Най-добрия Лак за Паркет

3
Оценка: 5 (3 гласа)

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

Дървените подове се нуждаят от допълнителна защита, за да запазят своя нов вид и да минимизират риска от сериозни проблеми и трайни дефекти с течение на времето. За целта ще ви е необходим възможно най-добрия лак за паркет. Ние направихме проучване и събрахме мнения от потребители за да ви улесни в избора за покритие на вашия паркет или дюшеме.

Bottom Line
Spec
1
res 57a584debf4254fbb6c12612c5118340
Полиуретанов лак за паркет Леко
Най-добрия лак за паркет като цяло
Цена EMAG
двукомпонентен, висок гланц, дървени подове, паркет, изделия от масивно дърво и други дървени повърхности, устойчив на надраскване, удари и изтриване
2
res 38ab2f170f26a6bc39aebde529bd4fb5
Irurena Room Gloss
Най-добрия лак за паркет на водна основа
Цена EMAG
гланц, 5л, Лесно нанасяне с четка или валяк, хомогенен цвят, Отлична устойчивост на абразия
3
res 5a5621819db6e21d7286b008beb7366f
Леко AQUA
Също страхотен лак за паркет
Цена EMAG
700ml, гланцов блясък, за паркет и дървени подове, висока твърдост; устойчив на износване
4
res e6a8232d62e02ebcede94b46b709e20a
Irurena Elite Professional
Най-добрия лак за паркет издръжлив на триене
Цена EMAG
Бързо съхнене, Устойчивост на атмосферни влияния, полумат, 5,5 л
5
res d01c35284de8c038659a7feea0ecf474
ЕМЕКС
Добър еднокомпонентен лак за паркет
Цена EMAG
прозрачен, туба 16 кг, Еднокомпонентен продукт;
Лесно нанасяне;
Добра еластичност

Основната цел на покритието за дървен под е да защити пода от различни инциденти като драскотини, вдлъбнатини, следи и петна. То също така запазва естествения цвят, текстура и красота на дървото, намалява влиянието на влажността и температурните колебания. Също така предотвратява ранни признаци на износване, причинени от интензивно натоварване и триене.

Покритието на дървения под не само предпазва, но и визуално подобрява естествената красота на дървото или напълно променя външния вид на пода. То може да трансформира естествения цвят, да добави нова текстура, гланцов или матов ефект, нови нюанси и по-интензивни цветове. Дървените подови покрития се предлагат в различни видове, като лакът за дървен под е един от най-популярните на пазара, предлагащ всички предимства на подовите покрития.

Този тип уплътнител осигурява голяма издръжливост, ефективна защита и дълготраен ефект. Лакът за дървен под създава устойчив и изключително издръжлив прозрачен слой върху повърхността на дървото, който не само защитава, но и подобрява естествената му красота.

Въпреки красотата си, лаковете за дървен под изискват значителна поддръжка, за да изглеждат безупречно за дълъг период от време. Този тип покритие не прикрива добре драскотини и други несъвършенства, особено ако е с лъскав финиш. Въпреки това, ако използвате лак в зони с нисък трафик, ще се насладите на неговата привлекателност и елегантност.

Ако сте избрали лак за дървения си под, разгледайте този изчерпателен списък с най-добрите лакове, подбрани от нашите експерти и професионалисти.

Най-добрите лакове за паркет


1

Полиуретанов лак за паркет Леко

Най-добрия лак за паркет като цяло

Лак за паркет Леко

EMAG
двукомпонентен, висок гланц, дървени подове, паркет, изделия от масивно дърво и други дървени повърхности, устойчив на надраскване, удари и изтриване

След като прекарах значително време в тестване и събиране на мнения за различни продукти, мога уверено да кажа, че лакът за паркет Леко Полиуретанов, висок гланц, 650 мл, е изключителен избор за защита и разкрасяване на дървени подове и други дървени повърхности.

Този лак е създаден специално за подсилено лакиране на дървени подове, паркети, масивно дърво и други дървени повърхности. С включения втвърдител, този двукомпонентен продукт осигурява голяма издръжливост и твърдост за цената си.

Процесът на нанасяне на Леко е лесен и удобен. След като разбъркате лака и добавите втвърдителя, сместа е готова за употреба след 10-15 минути. Използването на широка четка, устойчива на разтворители, гарантира равномерно нанасяне на продукта. Препоръчително е да нанесете 2-3 слоя, като след първия слой трябва да се шлайфа със ситна шкурка за по-добър краен резултат.

