. Ако преминете към по-висока резолюция като UHD или 4K (3840 x 2160 пиксела), това обикновено е свързано с по-голям екран, например 27-инчов или по-голям.

Съотношение на страните: Изборът на правилното съотношение на страните зависи от вашите предпочитания и предназначението на монитора. Например, съотношението на страните 16:10 предоставя допълнително вертикално пространство, което може да бъде предпочетено от създателите на цифрово съдържание. Въпреки това, съотношението на страните 16:9 е най-разпространеното сред мониторите с резолюции 1080p и 4K. С увеличаването на популярността на ултрашироките формати със съотношение на страните 21:9, които са особено предпочитани от геймърите и потребителите на производителност, се появява и въпросът за супер широките монитори със съотношение на страните 32:9. Тези монитори предлагат впечатляващо широк екран, който е изключително атрактивен както за производителност, така и за игри.

В крайна сметка, изборът между резолюция и съотношение на страните зависи от вашия стил на работа, предпочитания и предназначение на монитора.

Имам ли нужда от висок динамичен обхват (HDR)?

Системата за оценка на високия динамичен обхват (HDR), създадена от VESA (Video Electronics Standards Association), включва различни стандарти и спецификации, които определят как мониторът представя и обработва цветовете, контраста и яркостта, осигурявайки по-реалистично визуално изживяване. Вотът за оценка се изразява в нива, известни като „HDR-Ready,“ „HDR400,“ „HDR600,“ и „HDR1000,“ като по-високите числа обозначават по-високи стандарти за изпълнение на HDR. Ето как се разглеждат основните характеристики:

HDRМинимална пикова яркостЦветова гамаТипична технология за затъмняванеМаксимално ниво на яркост на черното
DisplayHDR 400400 nitssRGBScreen-level0.4
DisplayHDR 500500 nitsWCGZone-level0.1
DisplayHDR 600600 nitsWCGZone-level0.1
DisplayHDR 10001,000 nitsWCGZone-level0.05
DisplayHDR 14001,400 nitsWCGZone-level0.02
DisplayHDR 16001,600 nitsWCGZone-level0.01
DisplayHDR True Black 400400 nitsWCGPixel-level0.0005
DisplayHDR True Black 500500 nitsWCGPixel-level0.0005
DisplayHDR True Black 600600 nitsWCGPixel-level0.0005
Най-добрите HDR монитори
 1. HDR-Ready: Този термин се използва за монитори, които поддържат HDR сигнали, но често не разполагат със специфични характеристики, които ги правят истински „HDR“ монитори.
 2. HDR400: Мониторите с този вот предлагат базови възможности за HDR. Те трябва да имат яркост от поне 400 нита (мерна единица за светлина) и способност за възпроизвеждане на 8-битов цветен диапазон.
 3. HDR600: Този стандарт изисква по-висока яркост от 600 нита и възможност за възпроизвеждане на 10-битов цветен диапазон, като целта е да предложи по-широко динамичен обхват и по-голяма точност на цветовете.
 4. HDR1000: Мониторите с вот „HDR1000“ предлагат най-високия стандарт. Те трябва да достигат яркост от 1000 нита, съчетана с възможност за възпроизвеждане на 10-битов цветен диапазон. Този клас монитори предоставя най-високо качество на изображението и най-широк динамичен обхват.

HDR технологията може да подобри визуалното изживяване при гледане на съдържание с висока динамична гама, като например HDR филми и игри. Въпреки това, е важно да се отбележи, че качеството на HDR възпроизвеждането не зависи само от вота за оценка, а и от други характеристики като зони за локално затъмняване (в случай на монитори с тази функция), цветова гама и точност на цветовете.

Какви са основните категории монитори?

най-добрите монитори
Някои от най-добрите монитори са предназначени за игри, офис, специални задачи и др.

