Как да изберем климатик – Какво трябва да знаете преди да го закупите?

Оценка: 5 (1 глас)

Как да изберем климатик? Изборът на подходящ климатик е ключов, когато става дума за поддържане на комфортен климат във дома или офиса. В следващите няколко изречения ще разгледаме важни фактори и съвети, които да ви помогнат да вземете правилното решение.

Как да изберем климатик

Как да изберем климатик, който е най подходящ за нашите изисквания

Изборът на идеалния климатик често представлява предизвикателство, където се налага да размишлявате за фактори като размер, разходи и шум. Нашата мисия е да ви насочим към правилния модел за вашия дом, като ви помагаме да разгледате всички възможности и аспекти на този избор.

Какъв тип климатик ви трябва?

За мнозинството домове, климатикът със сплит-система с обратен цикъл се явява най-подходящият избор. Да разгледаме какво представлява това.

Сплит-система

Тези климатици се състоят от две части – вътрешно тяло и външно тяло, свързани с тръби, пренасящи хладилен газ. Те са изключително разпространени в България и са подходящи за помещение или зона с отворен план с размер до около 60 m².

Мулти-сплит

Този тип е подобен на сплит-системата, но използва едно външно тяло, свързано към две или повече вътрешни тела. Подходящ е за две или три близки помещения, особено когато отделни сплит системи или канални системи не са уместни.

Канален климатик

Тези системи включват централно устройство, обикновено скрито извън погледа, свързано с въздуховоди, разположени с изпускателни отвори и сензори във всяка стая. Подходящи са за охлаждане и отопление на цялата къща.

Стенен/прозоречен

Това са единични кутии, монтирани в прозорец или през външна стена, подходящи за стаи и открити пространства до 50 m².

Преносим

Единични устройства, които могат да се преместват от стая в стая при нужда. Повечето от тях имат гъвкав канал, който се свързва с прозорец за извеждане на топлината.

Преносимите климатици са подходящи за домакинства, където вграждането на фиксиран климатик не е възможно (например, при наемане), въпреки че те не са толкова ефективни, колкото сплит системите. За най-добрите модели, разгледайте нашите прегледи на преносими климатици.

Обратен цикъл срещу само охлаждане

Още едно важно нещо за спазим правилата на това как да изберем климатик правилно. Климатикът с обратен цикъл представлява устройство, което може както да охлажда, така и да отоплява помещението. Това е изключително икономичен начин за отопление през студените месеци и е наистина ефективен. В нашите тестове, най-ефективните модели за охлаждане са тези с обратен цикъл. Една от причините за това може да бъде, че пазарът за климатици с обратен цикъл е по-конкурентен, което стимулира производителите да разработват по-ефективни модели.

Дори ако планирате да използвате отоплението само от време на време, е препоръчително да разгледате модели с обратен цикъл. Те предлагат предимства както за отоплението, така и за охлаждането и могат да се окажат по-икономични в дългосрочен план.

Как работи обратният цикъл

 • В режим на охлаждане, климатикът с обратен цикъл извлича топлината от вътрешното пространство и я извежда навън, използвайки хладилен газ в тръбите, свързващи вътрешното и външното тяло. Външното тяло отделя топлината и препраща охладения хладилен агент обратно във вътрешното тяло, където цикълът продължава.
 • В режим на отопление, процесът се обръща, за да се извлече топлинна енергия от външния въздух и да се предаде на вътрешното пространство. Това се осъществява дори при студени температури на външния въздух, където има малко топлинна енергия.

Климатиците с обратен цикъл предоставят ефективност и комфорт както през летните, така и през зимните месеци и са добър избор за климатична система.

Какъв размер климатик имате нужда?

Ето нашето грубо ръководство за капацитета (размера) на климатика, от който се нуждаете за определен размер на стаята. 

Размер на стаятаКапацитет
До 20 квадратни метра2–2,5kW
20-40 квадратни метра2,5–5kW
40-60 квадратни метра4–6kW
60-80 квадратни метра5–7kW
80+ квадратни метра6–9kW

И така, това е ръководството, но наистина трябва да направите точно изчисление, преди да купите своя климатик, или в противен случай ще се натъкнете на тези проблеми.