Плучихме съвет от експерт: „за първа ръка може да се използва нитроцелулозен лак, който ще запечати порите на дърото. Так ще постигнете по-добро и издръжливо покритие от Полиуретановия лак. Задължително е и фугирането на процепите между летвите, като за целта също може да използвате нитроцелулозен лак и фин дървен прах от цикленето.“ каза професиналиста в областта Краси Андонов от Варна.

Една от най-забележителните характеристики на Леко е неговата издръжливост. Този лак създава устойчив и прозрачен слой върху дървената повърхност, който предпазва от надраскване, удари и изтриване. Това го прави идеален за натоварени помещения като зали и офиси, където издръжливостта е от съществено значение.

Леко придава висок гланцов завършек на пода, който значително подобрява естествената красота на дървото. Този ефект е особено впечатляващ в домашни условия, където добавя елегантност и стил на интериора. Макар лакът да изисква повече поддръжка в сравнение с други покрития, правилната грижа ще гарантира, че подът ще изглежда безупречно за дълго време.

Трябва да се има предвид, че лаковете с висок гланц не прикриват драскотини, затова е важно да се избягва употребата му в зони с висок трафик. Въпреки това, ако го използвате в помещения с по-малко натоварване, със сигурност ще се насладите на неговата привлекателност и елегантност.

Леко Полиуретанов Лак за паркет предлага отлична покривност от 10-12 м²/литър и бързо изсъхва, което позволява нанасянето на втори слой само след 4 часа. Работната температура трябва да е между 15 и 25 градуса по Целзий, а инструментите могат лесно да се почистват с вода преди лакът да изсъхне върху тях. Лакът може да бъде използван до 8 часа след добавяне на втвърдителя.

В заключение, Леко Полиуретанов Лак за паркет е отличен избор за всеки, който търси здравина и красота за своите дървени подове. Макар да изисква малко повече поддръжка, неговата издръжливост и красив висок гланц го правят един от най-добрите продукти на пазара.

2

Лак за паркет на водна основа, Irurena Room Gloss

Най-добрия лак за паркет на водна основа

Irurena Room Gloss

EMAG
гланц, 5л, Лесно нанасяне с четка или валяк, хомогенен цвят, Отлична устойчивост на абразия

След като тествах и събрах мнения за лакове за паркет, мога уверено да препоръчам лак за паркет на водна основа Irurena Room Gloss, гланц, 5 л. Този продукт се отличава с множество предимства, които го правят отличен избор за дървени подове.

На първо място, лакът Room Gloss е създаден от полиуретанови смоли и е специално проектиран за дървени подове, което гарантира отлична устойчивост на абразия, драскотини и петна, причинени от ежедневна употреба. Лакът е негорим и практически без мирис, което го прави изключително подходящ за употреба в затворени помещения. Освен това, той отговаря на високите изисквания на сертификат A+ за въздух в затворени помещения, което гарантира безопасността и комфорта на обитателите.

Едно от най-големите предимства на този лак е неговата лесна употреба. Нанасянето с четка или валяк е изключително лесно и осигурява хомогенен цвят на дървото. Лакът изсъхва бързо, което позволява нанасянето на няколко слоя за кратко време. Той поддържа неутралния тон на дървото, като същевременно осигурява отлична устойчивост на триене и надраскване. Слабата миризма при лакиране е още едно голямо предимство, което прави процеса по-приятен.

Room Gloss предлага и възможност за смесване с Hardener SK при 10%, за допълнителна защита от следи от петите. Работните прибори могат лесно да се почистват с вода, което прави поддръжката след работа много лесна.

Подготовката и поддръжката на повърхността преди нанасяне са важни стъпки за постигане на най-добри резултати. Дървесината трябва да бъде предварително шлайфана и почистена от мръсотия. Въпреки че директното нанасяне на Room Gloss върху дърво е възможно, за дървесина, богата на танини (като дъб и кестен), се препоръчва предварително нанасяне на грунд на водна основа GRUND CLASA PRIMER.

При нанасяне на Room Gloss е важно покритието да се осигури при подходящ вискозитет. Продуктът трябва да се темперира до 20°C преди употреба. Възможно е разреждане с H-100 или дестилирана вода, ако е необходимо. Препоръчва се нанасянето на 2-3 слоя от 80-120 g/m², като между слоевете се шлайфа с фина шкурка (над 220).

В заключение, лакът за паркет на водна основа Irurena Room Gloss е отличен избор за всеки, който търси надеждно и качествено решение за защита и разкрасяване на дървени подове. Неговите изключителни характеристики и лесна употреба го правят един от най-добрите продукти на пазара.