Можете да разделите повечето монитори в пет категории, всички предназначени за различни потребители: бюджетни, бизнес/професионални, сензорни екрани, общи/мултимедийни, 4K и геймърски. Цените във всяка категория се различават в зависимост от размера на екрана, типа на използваната панелна технология и наличието на допълнителни функции.

Бюджетни монитори

Ако търсите основен монитор за четене на имейли, сърфиране в интернет и използване на офис приложения, няма нужда да инвестирате твърде много в екран с функции, които никога няма да използвате. Бюджетните модели обикновено са икономични, без излишества като USB портове, четци на карти и вградени камери.

Някои по-евтини варианти използват TN панели и не са известни с високата си производителност, особено по отношение на обработката на движение и точността на цветовете. Въпреки това, IPS панелите са стандартни в бюджетния клас при всякакъв размер на екрана.

Не очаквайте голяма гъвкавост. Повечето бюджетни монитори са с фиксирани стойки, които позволяват наклон, но вероятно не предоставят регулиране на височината или въртене. Както и при повечето дисплеи, цената се увеличава с размера на екрана.

Бизнес/професионални монитори

Тази група включва разнообразие от монитори, предназначени за бизнес и професионални потребители. Те могат да бъдат икономични модели с малки екрани, предназначени за ежедневна употреба в офиса, или висококачествени, 32-инчови и по-големи дисплеи с професионални технологии като IGZO (индий галиев цинков оксид) или AH-IPS (панелна технология за превключване в равнина с подобрена производителност). Тези монитори са насочени към графични професионалисти, които изискват висока точност на цветовете и градацията на сивото.

Бизнес мониторите често предлагат ергономични стойки, които могат да се регулират за максимален комфорт. Често се предоставя възможност за регулиране на въртенето, което позволява завъртане на екрана на 90 градуса за вертикален режим на гледане. Търсете монитори с автоматична ротация, която автоматично завърта изображението, когато промените ориентацията. Други бизнес функции включват продължителна (три или четири години) гаранция със сервиз за замяна за една нощ, вградени USB портове и агресивни програми за рециклиране.

4K мониторите

4K мониторите предоставят изключително ясно изображение и висока разделителна способност, което прави текста по-отчетлив и позволява показване на повече детайли в изображенията. Тези монитори предоставят впечатляващо качество на визуализацията, което е особено полезно при работа с текст, графика и мултимедийни съдържания.

Освен това, 4K разделителната способност осигурява допълнително пространство на работния плот, което позволява по-голям брой информационни елементи да бъдат разположени на екрана едновременно. Това е полезно за потребителите, които искат да увеличат ефективността на своята работа, като имат по-голям обхват на видимост и по-голяма работна площ.

Следователно, 4K мониторите са отличен избор за тези, които ценят висока яснота на изображението и искат повече пространство за организиране на своите задачи и проекти на екрана.

Сензорни монитори

Настолните монитори със сензорен екран се радват на увеличена популярност, особено във вертикалния пазар. За този тип технология може да се изложи на по-висока цена, но ако цените сензорното изживяване под Windows, инвестицията си струва. Търсете модел със стойка, която позволява на екрана да бъде почти успореден с работния плот, ако търсите този вид интеракция. (Някои сензорни модели са дизайнирани без стойка, предназначени за интеграция в специфични среди с персонализирани стойки или монтажни решения.)

Монитори за обща употреба/мултимедия

Мултимедийните дисплеи предоставят разнообразие от функции, които подпомагат създаването и преглеждането на домашни фото и видео проекти. Качественият панел в този сегмент обикновено предлага различни опции за свързване, като основните са HDMI и DisplayPort. За развлекателни цели, силният модел ще включва и аудио връзки. Препоръчително е да разполага с поне два USB порта, предпочитано разположени отстрани за удобен достъп. USB Type-C портът е допълнителен актив с възможност за зареждане на лаптоп от монитора, като същевременно осигурява двупосочен трансфер на данни.

