Разлика между Мултикукър и Фрайър – Кое да Купите?

Оценка: 5 (1 глас)

Много често се задава въпросът дали има Разлика между Мултикукър и Фрайър фритюрника и каква точно е тя. Преди десетилетие нито един човек не никой не е имал нито най-добрия Еър Фрайър фритюрници с горещ въздух, нито най-добрия мултикукър за бързо приготвяне на храна. В момента тези уреди се срещат навсякъде по кухните в цялата страна.

Разлика между Мултикукър и Фрайър
Разлика между Мултикукър и Фрайър

Технология

Въпреки желанието на много от нас да се наслаждаваме на кулинарни умения и творчество, заетият работен график и семейните ангажименти често ограничават времето, което можем да отделим за готвене. В Сравни Цени ценим важността на готвенето и как то може да бъде източник на удоволствие, да обединява хората и да повишава общото чувство за благополучие.

Ако желаете да обновите кухненските си уреди, така че да може да приготвяте вкусни, но бързи ястия, търсенето приключи. Ние сме тук, за да ви помогнем да извлечете максимума от вашата кухня с нашата селекция от висококачествени уреди, независимо от размера й. Нашето компетентно екипче може да ви насочи в избора на най-подходящия уред за вашите нужди, а в тази статия ще разгледаме различията между два от най-популярните кухненски помощника – фритюрник и мултикукър.

Идеята за готвене за удобство се заражда във Великобритания през 70-те години с появата на микровълновата печка, която предоставяше възможност за приготвяне на семейни ястия за минути. Въпреки това, тези ястия често бяха замразени, предварително приготвени и често съдържаха минимално количество хранителни вещества. Освен това, те бяха достъпни само за тези, които разполагаха със собствени фризери и място за тяхното съхранение.

През 80-те години на миналия век, с нарастването на популярността на микровълновите печки и фризерите, търсенето на готови ястия продължи, предизвикано от променените семейни обстоятелства. С много жени, заети с работа от 9 до 5, времето за приготвяне на пълноценни ястия всекидневно беше ограничено. Така се наложи ястията да бъдат готвени за минимално време, понякога за три минути, и вече не бяха задължително подготвени в дома. Този подход маркира началото на ерата на бързото и удобно готвене.

От 80-те години на миналия век до днес преминахме дълъг път, разполагайки със съвременни и луксозни кухненски уреди, които не само предоставят улеснение при готвенето, но и позволяват създаването на вкусни ястия за цялото семейство.

Каква е разликата между Мултикукър и Фрайър?

Разлика между Мултикукър и Фрайър
Разлика между Мултикукър и Фрайър

Основната разлика между Мултикукър и Фрайър лежи методът, по който те приготвят храната. Въздушният фритюрник разполага с вентилатор, който направлява топлината върху храната, създавайки ефекта на реакцията на Маяр. Този процес, подобен на карамелизацията, предизвиква пържене на храната с минимално или без използване на мазнини или масла. Вкусът, получен от въздушното пържене, ясно се различава от този на дълбокото пържене.

От друга страна, електрическите тенджери под налягане, често известни като Мултикукър, използват топлина и налягане за приготвянето на храната. Налягането се увеличава чрез загряване на течности в плътно затворена тенджера. Следователно Instant Pots или Мултикукър са по-подходящи за готвене на храни с високо съдържание на вода.

И така, какво точно е Еър Фрайър фритюрник с горещ въздух и защо са толкова популярни?

Въпреки че терминът „пържене“ е включен в името му, въздушният фритюрник на практика не използва масло за готвене. С малките си размери този преносим уред е идеален за кухни с различни размери. Можете да си представите въздушния фритюрник като магическо устройство, което минимализира габаритите на кухненската фурна. Ако това не е възможност, винаги можете да го закупите от нас.

Фритюрникът не само не използва масло, но и не „пече“ храната. Вместо това той имитира ефектите от дълбокото пържене, без да бъде необходимо да се добавят големи количества масло. Така можете да се насладите на обичаните си ястия по по-здравословен начин.

Въздушните фритюрници са изключително многофункционални и могат да приготвят разнообразни ястия – от замразена храна до ръчно нарязани пържени картофи и дори домашно приготвени бисквити. Те са подходящи за приготвяне на както сладки, така и солени ястия, което обяснява значителния им ръст в популярност през последните години.