3

Лак за паркет Леко AQUA

Също страхотен лак за паркет

Леко AQUA

EMAG
700ml, гланцов блясък, за паркет и дървени подове, висока твърдост; устойчив на износване

След като тествах и събрах мнения за ЛЕКО AQUA лак за паркет, мога уверено да заявя, че този продукт е изключителен избор за лакиране на паркет и дървени подове. Този гланцов лак, произведен на водна основа, е предназначен за подове, подложени на средно натоварване и предлага висока твърдост и устойчивост на износване.

Едно от най-големите предимства на ЛЕКО AQUA лак за паркет е неговата способност да освежи и защити дървените подове, като вдъхва нов живот на износените цветове и осигурява трайна защита с ефектен гланцов блясък. Финишното покритие е високоустойчиво и остава дълго време след нанасяне, придавайки на дома топлина и уют.

ЛЕКО AQUA лак е лесен за нанасяне с четка или валяк и осигурява хомогенен цвят. Изсъхва бързо – на допир само за един час, а пълното изсъхване настъпва за 24 часа. Важно е да се отбележи, че окончателните якостни характеристики се постигат след седмица, така че е препоръчително да се избягват механични натоварвания върху лакираната повърхност през този период. Лакът не само поддържа неутрален дървесен тон, но и предлага отлична устойчивост на триене и надраскване.

Този лак е произведен от компоненти, официално разрешени от Министерството на здравеопазването, което го прави безопасен за употреба и гарантира здравословна среда в дома. ЛЕКО AQUA лак е практически без мирис, което допринася за по-приятен процес на лакиране.

Преди нанасяне, е важно повърхността да бъде добре подготвена. За нови повърхности, уверете се, че са чисти и без мазнини, прах и други замърсявания. За стари повърхности, старите лакови покрития трябва да бъдат отстранени внимателно чрез шкурене или машинно циклене.

Лакът не се разрежда и най-подходящите инструменти за нанасяне са мека гумена шпакла, четка с естествен косъм или валяк с дължина на влакното 2-6 мм. Първият слой може да се нанесе с шпакла, четка или валяк, след което трябва да се изчака да изсъхне добре и да се шлайфа с фина шкурка. Вторият слой се нанася след 1-2 часа, като всеки следващ слой се нанася след изсъхване на предишния (4-6 часа).

ЛЕКО AQUA лак за паркет се съхранява в сухи и закрити помещения при температура между 5 и 25 градуса по Целзий, с гарантиран срок на годност от 36 месеца.

В заключение, ЛЕКО AQUA лак за паркет е отличен продукт, който осигурява дълготрайна защита и впечатляващ гланцов блясък за вашите дървени подове. Неговите изключителни характеристики и лесна употреба го правят един от най-добрите лакове за паркет на пазара.

4

Двукомпонентен лак за паркет на водна основа, Irurena Elite Professional

Най-добрия лак за паркет издръжлив на триене

Irurena Elite Professional

EMAG
Бързо съхнене, Устойчивост на атмосферни влияния, полумат, 5,5 л

Тествах двукомпонентния лак за паркет на водна основа Irurena Elite Professional и съм изключително доволен от резултатите. Този продукт, базиран на полиуретанови смоли, е специално създаден за дървени подове и паркет, и предоставя изключителна устойчивост и трайност.

Elite Professional е екологичен продукт с ниско съдържание на летливи органични съединения (VOC), което го прави безопасен за вътрешна употреба. Той отговаря на строгите европейски стандарти и има класификация A+ според френските въздушни разпоредби. Една от най-силните му характеристики е лесното нанасяне с четка или шаблон, което гарантира хомогенен нюанс и гладка повърхност.

Лакът се отличава с отлична устойчивост на абразия, което го прави подходящ дори за спортни центрове. Той показва отлична химическа устойчивост на домакински продукти и много добра устойчивост на надраскване и отпечатъци. Един допълнителен плюс е устойчивостта на пожълтяване, което запазва естествения цвят на дървото. Коефициентът на приплъзване и реакцията на огън също са впечатляващи, правейки го подходящ за спортни зали и други натоварени помещения.

Продуктът има слаба миризма по време на нанасяне, което е голямо предимство, особено за вътрешни пространства. Също така позволява лесно почистване на инструментите с вода, което улеснява поддръжката след работа.