Вградените високоговорители също са важен аспект на мултимедийните дисплеи. На качествени модели те обикновено са по-мощни от стандартните версии, които се срещат на повечето монитори. Както вече беше споменато, при отдаване на значение на аудио извода, е препоръчително да търсите мултимедийни дисплеи с вградени високоговорители с мощност от 2 вата или повече.

Рядко срещани, но важни функции за мултимедийния опит включват вграден четец на карти с памет, което улеснява преглеждането на снимки и видео директно от цифров фотоапарат, както и вградена уеб камера за видео чат и бързо заснемане на снимки и видеоклипове, които могат лесно да се изпратят по имейл. Въпреки че тези функции са по-необичайни, те могат да добавят допълнително удобство и функционалност към мултимедийния ви опит.

Монитори за игри

Мониторите за игри изискват бързо време за реакция, за да предоставят плавно и безгрешно визуално изживяване при бързо движещи се изображения. Панелите с по-бавно време за реакция могат да причинят замъгляване при бързо движещи се сцени, което може да бъде отвлекателно по време на игра. Този недостатък може да не е толкова очевиден на по-малки екрани, но при игра на 27-инчови или по-големи монитори, е важно времето за реакция да бъде минимизирано. Търсете панели с време за реакция не повече от 5 ms (черно към бяло) или 2 ms (сиво към сиво).

Гейминг мониторите от висок клас обикновено предоставят поддръжка на технологиите G-Sync на Nvidia или FreeSync и FreeSync 2 на AMD. Тези технологии синхронизират монитора и графичната карта, за да намалят артефактите от разкъсване на екрана и предоставят ултра-гладко игрово изживяване. Важно е да отбележите, че за да се възползвате от тези функционалности, компютърът ви трябва да разполага със съвместима графична карта.

Все по-често мониторите за игри предлагат честота на опресняване над стандартните 60Hz. Те са насочени към ентусиастите на електронни спортове или сериозни геймъри, които ценят висок брой кадри в секунда. Честотите на опресняване варират от 75Hz до повече от 500Hz, като 144Hz и 165Hz са често срещани. Тези монитори поддържат технологии като AMD FreeSync или Nvidia G-Sync, които осигуряват плавно преживяване при променливи честоти на кадрите.

Също така е важно да обърнете внимание на вградените звукови възможности на монитора за игри. Висококачествени вградени високоговорители с мощност 2 вата или повече могат да подобрят звуковата част на гейминг изживяването.

Как тестваме монитори

За да изберем най-добрите монитори, провечдаме редица тестове и раглеждаме тонове мнения
За да изберем най-добрите монитори, провечдаме редица тестове и раглеждаме тонове мнения

Ние настоятелно вярваме, че всяко задълбочено ревю на монитор трябва да бъде подплатено от резултати от детайлни тестове. При всяко получаване на нов монитор използваме колориметър X-Rite и изключителния софтуер за тестване DisplayCal, за да измерим точността на цветовете, обхвата на гамата, максималната яркост, нивото на черното, контраста, равномерността на панела и цветовата температура.

Прилагаме и разнообразни уеб-базирани тестове за обработка на движение от Blur Busters, за да следим ефектите на призраци и замъгляване на движението. В случай на HDR с локално затъмняване, използваме зациклено видео със светла движеща се форма, за да изследваме зоните в действие.

След като количественото тестване приключи, ние предоставяме на монитора поне седмица активно използване, като го включваме в ежедневните си задачи и игри след работно време (ако е приложимо).

Изучаваме продукта в подробности, обръщаме внимание на OSD, използваемостта на стойката и портовете, като ги изправяме до границите им. Също така извършваме стрес-тестове на издръжливостта, за да оценим качеството на конструкцията. Извършваме и сравнения с други монитори със сходни цени на пазара, за да определим дали изборът на функции и производителността отговарят на цената.

Освен това се допитваме до специалисти и потребители за експертни мнения.