 • Модели, които са твърде мощни за размера на помещението, могат да изпълняват чести кратки цикли, за да постигнат целевата температура. Това може да доведе до прекомерно студено или горещо помещение, неадекватно изсушаване на въздуха (с други думи, недостатъчно изсушаване на въздуха, което прави стаята по-неудобна), повишена консумация на енергия и текущи разходи, както и ускорен износ на системата.
 • Модели с недостатъчна мощност може да наложат по-често работа с максимална мощност, което може да изсуши въздуха твърде много и също така да доведе до прекомерен износ.

Например, ако изчислите, че помещението изисква модел с мощност 6kW, тогава търсете климатик с номинална мощност за охлаждане в диапазона от 6kW до 6,5kW (приблизително). Вероятно е по-безопасно да изберете модел малко над необходимия капацитет, отколкото малко под него, тъй като допълнителната мощност може да помогне при екстремни температури. Въпреки това, не превишавайте твърде много необходимия капацитет.

Как да направите правилно изчисление

Някои инсталатори и онлайн калкулатори предоставят само опростен анализ и могат да бъдат склонни да препоръчат по-голям капацитет, отколкото реално ви е необходим.

Обаче има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Например, добре изолирана стая с прозорци на южна страна ще изисква по-нисък капацитет, докато неизолирана стая с южни прозорци може да изисква по-голям такъв.

Също така, стая в Пърт вероятно ще изисква по-мощен климатик в сравнение с иначе идентична стая в Сидни.

Правилното изчисление взема предвид всички детайли на стаята:

 • Размерът на стаята (дължина, ширина и височина).
 • Видът на помещението (дневна, отворена дневна и кухня, спалня и др.).
 • Размерът и ориентацията на прозорците и стъклените врати (големи прозорци със северно или западно изложение могат да пропускат много топлина през лятото).
 • Сенници и завеси на прозорците.
 • Изолация на пода, тавана и стените.
 • Местният климат.

Устойчивост и климатизация

Още едно важно нещо за спазим правилата на това как да изберем климатик правилно. Климатиците са често свързвани със забележителни отрицателни въздействия върху околната среда, което, до известна степен, е основателно.

Те консумират значително количество електроенергия, особено през горещите дни, което може да доведе до значително източване на електроенергийните мрежи. Освен това, хладилните газове, използвани в климатиците, могат да допринесат за проблемите на глобалното затопляне.

Във времето обаче, съвременните хладилни агенти са били преработени, за да намалят въздействието си върху озоновия слой. Важно е също така да се отбележи, че качествените модерни климатици са изключително енергийно ефективни и предлагат висока степен на отопление и охлаждане при относително нисък разход на електроенергия.

За да направите използването на климатика по-приятелско към околната среда, е важно да инвестирате в добра топлоизолация на вашия дом и да използвате климатика само когато е необходимо. Също така, ако имате възможност, можете да разгледате опции за захранване на климатика със слънчева енергия, което е екологично по-устойчив вариант.

Гаранция

Устойчивостта и продължителността на климатичната система са от изключително значение при избора на подходящ модел. Никой не иска скъпа инвестиция да се окаже краткотрайна или да се наложи да бъде изхвърлена след само няколко години. Обикновено климатиците се очаква да издържат поне 6 години, но мнозина продължават да функционират без проблеми в продължение на 10 години или повече.

При избора на климатик е важно да обърнете внимание на гаранционния срок, предоставен от производителя. Този срок служи като индикатор за дълготрайността на продукта и доверието, което производителят има в него. Обикновено марките предлагат 5-годишна гаранция, но може да се намерят и по-дълги гаранционни срокове.

Колко струва използването на един климатик?

Експлоатационните разходи на среден климатик се различават значително в зависимост от климатичната зона, в която се намирате, и от степента на топлоизолация на вашия дом. Фактори като средната температура през годината, продължителността на периодите на охлаждане и отопление, както и енергийната ефективност на климатика и самия дом, играят важна роля в определянето на разходите.

Специфичните текущи разходи обикновено варират и могат да бъдат преценени по етикета за енергийна ефективност на устройството. Тези етикети предоставят информация за очакваните разходи за енергия в определени климатични зони.