При подготовката на дървените повърхности е важно те да бъдат предварително шлайфани и почистени от мръсотия. Лакът може да се нанася директно върху дърво, включително дъб и други дървесини, богати на танин. За по-добър резултат, може да се използва слой грунд на водна основа като PRIMER CLASS.

Приготвянето на сместа с HARDENER SK е лесно – просто смесете 10% от закалителя с лак и разбъркайте добре за около минута. Сместа има ограничен срок на годност от 4 часа, така че трябва да се използва бързо след приготвяне. Нанасянето се извършва в три слоя, като всеки слой трябва да се шлайфа с фина шкурка между нанасянията.

За оптимално качество на покритието е важно да се контролира температурата и влажността по време на нанасяне и съхнене. Препоръчителната температура е между 15°C и 30°C, а относителната влажност трябва да бъде под 70%. След нанасяне на последния слой, оставете поне 48 часа за оптимална устойчивост на надраскване.

В заключение, двукомпонентният лак Irurena Elite Professional е изключително надежден и ефективен продукт за дървени подове и паркет. Неговите отлични характеристики и екологичност го правят идеален избор за всеки, който иска да защити и подобри вида на своите дървени подове.

5

Лак за паркет и мебели ЕМЕКС

Добър еднокомпонентен лак за паркет

ЕМЕКС

EMAG
прозрачен, туба 16 кг, Еднокомпонентен продукт;
Лесно нанасяне;
Добра еластичност

Тествах лака за паркет и мебели „ЕМЕКС“ и съм впечатлен от неговите качества. Този еднокомпонентен продукт е базиран на алкидна смола, модифицирана с алифатни уретани, и включва специфични добавки и разтворители. Лакът предлага превъзходно завършване на дървени повърхности, като осигурява висока твърдост и устойчивост на почистващи препарати и химически агенти.

Лакът „ЕМЕКС“ е подходящ както за домашни, така и за промишлени приложения. Използвах го за довършване на паркет и дървени подове, както и за мебели. Лакът се отличава със своята изключителна устойчивост на оцветители като чай, кафе и плодове, както и на перилни препарати. Допълнителен плюс е възможността за тониране в различни пастелни, прозрачни цветове, което го прави идеален за различни декорации и стилистични решения.

Основните функции на този лак включват лесно нанасяне, добра еластичност, висока твърдост, водоустойчивост и устойчивост на почистващи препарати. Лакът има превъзходен гланцов блясък, който остава устойчив във времето. Освен това, той е устойчив на износване и петна, което е голямо предимство за дълготрайното запазване на външния вид на дървените повърхности.

Процесът на нанасяне на лака „ЕМЕКС“ изисква внимателна подготовка на повърхностите. Първо, дървените повърхности трябва да бъдат изстъргани и шлайфани със среднозърнеста абразивна хартия, за да се отстранят всички грапавини и замърсявания. Полученият прах се премахва с четка с мек косъм, текстилни кърпи или прахосмукачка. Ако повърхността е била лакирана преди това, е препоръчително да се премахне напълно предишният слой. В случай че предишната защита е в добро състояние, е достатъчно само шлайфане и отстраняване на праха, но задължително трябва да се направят тестове за съвместимост преди лакирането.

Нанасянето на лака става на минимум два слоя, но за оптимални резултати е препоръчително да се нанесат три слоя, с междинно шлайфане между тях. Когато се използва за мебели, се следва същият процес на подготовка и нанасяне, като последният слой не се шлайфа.

Лакът „ЕМЕКС“ може да се използва и за покриване на различни съвместими бои, предимно алкидни или модифицирани алкидни, след проверка на съвместимостта чрез тестове. Не се препоръчва директно нанасяне върху метални повърхности. За постигане на максимална ефективност е важно да се следват инструкциите за нанасяне, описани в техническия лист с данни.

В заключение, лакът за паркет и мебели „ЕМЕКС“ е висококачествен продукт, който осигурява дълготрайна защита и превъзходен външен вид на дървените повърхности. Независимо дали се използва в домашни или промишлени условия, той предлага надеждност и отлични резултати.

