Ревю на Samsung Galaxy S24 Ultra – Чудесен начин да се присъедините към манията по AI

Оценка: 5 (1 глас)

Новите AI трикове на Galaxy S24 Ultra са обещаващи, но не е нужно да харчите пари за най-добрия телефон на Samsung, за да ги получите.

Смартфон Samsung Galaxy S24 Ultra

EMAG
Dual SIM, 12GB RAM, 512GB, 5G, Titanium Black
Плюсове
 • Преводите на чат и Circle to Search са полезни
 • По-отчетливо 5x увеличение
 • 7 години софтуерни надстройки
 • Добра работа на камерата при слаба светлина
Минуси
 • Някои функции на Galaxy AI не са изключителни за серията S24
 • Няма специфични S24 Ultra Galaxy AI функции

Като потребител и опитен рецензист, който цени удобството, бях впечатлен от новата функция за превод на текстови съобщения на Samsung Galaxy S24 Ultra. С натискането на един бутон всички текстови съобщения, изпратени между мен и съпруга ми през последните няколко дни, бяха преведени на френски. Тази функция е част от Galaxy AI, колекция от инструменти за производителност, комуникация и създаване на съдържание, задвижвани от генеративен изкуствен интелект.

Въпреки че изкуственият интелект е гореща тема в света на технологиите, откакто ChatGPT стана популярен, Galaxy AI изглежда обещаващ. Въпреки че някои функции може да изглеждат познати, а не иновативни, технологията за превод в реално време на Samsung и Circle to Search – функция, разработена в партньорство с Google – се чувстват наистина полезни.

Въпреки това, проблемът с Galaxy S24 Ultra е, че не се нуждаете от висококласен телефон на Samsung, за да използвате тези функции. Те са достъпни за всички устройства Galaxy S24 и ще дойдат и в гамата Galaxy S23 от предишното поколение. Circle to Search идва и в Pixel 8 и 8 Pro, като и двата са значително по-евтини от Galaxy S24 Ultra.

В заключение, докато Galaxy S24 Ultra предлага някои полезни функции, задвижвани от AI, струва си да се обмисли дали по-достъпните опции предлагат същата функционалност на по-ниска цена. Прочетете нашия преглед на Samsung Galaxy S24 Ultra за повече подробности.

Миналата година, когато тествах Galaxy S23 Ultra, го нарекох „кралят на екстрата“. Тази година, S24 Ultra не само запазва короната си, но и я полира до блясък, като достойно заема мястото си сред най-добрите телефони на годината.

Огромният екран, вграденият S Pen и нелепо дългото цифрово увеличение на камерата са все още отличителните черти на Ultra, които го отделят от S24 и S24 Plus. Новите AI функции на Samsung, макар и интересни, не са революционни.

Samsung е освежил дизайна на S24 Ultra с титаниев корпус и по-плосък екран. Камерата с 50-мегапикселово увеличение е получила подобрения, за да прави по-ясни снимки при 5x увеличение. Може би най-важната новина е, че цялата гама S24, включително и Ultra, ще получи 7 години ъпгрейди на Android, подобно на Pixel 8. Това е огромна стъпка напред от предишните 4 години, които Samsung предлагаше.

Като цяло, S24 Ultra се усеща като леко надстроена версия на миналогодишния модел. Samsung е пропуснал възможността да го диференцира още повече от останалите модели S24 чрез специално разработени AI функции.

Ето какво ми хареса:

 • Подобрен дизайн с титаниев корпус и по-плосък екран
 • 50-мегапикселова камера с 5x оптично увеличение
 • 7 години ъпгрейди на Android

Ето какво не ми хареса:

 • Липса на революционни AI функции
 • Не се отличава съществено от S24 и S24 Plus

В крайна сметка, Galaxy S24 Ultra е отличен телефон, но не е революционен. Ако търсите най-доброто от най-доброто, Ultra е вашият телефон. Но ако търсите по-достъпен вариант, S24 или S24 Plus може би са по-подходящи за вас.

Galaxy AI на Samsung представлява обширна платформа, обхващаща множество аспекти от ежедневния живот, от текстови съобщения до приложения като бележки, гласов записи, уеб сърфиране и камера. Много от функциите му наподобяват инструментите, които сме виждали от Google и Microsoft през последната година, но са оптимизирани специално за смартфони на Samsung. Например, Galaxy AI може да организира бележки в приложението Notes в хронологичен ред и да обобщи новинарски статии в уеб браузъра. Това приложение за запис на глас предоставя резюмета на транскрипциите, подредени по говорител, а функцията за превод позволява превод на различни езици.