Въздушният фритюрник е способен да приготвя и различни ястия като твърдо сварени яйца, пролетни рулца, пържена риба и пиле, гриловани зеленчуци, печени картофи, замразена храна, торти, мъфини, чипс и други. Той функционира чрез използването на горещ въздух и вентилатор. След като поставите храната в уреда, горещият въздух започва да циркулира около нея, създавайки равномерно приготвяне и имитирайки ефекта на пържене с масло, без да го използва.

Специфично време за готвене може да варира, но повечето ястия се приготвят в рамките на 25-35 минути. Това прави въздушния фритюрник идеален за всеки домакин, като същевременно създава възможност за наслаждаване на храна с качествен завършек. След приключване на готвенето, внимателното почистване на уреда е важно, за да се избегне прегряването на остатъчни части при следващата употреба.

С растящата осведоменост за здравословния начин на живот въздушните фритюрници са се превърнали в предпочитан избор, предоставяйки възможност за наслаждаване на обичаните вкусове по по-здравословен начин.

А какво е мултикукър?

Мултикукърите представляват бъдещето на готвенето, съчетавайки множество програми под един капак, включително функцията за готвене под налягане. Този уред премахва необходимостта от използването на няколко различни уреди, които може би вече не използвате, освобождавайки място в кухнята ви.

Мултикукърът е идеален за разнообразни ястия, като супи, конфитюри, гювечи и гърди. Със своите 9 до 15 функции, той предоставя удобство и лесност при готвенето, позволявайки ви да се наслаждавате на широка гама от кулинарни възможности. От яхния и чилито до ориз и печени ястия, мултикукърът ви осигурява шанс да разнообразите менюто си.

Този уред не само спестява време, благодарение на функцията за готвене под налягане, която намалява времето за приготвяне наполовина, но и осигурява здравословни и вкусни ястия. С компактния си дизайн, мултикукърът е идеален за големи семейства, като същевременно спестява пространство и улеснява почистването със съвместимостта със съдомиялна машина.

Сравнително с въздушния фритюрник, мултикукърът е по-сложен и съдържа повече функции за готвене, което може да се отрази на цената му. Въпреки това, мултикукърът предоставя голяма гъвкавост в приготвянето и е енергийно ефективен. От вас зависи за какво искате да използвате уреда – дали искате по-широк спектър от възможности или по-бързи резултати.

Общо взето това е основната Разлика между Мултикукър и Фрайър.

Ако търсите нов и по-здравословен начин за готвене на храна в по-малки порции, въздушният фритюрник е отличен избор. Този уред е специализиран в това да направи храната хрупкава, предоставяйки по-здравословна алтернатива на дълбокото пържене. Важно е да се отбележи, че въздушните фритюрници са предназначени предимно за този тип готвене, въпреки че модерните модели като тези от гамата на Ninja включват и функции за печене и дехидратация.

Фритюрниците са компактни уреди, които се отличават със своята мобилност и удобство. Те са идеални за по-малки кухни и се адаптират лесно към ограничени пространства. В сравнение, мултикукърите са по-големи и съдържат множество функции, които ги правят подходящи за приготвяне на разнообразни ястия, подходящи за по-големи порции.

Въпреки разликите, и двете уреди са предназначени да улеснят процеса на готвене, осигурявайки по-здравословни и удобни опции. Независимо кой модел изберете, вие ще спестите време и пространство в кухнята си, като се включите в модерната революция на удобното готвене.

Удобство

Фритюрниците се считат за по-удобни и по-лесни за използване, особено малките модели, тъй като те обикновено имат по-малко функции и се нагряват по-бързо в сравнение с Instant Pots.

При работата с въздушен фритюрник процесът е по-пряк и по-лесен за контрол. Потребителите могат да следват рецепти за незабавно готвене и да приготвят храната си бързо, като след това проверяват вътрешната температура през процеса. Този метод предоставя по-голяма гъвкавост и контрол в сравнение с процеса на готвене под налягане, където създаването на налягане може да отнеме време.

Фритюрниците обикновено имат по-малко бутони и контроли, което ги прави по-прости за използване. Потребителите просто задават времето и температурата и могат да следят процеса с по-малко сложности.

От друга страна, Instant Pots са по-сложни поради многото си функции. Те могат да предоставят различни опции за готвене, което може да допринесе за сложността при използването им.

Също така, рецептите за Instant Pots често не включват времето за създаване на налягане в общото време за приготвяне, което може да удължи процеса. Налягането може да отнеме време, докато достигне необходимото ниво, което е важен фактор за времето на приготвяне.