6

Лак за паркет на водна основа Vitex

Разнася се отлично, не пожълтява

Vitex

EMAG
прозрачен гланц, 1л
7

Боя за паркет Палукс

Супер устойчиви

Най-добрия лак за паркет за годината

Класация 2024
1Най-добрия лак за паркет като цялоЛак за паркет Леко
2Най-добрия лак за паркет на водна основаIrurena Room Gloss
3Също страхотен лак за паркетЛеко AQUA
4Най-добрия лак за паркет издръжлив на триенеIrurena Elite Professional
5Добър еднокомпонентен лак за паркетЕМЕКС
Най-добрия лак за паркет онлайн

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на лак

Изборът на подходящ лак за дървените ви подове не е просто въпрос на личен вкус; той изисква внимателно обмисляне на различни фактори, които влияят на производителността и външния вид на покритието. В този раздел ще разгледаме основните съображения, които ще ви помогнат да направите информиран избор при подбора на лак за вашите дървени подове.

Издръжливост и дълготрайност

Натоварване: Вземете предвид количеството пешеходен трафик и износването, на които ще бъде подложен подът. Зони с голям трафик като коридори и дневни може да изискват по-издръжлив лак. Устойчивост на надраскване и петна: Някои лакове осигуряват по-добра защита срещу надрасквания и петна, което е важно за запазване на външния вид на пода във времето.

Естетика и видове покритие

Цвят и блясък: Лаковете могат да променят цвета и блясъка на вашия под. Лаковете на водна основа обикновено запазват естествения цвят на дървото, докато лаковете на маслена основа могат да задълбочат цвета и да придадат по-богат нюанс. Опции за покритие: Изберете между гланцово, сатенено или матово покритие. Гланцовите покрития отразяват повече светлина и подчертават характеристиките на дървото, докато матовите предлагат по-приглушен, съвременен вид.

Нанасяне и време за съхнене

Лесно нанасяне: Някои лакове са по-лесни за нанасяне от други. Лаковете на водна основа, например, са по-удобни за употреба и съхнат по-бързо. Време за съхнене и втвърдяване: Обмислете колко време отнема на лака да изсъхне и да се втвърди напълно. Бързосъхнещите опции могат да бъдат удобни, но може да изискват повече слоеве за адекватна защита.

Екологични фактори и ЛОС (летливи органични съединения)

Здраве и безопасност: Лаковете с ниско съдържание на ЛОС или без ЛОС са по-добри за качеството на въздуха в помещенията и са по-безопасни за околната среда. Миризма: Ако сте чувствителни към миризми или работите в лошо проветриво помещение, изберете лак с ниска миризма.

Разходи и бюджет

Инвестирането в висококачествен лак може да спести пари в дългосрочен план, като намали необходимостта от чести корекции и повторно нанасяне, въпреки че първоначалните разходи може да са по-високи.

Съвместимост с вашия вид дърво

Различните видове дървесина реагират различно на лаковете. Уверете се, че избраният лак е подходящ за вида дърво на вашия под.

Като обмислите внимателно тези фактори, ще можете да изберете лак, който не само изглежда страхотно, но и осигурява защитата и дълготрайността, от които се нуждаят вашите дървени подове. В следващите раздели ще обсъдим как да подготвите подовете си за лакиране и най-добрите техники за нанасяне.

Какво е най-доброто покритие за паркет?

най-добрия лак за паркет
Най-добрия лак за паркет може да не е най доброто покритеие за паркет

Изборът между лакове и покрития на маслена основа за паркет може да бъде предизвикателство, като всяка опция има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид за информирано решение. В зависимост от типа настилка и нивото на използване, както и от желания външен вид, най-подходящият продукт може да варира.

За паркетни подове, които са подложени на висок трафик, се препоръчват лакове, които осигуряват твърд, устойчив слой за по-висока защита и издръжливост. В проектите ни за шлайфане и лакиране на подове ние често използваме лакове на водна основа, които са известни със своята устойчивост на износване и дълготрайност. Тези лакове осигуряват отлична защита и са подходящи за различни обекти.

На пазара съществуват и лакове на база разтворители, които предлагат още по-дебел защитен слой, но често имат силна миризма и изискват по-дълго време за съхнене, което ги прави по-малко подходящи за домашни условия.

Алтернативно, покритията на маслена основа предлагат по-естествено усещане и външен вид на дървото, но изискват по-честа поддръжка, за да се запази защитата на материала. Продуктите с твърд восък са популярен избор за тези, които ценят естетиката и топлината на дървото.

Независимо дали избирате лак или покритие на маслена основа, ключово е да осигурите, че настилката е изшлайфана до перфектно и гладко покритие, преди да нанесете покритието. Това осигурява дълготрайна и качествена защита на вашия паркетен под.