Много от тези функции са познати на тези, които следят развитието на AI през последните години. Това не е случайно, тъй като Samsung работи съвместно с Google за някои от функциите на Galaxy AI и дори използва технологията на Google като основа за някои инструменти, като например възможността за обобщаване на транскрипции, бележки и уеб страници, както и пренаписването на текстови съобщения с различен тон. Въпреки това, изпълнението на Samsung обикновено не е същото. Например, инструментът Generative Edit на Samsung може да даде различни резултати от Magic Edit на Google при премахване на обекти от снимки.

Имайки предвид всички тези функции на Galaxy AI, две от тях са ме впечатлили особено много: езиковият превод и Circle to Search. Вграденият превод в приложението за клавиатура и телефон прави процеса по-естествен и полезен, особено за тези, които комуникират на различни езици. С Circle to Search потребителите могат да търсят информация за обекти или местоположения на екрана, като просто оградят тяхната област. Въпреки че инструментът може да изглежда ненужен за някои, той може да предложи удобство и ефективност, като предотвратява необходимостта от превключване между различни приложения.

Въпреки че някои функции могат да бъдат полезни, други остават несъвършени или несигурни. Въпреки това, Galaxy AI предлага широка гама от възможности, които могат да подобрят ежедневния живот на потребителите, особено тези, които търсят удобство и функционалност в един смартфон.

Друга любима функция на Galaxy AI за мен е Instant Slow-mo, която ми позволява да преживея всяко видео в моята галерия с по-бавна скорост само чрез натискане и задържане на клипа. Въпреки че това не е нещо, което променя играта, все пак е забавно да се играе с него. Единственото ми оплакване е, че не винаги е лесно да се разбере как да запазите клипа на по-бавна скорост. Можете да го направите, като докоснете иконата на молив под видеоклипа, но бих предпочел да има начин просто да го запазите директно от режима на предварителен преглед.

Въпреки това, не всички функции на Galaxy AI се чувстват толкова ценни, като например инструмента за стил на писане в приложението Messages на Samsung. В същност той изглежда като персонализирана версия на Magic Compose на Google и е базиран на технологията на Google. Инструментът може да преформулира текстови съобщения в различни тонове, като професионален, непринуден, социален, учтив и с емотикони.

Въпреки че опцията за учтивост или професионализъм може да е полезна при изпращането на съобщения до колега от работа, други опции като emojify и social просто добавят хаштагове и емотикони към думите ви.

Опцията за обобщение в приложението Notes на Samsung има ограничение от 8000 знака, което означава, че не може да обобщи целия скрипт от 1475 думи, който бях написал за моя Galaxy S24 Ultra видео преглед. Въпреки че повечето хора може да не се нуждаят от обобщаване на толкова дълги документи на телефоните си, за тези от нас, които го правят, това е истинско ограничение.

Общо взето, Galaxy AI изглежда започва обещаващо, въпреки че дългосрочната му полезност ще зависи от това какво ще направят Samsung и Google и дали съществуващите функции наистина ще резонират с хората. Дори и да съм доволен, че Samsung не ви кара да плащате за най-скъпия модел, за да получите Galaxy AI, бих искал да видя няколко допълнителни функции на Galaxy AI специално за Ultra модела. Това можеше да направи високата цена на Ultra малко по-лесна за преглъщане, особено като се има предвид акцентът на Samsung върху производителността и творческите инструменти с Galaxy AI.

Камерата на Galaxy S24 има по-ясно 5x увеличение

Телефоните Galaxy Ultra на Samsung са добре познати със своите възможности за увеличение, като Ultra моделът може да достигне до 100x цифрово увеличение. Въпреки това, Samsung осъзна, че качеството е от съществено значение пред количеството. Те замениха 10-мегапикселовия сензор за увеличение до 10x, който беше характерен за S23 Ultra, с по-подробна 50-мегапикселова камера, специализирана за 5x увеличение, с цел да осигури по-ясни резултати дори при по-малко увеличение.

Samsung успява в тази цел, въпреки че разликите между снимките от Galaxy S24 Ultra и предходната версия S23 Ultra изискват внимателно наблюдение. Снимките, направени с S24 Ultra, улавят повече детайли при 5x увеличение в сравнение с iPhone 15 Pro, въпреки че снимката на Apple е по-ярка. В сравнение с Google Pixel 8 Pro, обаче, изображението от Pixel беше по-чисто при 5x увеличение от това на Samsung и Apple.

Характеристиките на камерата на Galaxy S24 Ultra са почти идентични с тези на S23 Ultra, но Samsung е увеличил размера на пикселите, което би трябвало да подобри способността на сензора да абсорбира повече светлина.