Въздушните фритюрници, от своя страна, се нагряват бързо и обикновено започват работа в рамките на няколко минути. Така потребителите получават по-бърз и директен достъп до готвенето.

Универсално

Разлика между Мултикукър и Фрайър
Разлика между Мултикукър и Фрайър

Въпреки значителните разлики между марките и моделите на въздушни фритюрници и инстантни тенджери (мултикукъри), мултикукърите се отличават с по-голяма гъвкавост. Те обикновено включват функции като готвене под налягане, бавно готвене, варене на ориз, сотиране и поддържане на топлина.

Въздушните фритюрници, от своя страна, имат по-специфична функция – готвене с конвекция, която включва обдухване на горещ въздух върху храната. Този метод е полезен за печене и препичане, но въздушните фритюрници са ограничени до тази конкретна функция.

В последно време се появяват и комбинирани модели, като например тостери с въздушен фритюрник, които добавят възможност за печене без конвекция. Това е полезно, когато искате да предотвратите прегаряне на външността на храната, преди да достигне безопасна вътрешна температура.

Изборът между мултикукър и въздушен фритюрник зависи от предпочитанията и нуждите на потребителя. Ако търсите по-голяма гъвкавост и разнообразие във функциите за готвене, мултикукърът може да бъде подходящият избор. В случай че цените по-специфичните функции, като готвене с конвекция, тостерите с въздушен фритюрник могат да са добро решение.

Разнообразие от рецепти

Въздушните фритюрници се наслаждават на леко предимство в областта на рецептите, честичко заради многото готварски книги и ресурси, посветени специално на този вид уреди. Въпреки това има обширен избор от рецепти за и двата вида уреди. Онлайн обществото предлага равен брой рецепти за фритюрници и инстантни тенджери, като рецептите за незабавни гърнета може да са по-често срещани, но в последно време въздушните фритюрници стават все по-популярни.

Важно е да отбележим, че много рецепти, предназначени за стандартни фурни, могат лесно да бъдат конвертирани за използване във въздушен фритюрник. Процесът на конвертиране не е труден, и за този случай има калкулатор, предоставен от сайта на Ърб, Everyday Family Cooking, който може да ви помогне с преобразуването на рецептите. Така че, независимо от това дали избирате въздушен фритюрник или мултикукър, вие ще имате достъп до разнообразие от вкусни рецепти, които можете да приготвите.

Безопасност

Съвременните електрически тенджери под налягане, включително и инстантните тенджери, са проектирани със серия от функции за безопасност, които значително намаляват опасността от инциденти. От осигурено освобождаване на налягането до двойни и тройни системи за проверка на затварянето, те се стремят да предоставят безопасна среда за готвене. Въпреки това, както в случай на всяко готварско оборудване, е важно да се спазват инструкциите за използване и безопасност, за да се предотвратят възможни рискове.

От друга страна, въздушните фритюрници нямат опасност от подобно налягане и пара, като инстантните тенджери. Въпреки това те имат собствени рискове, особено във връзка с горещата мазнина. Важно е да се спазват инструкциите за безопасност и да се внимава при работа с гореща мазнина, за да се предотвратят инциденти.

Когато се използват на кухненска печка, и двата вида уреди могат да бъдат подложени на опасност от нагорещяване или дори разтапяне. Затова е важно да се използват на подходящи повърхности и да се внимава с топлината.

Кои са най-добрите Еър фрайър фритюрници с горещ въздух и мултикукъри?

Прегледахме редица от водещите въздушни фритюрници на пазара и мултикукъри. Разгледайте нашето ръководство за най-добрия Еър Фрайър фритюрници с горещ въздух, където представяме други избрани модели.

Относно ръководството ни за електрически тенджери под налягане мултикукър, посетете нашето ръководство за най-добрия мултикукър.

Еър Фрайър, фритюрник с горещ въздух Elekom ЕК-20135
Elekom ЕК-20135 представлява иновативен и мултифункционален еър фрайър, предоставяйки възможност за здравословно готвене, печене и пържене.
132,00
Оферта
най-добър Еър Фрайър фритюрници с горещ въздух
Мултикукър Tefal 16 в 1 SpheriCook RK745800
Tefal SpheriCook е мултикукър, който предлага всичко, от което се нуждаете, за да приготвяте вкусни и разнообразни ястия у дома
184,99
WOW ОФЕРТА
най-добър мултикукър

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0