Подготовка за лакиране

най-добрия лак за паркет
Преди да изолзвате най-добрия лак за паркет е необходимо да подготвите паркета

Подготовката на дървените подове преди нанасянето на лак е ключова за осигуряване на качествено и дълготрайно покритие. Ето как да подготвите дървените си подове за лакиране:

Необходими инструменти и материали:

 • Шкурка (различни зърна)
 • Прахосмукачка или метла
 • Кърпа или влажен парцал
 • Бояджийска лента
 • Четка за рисуване, валяк или апликатор с тампон
 • Лак (избран въз основа на предишни съображения)
 • Защитни средства (ръкавици, маска, очила)

По-подробен процес на подготовка:

 1. Почистване на пода:
  • Започнете с цялостно почистване на пода, използвайки прахосмукачка или метла, за да отстраните всички прах, мръсотия и отломки. Обърнете специално внимание на ъглите и пукнатините, където може да се натрупа прах.
 2. Шлифоване на повърхността:
  • Шлайфайте пода, започвайки с по-едра шкурка и преминавайки към по-фини зърна. Този процес изглажда повърхността и подготвя дървото за приемане на новия лак. За вече лакирани повърхности, шлайфайте леко, за да създадете грапава повърхност, където новият лак може да се залепи по-добре.
 3. Отстраняване на прах:
  • След шлайфането използвайте прахосмукачка, за да отстраните всички прах и след това изчистете повърхността с кърпа или леко навлажнен парцал, за да съберете остатъчния прах.
 4. Поправка на несъвършенства:
  • Запълнете всички пукнатини, празнини или несъвършенства в дървото с подходящ пълнител за дърво. Уверете се, че пълнителят е напълно сух преди да продължите.
 5. Зониране и защита:
  • Използвайте бояджийска лента, за да защитите первази, стени и всички съседни области, които не трябва да бъдат лакирани. Това помага за поддържане на чистотата на околните повърхности.
 6. Грундиране (при необходимост):
  • В зависимост от вида на лака и състоянието на дървото може да бъде необходимо да използвате грунд. Проверете препоръките на производителя на лака.
 7. Окончателна проверка:
  • Преди да нанесете лака, направете последна проверка, за да се уверите, че повърхността е напълно чиста, суха и без прах и отломки.

След като сте завършили процеса на подготовка, вашите дървени подове ще бъдат готови за нанасяне на лак. В следващият етап може да следвате указанията за приложение на лака, за да постигнете най-добрите резултати.

Техника на правилно лакиране

Нанасянето на лак върху дървените подове изисква внимание към детайла и правилна техника, за да се постигне безупречно покритие. В следващия раздел ще намерите стъпка по стъпка насоки и полезни съвети за гладко и равномерно нанасяне на лак.

Избор на подходящ апликатор:

Изберете апликатор, съответстващ на вашия тип лак. Четките са отличен избор за лакове на маслена основа, докато ролките или апликаторите с подложки са подходящи за лакове на водна основа.

Смесване на лака:

Старателно разбъркайте лака, избягвайки възникването на мехурчета. Не разклащайте кутията, тъй като това може да въведе въздушни мехурчета в продукта.

Нанасяне на първия слой:

 • Започнете от най-отдалечения ъгъл на стаята и се движете назад.
 • Нанесете лака в посока на зърното на дървото, използвайки дълги и равномерни движения.
 • Поддържайте мокър ръб, за да избегнете следи от скута.
 • Избягвайте претоварването на апликатора с лак за гладко покритие.

Изсушаване и повторно нанасяне:

 • Оставете първия слой да изсъхне според указанията на производителя.
 • Леко шлайфайте повърхността с фина шкурка след изсъхването, за да подготвите гладка основа за следващия слой.
 • Почистете повърхността от прах с кърпа.

Нанасяне на последващи слоеве:

 • Нанесете допълнителни слоеве, прилагайки същата техника.
 • Обикновено два до три слоя са достатъчни, но броят може да варира според продукта и желаното покритие.
 • Уверете се, че всеки слой е напълно изсъхнал, преди да нанесете следващия.

Съвети за гладко покритие:

 • Поддържайте постоянна скорост и натиск по време на нанасянето на лака.
 • За зони с голям трафик обмислете нанасянето на допълнителен слой за по-добра издръжливост.
 • Избягвайте работа при екстремни температури или висока влажност, тъй като тези условия могат да влияят на времето за съхнене и качеството на финала.

Последна проверка:

 • След като последният слой изсъхне, извършете проверка за пропуснати петна или несъвършенства.
 • При необходимост, нанесете лек финален слой, за да осигурите равномерно и гладко покритие.