Коя марка монитори са най-добри?

Съществува голямо разнообразие от марки монитори за персонални компютри, които предлагат различни функции и характеристики, от евтини и преносими офис монитори до висококласни монитори за игри с ултраширок аспект и напреднали технологии като рейтинг на кривата 1000R, реакция на пиксела от 1 ms и високи честоти на опресняване.

Сред водещите марки в този сегмент са Dell, Alienware, BenQ, Acer, LG, Samsung, HP, Lenovo и Asus, които предлагат разнообразие от модели, отговарящи на различните нужди на потребителите. Въпреки това, има и други марки, които също предлагат качествени монитори и заслужават внимание при избора на подходящия модел.

Често задавани въпроси

 1. Как да избера подходящ монитор за моите нужди?
  • Определете предназначението на монитора (игри, работа, мултимедия).
  • Решете за размер и резолюция в зависимост от пространството и изискванията ви.
  • Изберете подходящия тип панел (IPS за цветова точност, TN за бързо време за реакция).
  • Проверете допълнителните функции като FreeSync/G-Sync, честота на опресняване и вградени високоговорители.
 2. Какво означава времето за реакция на монитора и защо е важно?
  • Времето за реакция измерва колко бързо пикселите променят цвета си.
  • Важно е при бързо движещи се изображения, за да се избегнат замъглявания и артефакти.
  • Игровите монитори често имат време за реакция под 5ms.
 3. Каква е разликата между IPS, TN и VA панели?
  • IPS (In-Plane Switching) осигурява отлична цветова точност и широки ъгли на видимост.
  • TN (Twisted Nematic) предлага бързо време за реакция, но с по-ограничени ъгли на гледане.
  • VA (Vertical Alignment) комбинира добро време за реакция и добър контраст, но може да има проблеми с изображението при бързо движение.
 4. Какво представлява технологията G-Sync или FreeSync?
  • G-Sync (Nvidia) и FreeSync (AMD) са технологии за синхронизация на честотата на опресняване на монитора с графичната карта.
  • Те намаляват разкъсването на екрана и подобряват плавността при променливи честоти на кадрите.
 5. Каква е връзката между размера на екрана и разделителната способност?
  • По-големите екрани често изискват по-висока разделителна способност за ясно и детайлно изображение.
  • Резолюцията (например, Full HD, 4K) играе роля в качеството на изображението.
 6. Каква е ролята на честотата на опресняване при мониторите за игри?
  • Честотата на опресняване измерва колко пъти екранът се обновява за секунда.
  • По-висока честота (например, 144Hz) осигурява по-гладко и по-реалистично движение в игрите.
 7. Какви са допълнителните функции, които трябва да проверя при избор на монитор?
  • Вградени високоговорители, вградени USB портове, регулируема стойка, технологии за защита на очите (като Flicker-Free и Blue Light Filter).
 8. Каква е важността на входните портове на монитора?
  • HDMI и DisplayPort са основните входни портове за свързване с различни устройства.
  • USB портовете могат да бъдат удобни за свързване на периферия.
 9. Какви са най-добрите марки за монитори?
  • Марките като Dell, ASUS, Acer, LG, Samsung и BenQ са често признати за качествени монитори.
  • Индивидуалните модели и серии обаче могат да варират според нуждите на потребителя.
 10. Какви са тенденциите в мониторната индустрия днес?
  • Развитие на технологии като Mini-LED и OLED за по-добър контраст и цветова репродукция.
  • Увеличаване на честотите на опресняване и резолюциите, особено в сегмента на игровите монитори.
  • Интегрирани функционалности за защита на зрението и подобрено управление на цветовете.

Най-добрите телевизориНай-добрите 43 инчови телевизори | Най-добрите 50 инчови телевизори | Най-добрите 55 инчови телевизори | Най-добрите 65 инчови телевизори |  Най-добрите телевизори до 1000 лв

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0