В резултат на това Galaxy S24 Ultra се справя добре със слабо осветени среди, като коктейл бар или хол на приятел, запазвайки добро количество детайли. Въпреки че снимката от S24 Ultra не винаги е най-ярка в сравнение с конкурентите, тя запазва добро качество на изображението, особено по отношение на тоновете на кожата и цветовете.

Независимо от това, дали Galaxy S24 Ultra е най-добрият телефон с камера е предмет на лично възприятие и предпочитания. Всяка камера се представя по свой начин, като всеки модел има своите силни страни.

Дизайн, производителност и живот на батерията на Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra представя някои забележителни подобрения в сравнение с предшественика си, S23 Ultra. Например, дизайнът съчетава титан с по-плоски ръбове на екрана, което прави устройството по-удобно за хващане. Освен това, яркостта на екрана е увеличена до 2600 нита, което го прави по-ярък от предишната версия, но все още не достига до нивото на някои конкуренти като OnePlus 12.

Въпреки това, в ежедневна употреба не се забелязва значителна разлика в яркостта между Galaxy S24 Ultra и S23 Ultra. Вероятно изменението ще бъде по-забележимо при силна слънчева светлина. Въз основа на процесор Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm, оптимизиран за Samsung, S24 Ultra функционира изключително бързо и плавно. Езиковите преводи се извършват бързо, игрите работят гладко, а превъртането през интерфейса е отзивчиво и бързо.

Samsung също подчертава подобренията във възможностите за проследяване на лъчи, което би трябвало да подобри реалистичността на сенките и отраженията в игрите. Въпреки че не съм забелязал голяма разлика, когато играех игра с проследяване на лъчи на Galaxy S24 Ultra, това може да бъде видно в по-нови игри, които са специално оптимизирани за тази функция. Все пак, сенките и контрастът на S24 Ultra са по-дефинирани в сравнение с някои от конкурентите, което може да подобри визуалното изживяване в игрите.

Galaxy S24 Ultra на Samsung вече има титаниев дизайн

Galaxy S24 Ultra се изправи успешно в някои бенчмаркове, побеждавайки миналогодишните Galaxy S23 Ultra и Pixel 8 Pro. Последният работи с Google Tensor G3 процесор. Въпреки това, OnePlus 12 успя да надмине S24 Ultra в 3DMark Wild Life Extreme, който се фокусира върху графиката. Също така, iPhone 15 Pro Max се яви по-добър в общите изчислителни бенчмаркове, макар да не успя да победи S24 Ultra в 3DMark.

Животът на батерията на Galaxy S24 Ultra се явява солиден, като устройството лесно издържа повече от един ден с едно зареждане. Разбира се, това ще зависи от интензивността на използване на телефона. В един ден, който включваше основно сърфиране в Instagram и Google, изпращане на текстови съобщения, правене на снимки и слушане на музика през Spotify за около 30 минути с ниска яркост на екрана, устройството запази 69% от батерията след приблизително 15 часа и половина употреба.

След интензивен работен ден, който включваше поточно слушане на музика и видео за около 40 минути, често проверяване на имейли и социални медии, както и използване на телефона в метрото, устройството запази 55% от батерията след около 13 часа и половина употреба. Използването на игри, обработката на снимки с Generative Edit и увеличаването на яркостта на екрана също допринесоха за по-бързото изтощаване на батерията. CNET ще актуализира прегледа си със собствени тестове на батерията.