Време за втвърдяване:

 • Оставете лака да се втвърди напълно, преди да преместите мебелите обратно в стаята. Проверете указанията на производителя за времето за втвърдяване, което може да варира от няколко дни до седмица.

Следвайки тези насоки за нанасяне на лак, можете да постигнете красиво и устойчиво покритие на вашите дървени подове. Правилната техника не само осигурява визуално привлекателен резултат, но и защитава вашите подове, удължавайки тяхния живот.

Поддръжка 

най-добрия лак за паркет
Дори и най-добрия лак за паркет изисква поддръжка

След като положите усилия в лакирането на вашите дървени подове, правилната поддръжка е от съществено значение за запазване на тяхната красота и удължаване на тяхния живот. В следващия раздел ще намерите съвети как да се грижите и поддържате вашите лакирани дървени подове.

Редовно почистване:

 • Метете или използвайте прахосмукачка редовно, за да отстранявате мръсотията и песъчинките, които могат да надраскат лака.
 • Използвайте сух микрофибърен моп или леко навлажнен моп за почистване. Избягвайте прекомерна влага, тъй като тя може да повреди лака.

Управление на разлива:

 • Почиствайте веднага разливанията, за да предотвратите оцветяване или увреждане на лака.
 • Използвайте мека, абсорбираща кърпа, за да попиете разливанията внимателно.

Избягване на драскотини и повреди:

 • Поставете защитни подложки под краката на мебелите, за да предотвратите надраскване.
 • Избягвайте влаченето на мебели по пода.
 • Разгледайте възможността за използване на килими в зоните с голям трафик, за да намалите износването.

Предотвратяване на увреждане от слънцето:

 • Поставете завеси или щори, за да предпазите подовете от продължителна слънчева светлина, която може да доведе до обезцветяване на лака и дървото.

Периодично дълбоко почистване:

 • Използвайте почистващ препарат за дървен под, специално предназначен за лакирани подове. Следвайте инструкциите на производителя.
 • Предварително тествайте всяко почистващо средство на незабележимо място, за да се уверите, че не уврежда лака.

Повторно покритие при необходимост:

 • С течение на времето зоните с голям трафик може да покажат износване. Повторното покритие на тези зони може да освежи външния вид на пода.
 • Преди да нанесете нов слой, подгответе пода внимателно и леко шлайфайте повърхността за подобряване на адхезията.

Професионална поддръжка:

 • За значителни драскотини или повреди, разгледайте възможността за наемане на професионалист, който да извърши шлайфане и лакиране на пода.

Избягване на агресивни химикали:

 • Избягвайте употребата на агресивни почистващи препарати, които могат да изтрият лака и да увредят дървото.

Контрол на влажността:

 • Поддържайте стабилно ниво на влажност в помещението, за да предотвратите подуване или свиване на дървото, което може да причини пукнатини.

Следвайки тези съвети за поддръжка и грижи, вашите лакирани дървени подове ще продължат да изглеждат красиво и да са защитени за много години напред. Редовната грижа не само подобрява тяхния външен вид, но и удължава живота на вашата инвестиция.

Често срещани грешки, които да избягвате

Постигането на зашеметяващо покритие с лак за дървен под може да бъде страхотен проект „Направи си сам“, но също така може да се направят грешки, които да компрометират крайния резултат. В следния раздел ще разгледаме често срещаните клопки, които трябва да избягвате по време на процеса на лакиране, за да постигнете успешно и красиво покритие.

Пропускане на правилната подготовка на пода:

 • Ако не почистите и не шлайфирате добре дървената повърхност, това може да доведе до лошо качество на покритието. Винаги отделете време за подготовителната работа.

Не тествайте първо лака:

 • Винаги тествайте лака на малка, незабележима област, за да проверите съвместимостта на цвета и покритието. Това помага да избегнете нежелани изненади.

Нанасяне на твърде дебел слой:

 • Дебелите слоеве лак могат да доведат до неравномерно покритие и удължено време за съхнене. По-добре е да нанасяте няколко тънки слоя.

Пренебрегване на времето за сушене:

 • Бързането между слоевете без достатъчно време за изсъхване може да доведе до лепкав завършек. Винаги следвайте препоръчителното време за сушене от производителя.

Работа при неподходящи условия:

 • Лакирането при екстремни температури или висока влажност може да повлияе неблагоприятно на съхненето и крайното покритие. Винаги работете при подходящи условия.