Според прегледите ни на климатици, уредите за отопление и охлаждане обикновено представляват около 40% от цялостното потребление на енергия в среден дом. Разходите са обикновено по-високи в студени или горещи зони поради по-дълготрайните периоди на използване и по-екстремните климатични условия.

Най-добрата марка климатици

И така, коя марка климатик със сплит система да купите? Идентифицирахме най-доброто от групата въз основа на нашите прегледи на стотици модели, мнения на потребители и обратна връзка от нашите членове относно удовлетворението и надеждността. Вижте още кой е най-добрия хиперинверторен климатик.

Резултати за най-добра марка климатик:

1. Daikin и Mitsubishi Heavy Industries – 74%

2. Mitsubishi Electric – 72%

3. Fujitsu, LG и Panasonic – 71%

Най-добра марка климатик – Научи повече за тестовете

Най-добра марка климатик: Daikin & Mitsubishi Heavy Industries
Резултат за най-добра марка
Daikin: 74%
Mitsubishi Heavy Industries: 74%
Mitsubishi Electric: 72%
Fujitsu: 71%
LG: 71%

Panasonic: 71%Тествани модели
Daikin: 29
Mitsubishi Heavy Industries: 38
Mitsubishi Electric: 87
Fujitsu: 30
LG: 12

Panasonic: 14

Препоръчани модели
Daikin: 3
Mitsubishi Heavy Industries: 4
Mitsubishi Electric: 0
Fujitsu: 1
LG: 2

Panasonic: 1

Среден резултат от теста
Daikin: 70%
Mitsubishi Heavy Industries: 69%
Mitsubishi Electric: 67%
Fujitsu: 65%
LG: 71%

Panasonic: 67%

Резултат за надеждност
Daikin: 89%
Mitsubishi Heavy Industries: 90%
Mitsubishi Electric: 92%
Fujitsu: 91%
LG: 82%

Panasonic: 87%

Резултат за удовлетворение
Daikin: 91%
Mitsubishi Heavy Industries: 91%
Mitsubishi Electric: 90%
Fujitsu: 87%
LG: 83%

Panasonic: 85%

Препоръчително съотношение
Daikin: 10%
Mitsubishi Heavy Industries: 11%
Mitsubishi Electric: 0%
Fujitsu: 3%
LG: 17%
Panasonic: 7%

Резултатите от прегледите показват, че както моделите на Daikin, така и тези на Mitsubishi Heavy Industries се оценяват положително в цялата си гама продукти. И двата производителя получават високи оценки за надеждност, като също така се радват на висока степен на удовлетвореност от страна на клиентите.

Mitsubishi Heavy Industries е бил удостоен с наградата за най-добра марка климатик в предишни години, което подчертава отличната им репутация в индустрията. Въпреки това, Daikin също редовно получава признание и отличия, което ги прави със съществен принос към иновациите и качеството на предоставяните продукти.

Така че и двете марки се радват на добра оценка от страна на потребителите и се считат за надеждни и удовлетворяващи.

Характеристики, които трябва да имате предвид

Още важни характеристики за да спазим правилата на това как да изберем климатик правилно.

Скорости на вентилатора

Вентилаторът циркулира охладен или загрят въздух в помещението. Потърсете модел с широк обхват на въздушния поток и множество скорости на вентилатора: от много висока (за да помогне на стаята да се охлади бързо) до много ниска, така че да има по-малко шум и неприятно течение след постигане на правилната температура.

Режими на работа

Автоматично: Системата автоматично избира режима, необходим за поддържане на избраната температура в стаята.

Cool: Изпомпва топлината отвътре навън, охлаждайки помещението. Топлина: Изпомпва топлината отвън навътре, затопляйки помещението.

Сухо: Изсушава въздуха, предоставяйки известно охлаждане, но не толкова, колкото режимът на охлаждане.

Само вентилатор: Издухва въздух без нагряване, охлаждане или изсушаване, което е полезно, когато желаете само разхлаждащ бриз.

Икономичен: Познат още като Еко режим, този режим намалява консумацията на енергия. Различните марки прилагат тази функция по различни начини. Тя може просто да намали мощността за охлаждане или отопление чрез регулиране на термостата с няколко градуса, или може да използва сензори, за да установи дали стаята е празна и след това да намали охлаждането/отоплението.