Samsung Galaxy S24 Ultra срещу конкуренти

Samsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S23 UltraGoogle Pixel 8 ProApple iPhone 15 Pro Max
Размер на дисплея, технология, резолюция, честота на опресняване6,8-инчов AMOLED; 3,120×1,440 пиксела; 1-120Hz адаптивна честота на опресняване6,8-инчов AMOLED; 3088×1440 пиксела; 120Hz адаптивна честота на опресняване6,7-инчов OLED; 3,120×1,440 пиксела; 1-120Hz адаптивна честота на опресняване6,1-инчов OLED; 2,556×1,179 пиксела; 120Hz адаптивна честота на опресняване
Плътност на пикселите501 ppi500 ppi489 ppi460 ppi
Размери (инчове)6,40 x 3,11 x 0,34 инча6,43 x 3,07 x 0,35 инча6,4 x 3 x 0,3 инча5,77 x 2,78 x 0,32 инча
Размери (милиметри)163 x 79 x 8,6 мм163,3 x 78 x 8,9 мм162,6 x 76,5 x 8,8 мм146,6 x 70,6 x 8,25 мм
Тегло (грамове, унции)233 г (8,22 унции)234 г (8,25 унции)213 г (7,5 унции)187 г (6,6 унции)
Мобилен софтуерAndroid 14Android 13Android 14iOS 17
Камера200-мегапиксела (широк), 12-мегапиксела (ултраширок), 10-мегапиксела (3x телефото), 50-мегапиксела (5x телефото)200-мегапиксела (широк), 12-мегапиксела (ултраширок) 10-мегапиксела (3x телефото) 10-мегапиксела (10x телефото)50-мегапиксела (широк), 48-мегапиксела (ултраширок), 48-мегапиксела (телефото)48-мегапиксела (широк), 12-мегапиксела (ултраширок), 12-мегапиксела (3x телефото)
Предна камера12-мегапикселова12-мегапикселова10,5 мегапиксела12-мегапикселова
Видеозапис8K8K4K4K
ПроцесорQualcomm Snapdragon 8 Gen 3Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 за GalaxyGoogle Tensor G3Apple A17 Pro
Съхранение и RAM12GB RAM + 256GB, 512GB, 1TB8GB RAM + 256GB; 12GB RAM + 256GB, 512GB, 1TB12GB RAM + 128GB, 256GB, 512GB, 1TB128GB, 256GB, 512GB, 1TB (RAM не се разкрива)
Разширяемо хранилищеНито единНито единНито единНито един
Батерия5000 mAh5000 mAh5050 mAhНеразкрит; Apple твърди до 23 часа възпроизвеждане на видео (20 часа поточно предаване)
Сензор за пръстови отпечатъциПод дисплейПод дисплейПод дисплейНяма (Face ID)
КонекторUSB-CUSB-CUSB-CUSB-C
Жак за слушалкиНито единНито единНито единНито един
Специални функцииТитаниева рамка, пикова яркост 2600 нита; 7 години актуализации на операционната система и сигурността; 5G (mmWave); IP68 устойчивост на вода и прах; безжичен PowerShare за зареждане на други устройства; интегрирана S Pen; UWB за намиране на други устройства; 45W кабелно зареждане (зарядното не е включено); Galaxy AI; Wi-Fi 7; Покривно стъкло Gorilla Glass Armor4 години актуализации на ОС, 5G (Sub6, mmWave); IP68 водоустойчивост; безжичен PowerShare за зареждане на други устройства; интегрирана S Pen; 100x космическо увеличение; 10x оптично увеличение; UWB за намиране на други устройства; 45W кабелно зареждане5G (Sub 6, mmWave); VPN от Google One; 7 години актуализации на ОС, сигурност и Feature Drop; предната камера има автофокус; 13W Qi безжично зареждане; 30W кабелно зареждане; USB-3.2 скорости чрез USB-C; IP68 устойчивост на прах и вода; Gorilla Glass Victus 2 отпред и отзад5G (Sub6, mmWave); Бутон за действие, Always-On дисплей, IP68 водоустойчивост, MagSafe, Dynamic Island, 5x оптично увеличение (120 mm еквивалент), сателитна свързаност, eSIM, нишкова мрежова технология
Цената в САЩ започва от$1300 (256GB)$1200 (256GB)$999 (128GB)$999 (128GB)
Цената в Обединеното кралство започва от£1249 (256GB)£1249 (256GB)£999 (128GB)£999 (128GB)
Австралия цената започва от2199 австралийски долара (256 GB)1949 австралийски долара (256 GB)1699 австралийски долара (128 GB)1849 австралийски долара (128 GB)

сравнение на най-добрите телефони

Заключение

При цената си от 2600 лева, Galaxy S24 Ultra може да бъде трудно да се препоръча, освен ако специално не търсите огромен екран, камера с разнообразни възможности за увеличение и включен S Pen. Тези функции наистина отличават телефона от по-евтините Galaxy S24 и Galaxy S24 Plus. Всъщност, Galaxy AI вече е наличен и в по-достъпните модели на серията Galaxy S23, а семейството Pixel 8 на Google също ще получи функцията Circle to Search, което значи, че няма нищо специално в Galaxy AI, което да направи S24 Ultra изключителен.

Устройство като Galaxy S24 Ultra, което вече е фокусирано върху продуктивността благодарение на големия си екран и S Pen, изглежда като идеален кандидат за допълнителни функции на Galaxy AI, така че се надяваме на повече в бъдещи актуализации. Circle to Search и Generative Edit са по-лесни за използване с S Pen, но само това може да е недостатъчно, за да оправдае по-високата цена.

Въпреки това, по-изразената 50-мегапикселова телефото камера на Galaxy S24 Ultra, бързият нов процесор и обещанието за седем години софтуерни актуализации го правят солиден избор за тези, които преминават към по-стар телефон на Samsung – ако сте готови да заплатите по-високата цена.

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0