Използване на грешни инструменти:

 • Изборът на неподходящ тип четка или апликатор може да доведе до ивици или мехурчета. Винаги използвайте инструментите, препоръчани за конкретния тип лак.

Пренебрегване на работата по ръбовете:

 • Непоследователното нанасяне на лака по ръбовете може да доведе до видими линии. Обърнете специално внимание на ръбовете и ъглите за равномерно покритие.

Забравеното разбъркване на лака:

 • Неразбърканият лак може да доведе до неравномерен цвят и покритие. Винаги разбърквайте внимателно лака преди употреба, за да избегнете мехурчета.

Липса на защита на съседни зони:

 • Неизползването на малярска лента или защитни кърпи може да доведе до случайни разливи или пръски по стените или мебелите.

Изглед към вентилацията:

 • Работата в лошо проветриво помещение може да удължи времето за съхнене и да бъде вредна за вашето здраве. Винаги осигурявайте добра вентилация по време на лакирането.

Пренебрежение на инструкциите на производителя:

 • Всеки вид лак има специфични инструкции за нанасяне. Не пропускайте да ги следвате, за да постигнете най-добър резултат.

Избягвайки тези често срещани грешки, може да гарантирате по-гладък процес на лакиране и по-професионално изглеждащо покритие. Запомнете, че търпение и внимание към детайлите са ключови за постигането на най-добри резултати.

Често задавани въпроси

Какъв е най-добрият вид лак за паркет?

 • Най-добрият вид лак за паркет зависи от вашия приоритет – издръжливост, външен вид, екологичност и др. Полиуретановите лакове са известни с висока устойчивост, докато водните лакове са по-екологични.

Колко слоя лак се препоръчва за паркет?

 • Обикновено се препоръчват два или три тънки слоя лак. Това осигурява достатъчна защита и дава възможност за равномерно покритие.

Как да подготвя паркета преди лакиране?

 • Подготовката включва почистване на повърхността, шлайфане и отстраняване на всякакви неравности. Това е важно за равномерното нанасяне на лака и за дълготрайната му адхезия.

Колко време отнема сушенето на лака за паркет?

 • Времето за сушене може да варира в зависимост от типа на лака, влажността и температурата на околната среда. Обикновено пълното изсъхване се постига за няколко дни до седмица.

Какво да правя, ако имам разлив или повреда по време на лакирането?

 • Важно е да почистите разливите веднага с подходящи средства, за да предотвратите трайно увреждане на паркета и лака.

Каква е разликата между полиуретанов лак и воден лак?

 • Полиуретановите лакове са по-издръжливи и обикновено съдържат по-високи нива на VOC (вредни органични съединения). Водните лакове са по-екологични и бързо съхнещи, но могат да изискват повече слоеве за сравнима защита.

Заключение

Това ръководство е наистина ценен ресурс за всеки, който се занимава с лакиране на дървени подове. Покрито е всичко от избора на правилния лак, през подготовката на повърхността, до техниките на нанасяне и редовната поддръжка. Ето някои от ключовите моменти, които ми харесаха и които ще помогнат на всеки да постигне успешен резултат:

Избор на правилния лак

Изборът на лак е съществен за защитата и естетиката на подовото покритие. Отчитането на фактори като издръжливост, въздействие върху околната среда и естетически предпочитания е от първостепенно значение.

Подготовка на повърхността

Без добра подготовка на повърхността, включително почистване и шлайфане, крайният резултат може да бъде компрометиран. Това е ключова стъпка, която осигурява равномерно и качествено нанасяне на лака.

Процес на нанасяне

Нанасянето на лак изисква прецизност и търпение, но ръководството предоставя съвети за избягване на често срещани грешки, като например нанасяне на твърде дебел слой или работа при неподходящи условия.

Предимства и недостатъци на самостоятелно изпълнение срещу професионална услуга

Освен да овладеете техниките за лакиране, ръководството предоставя ясно разбиране и за предимствата и недостатъците на самостоятелното изпълнение спрямо наемането на професионалисти.

Редовна поддръжка

Завършвайки със съвети за редовната поддръжка, ръководството подчертава важността на грижата за подовете, за да запазят своята красота и интегритет през годините.

Тези аспекти не само че помагат за постигане на красив и издръжлив завършек, но също така гарантират, че инвестицията в дървените подове ще бъде защитена и устойчива. Благодаря ви за това полезно и информативно ръководство!

Най-добрата Боя Против Мухъл | Най-добрата Миеща Боя за Стени | Най-добрия Препарат за Почистване на Прозорци | Най-добрата Машина за Плочки |

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0