Сензор за човешко присъствие

Този сензор определя дали има хора в стаята, за да уредът да продължи да работи. Когато няма хора, уредът може да превключи на икономичен режим, намалявайки консумацията на енергия (все пак е необходимо да изключите уреда, ако къщата е празна).

Тази функция е известна с различни имена: Mitsubishi Electric я нарича Absence Detection, Mitsubishi Heavy Industries – Eco Operation, Panasonic – Econavi, а Daikin – Intelligent Eye.

Човек, използващ приложение за контрол на температурата с климатик Много от по-новите климатици могат да се управляват чрез приложение на вашия телефон.

Wi-Fi и контрол на приложението

Много от по-новите модели могат да се свържат с безжичната мрежа в дома ви, така че можете да управлявате климатика чрез приложение на вашия смартфон – удобно, ако сте на работа и искате да го включите преди да се върнете, или ако сте у дома и сте изгубили дистанционното.

За някои модели функцията Wi-Fi е допълнителна екстра под формата на Wi-Fi устройство, закупено отделно. Тези устройства се добавят към вътрешната част на климатика и обикновено изискват професионален монтаж. Обикновено тези устройства струват няколкостотин лева, плюс разходи за монтаж.

Дистанционно

Търсете големи, добре разположени бутони с лесни за четене етикети и голям, четим LCD екран.

Спящ режим

Тази функция регулира температурата в стъпки до удобно ниво за сън, така че климатикът работи по-меко (и е по-тих), когато спите.

Регулируеми или осцилиращи жилузи

Препоръчваме да ги насочите нагоре за студен въздух и надолу за топъл. Това може да се постигне чрез дистанционното за повечето модели. Регулирането на щорите от ляво на дясно помага да се насочи въздухът там, където е необходим. Още едно важно нещо за спазим правилата на това как да изберем климатик правилно.

Забавяне при рестартиране

Тази функция предпазва компресора, като предотвратява повторното стартиране на климатика след изключване.

Шум

Какъв е шумът от климатиците? Повечето съвременни климатици със сплит система са изключително тихи както на закрито, така и навън. Все пак, е важно да проверите нивото на шума, преди да вземете решение за покупка.

Извършваме измерване на шума като част от нашите рецензии на климатици със сплит система. В последния ни тест, шумът от вътрешните модули варираше от 19 dB до 53 dB, а от външните модули – от 42 dB до 69 dB (измерено при най-тихата настройка на вътрешния вентилатор).

За сравнение, ето някои общи нива на звука:

 • 30 dBA – типично ниво на звука за тих дом.
 • 50 dBA – звуково налягане в тих автомобил по време на шофиране.
 • 60 dBA – средно ниво на разговор.
 • 70–80 dBA – шумът на прахосмукачка.

Шумът от вътрешния модул може да доведе до пречки по време на вашия ден, включително разговори и сън. Външният шум може да създаде неудобство (ако е твърде близо до прозореца на спалнята или хола) или да дразни съседите ви. Затова е важно да обмислите внимателно местоположението на външното тяло.

Много общини имат регулации относно нивата на шум, свързани с използването на климатици. Преди да закупите, проверете местните наредби и правилата за вашата общност, особено ако сте апартаментен жител, където външното тяло трябва да бъде инсталирано близо до къщата на съседа.

Илюстрация на стенен климатик Климатикът, монтиран на висока стена, лесно разпръсква въздуха през стаята.

На стена или на таван?

Висока стена: Вътрешното тяло се монтира високо на стена, за да осигури лесно циркулиране на въздушния поток в стаята.

Монтиран на пода: Вътрешното тяло е на нивото на пода, което може да бъде по-подходящо за някои помещения.

Касетен монтаж: Вътрешното тяло се монтира на тавана. Под/таван: Може да се монтира както на тавана, така и на пода.

Работен диапазон

Живеете ли в регион с екстремни температури? Повечето климатици могат да работят при температури от около -10°C до около 45°C или повече. Това е обичайно достатъчно за много части от света, но е важно да проверите работния диапазон на климатика, преди да закупите, за да се уверите, че той може да се справи с екстремните условия във вашия регион.

Автоматично размразяване

Ако живеете в студен район, е добре да изберете климатик с автоматична функция за размразяване, за да предотвратите образуването на лед върху външния топлообменник през зимата.

Устройство за активиране на реакция при търсене (DRED)

Ако вашият климатик разполага с функция за управление на търсенето (DRED или PeakSmart), и вашата енергийна компания предоставя услугата PeakSmart, те могат да превключат климатика в икономичен режим по време на пиковото търсене в електрозадвижващата мрежа.

Този процес обикновено няма съществено въздействие върху охлаждащата (или отоплителната) мощност на климатика. Може би няма да забележите, че този процес се случва. Той обаче значително намалява консумацията на енергия на климатика, като по този начин не само ще ви спести пари, но също така ще намали необходимостта от повече енергийна инфраструктура. За сега, обаче, само някои енергийни доставчици предоставят тази услуга. Някои компании, като Energex и Ergon в Куинсланд, дори предоставят стимули за клиентите, закупили климатици с функция DRED.

Пречистване на въздуха

Всички климатици са оборудвани с прахов филтър във вътрешното тяло, който задържа праха от въздуха и предотвратява замърсяване на вътрешните компоненти. Въпреки това, тези стандартни филтри могат има минимален ефект върху дима и други много фини частици.

За по-ефективно филтриране на дим и други фини частици е необходим HEPA филтър. Въпреки че климатиците със сплит система или канални климатици не могат да бъдат оборудвани с HEPA филтри поради високите стойности на въздушния поток, много нови модели разполагат с функции за по-ефективно пречистване на въздуха. Това може да включва йонизация или фотокаталитични филтри. Научете повече относно различните видове филтри за пречистване на въздуха в нашето ръководство. Още едно важно нещо за спазим правилата на това как да изберем климатик правилно.

Онлайн можете да откриете различни резервни филтри за пречистване на въздуха за климатици, които се описват като електростатични, активен въглен и др. Тези филтри се твърди, че са съвместими с основните марки климатици и могат да бъдат изрязвани, за да отговарят на различни модели. Въпреки това, бъдете внимателни, тъй като използването на неоригинални части може да намали производителността на вашия климатик, да причини повреда и да анулира гаранцията.

Монтаж на климатик

Търсете няколко оферти от одобрени професионалисти, като повечето предлагат пакети за доставка и инсталация, макар че има и тези, които предлагат само услугата по инсталация (при което вие трябва да закупите климатика самостоятелно).

Важно е монтажникът да бъде квалифициран, тъй като това влияе на гаранцията за електрическата работа.

За свързването на канализацията към системата за дъждовна вода, се налага участие на квалифициран водопроводчик. Уверете се, че монтажникът ви притежава всички необходими акредитации за изпълнение на цялостната инсталация.

Изборът на място за монтаж на климатика е важен – обикновено е по-добре той да бъде инсталиран на по-дългата стена на стаята, а не точно над прозорец. Вашето местоположение и конкретните изисквания на помещението ще ви помогнат да определите най-подходящото място.

Външното тяло на сплит-системата трябва да бъде монтирано на здрава основа, като бетонна плоча, или закрепено на стена с подходящи скоби. То трябва да бъде възможно най-близо до вътрешното тяло, предпочитано на разстояние от три до пет метра с тръби между тях.

Засенчването на външната част от слънцето е важно, например като я монтирате на южната стена или поставите тента.

Монофазното захранване е достатъчно за повечето климатици с една или множество сплит системи. Трифазното захранване може да е необходимо за по-големи системи с капацитет 20kW или повече.

След инсталацията, не забравяйте да поддържате климатика чист и да редовно почиствате филтрите.

Често задавани въпроси

Как да спестите пари, когато пускате вашия климатик
 • Наличието на подходящ размер климатик е важна първа стъпка.
 • Модел с повече енергийни звезди ще бъде по-ефективен и ще използва по-малко енергия от модел с по-малко звезди. 
 • Нашите ревюта за климатици оценяват всеки модел за ефективност на охлаждане и отопление по-точно от оценките със звезди и дават ориентировъчни текущи разходи за всеки модел.
 • Направете дома си възможно най-енергийно ефективен
 • Използвайте икономичен режим („Еко режим“), ако вашият климатик има такъв.
 • Задайте целевата температура (термостат) на разумна температура, така че системата да не работи твърде усилено и да използва повече енергия

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
 • Total (0)
Сравни
0