Как да направите своя евтин офис стол по-удобен

Оценка: Бъдете първи!


Въпреки че столовете от висок клас като Steelcase Gesture и Herman Miller Aeron са признати за своето високо качество и ергономични функции, понякога е възможно да се постигне комфорт и с по-евтини столове. Вашата ситуация е пример за това, че с някои интелигентни модификации евтиният стол може да стане приемливо решение за домашния офис.

най-добрите офис столове
най-добрите офис столове

Добавянето на евтини възглавници и правилно настройване на другите елементи в офиса, като клавиатурата и монитора, може да подобри поддръжката и удобството на вашата работна позиция. Важното е да се грижите за своята ергономия и да адаптирате средата си към вашия комфорт и нужди, дори ако използвате по-евтин стол.

Не забравяйте, че не става въпрос само за стола

За да постигнете правилната ергономична форма, докато седите на бюрото си, е важно да балансирате няколко различни фактора. Височината на стола трябва да съответства на височината на бюрото и клавиатурата, а височината на монитора ви трябва да бъде настроена така, че да не протягате врата си. Ако нещо от това липсва, вашата работна станция и цялото ви тяло няма да са подравнени.

Въпреки че този процес може да изглежда прост, е трудно да определите как точно да седите, за да не напрегнете гърба си след продължително време.

Проблемът стои в това, че повечето офис мебели са рекламирани като универсални, но в реалността дизайните им са съсредоточени към хора с по-голям ръст.

Например, средно бюро с височина от 70-80 см е проектирано да бъде най-удобно за човек с височина 1,8 м. Също така, много офис столове не се регулират достатъчно ниско, за да позволят на по-ниски хора да седят с крака на пода. Решенията на подобни проблеми могат да бъдат лесни и ценово ефективни след години на тестване и консултации с експерти по ергономия.

Коригирайте позицията си на сядане

За да подобрите ергономичността на стола си, започнете с използване на вградените настройки за спускане или повдигане на седалката, така че краката ви да са плоски на пода, коленете да са на нивото на бедрата или малко по-ниско, а гърбът ви да бъде удобно облегнат на облегалката. Ако не успеете да постигнете идеалната седнала позиция, можете да изпробвате следните модификации:

Ако краката ви висят, дори при най-ниската настройка на стола, използвайте поставка за крака. Това може да бъде ролка от дунапрен или кутия от картон, но е препоръчително да инвестирате в специално устройство, стабилно и меко, което подпомага движението на краката ви.

Ако забележите, че коленете ви са по-високи от бедрата, дори когато столът е на най-високата си настройка, използвайте възглавница за седалка, която може да повдигне дупето ви с допълнителни сантиметри. Това е полезно за поддържане на правилната стойка на седалката.

Ако седалката на стола ви не е комфортна, използвайте възглавница за лумбална опора. Това може да подпомогне в правилната стойка на облегалката, особено ако сте по-ниски и дълбочината на седалката е прекалено голяма за вас.

Всички тези модификации са бюджетни и могат значително да подобрят удобството на дори по-евтините офис столове. Важно е да настройвате стола си така, че да поддържа правилната ергономична позиция при работа.

След това погледнете клавиатурата и бюрото си

Идеалната позиция за предмишниците и китките ви е да бъдат успоредни на земята или под наклон надолу, наподобяващ писане с клавиатура в скута ви. Ако бюрото ви е с фиксирана височина и не можете да държите краката си плоски на пода, възможно е да се наложи да правите някои промени.

Ако клавиатурата ви е твърде висока, решението може да бъде повдигане на стола си и използване на поставка за крака. Поставката за клавиатура под бюрото също може да бъде полезна, като позволява да свалите клавиатурата на ниво, което намалява напрежението в ръцете и раменете.

В повечето случаи не се среща бюро, което е толкова ниско, че да налага напрежение или прегърбване при писане. Ако се озовете в такава ситуация, причината може да бъде в необходимостта от по-високо бюро, което отговаря на вашите ергономични изисквания.

Накрая проверете височината на екрана на вашия монитор или лап

За оптимално разположение на монитора си, уверете се, че нивото на очите ви е приблизително 5 до 8 сантиметра под върха на монитора. Това ще предотврати прекомерно накланяне на главата нагоре или надолу.

Ако мониторът ви е твърде нисък, което често се случва при работа с лаптоп, може да решите проблема, купувайки стойка за лаптоп с регулируема височина или външен монитор с подобни функции. За настолни компютри, които използват външен монитор, рамо за монитор може да бъде полезно за достигане на оптимално разположение.

Ако мониторът ви е твърде висок и ви кара да навеждате главата си, преместете прозорците на приложенията си така, че да са центрирани по вашата зрителна линия. Това може да помогне за избягване на протягането на врата.

С тези съвети ще можете да оптимизирате работната си станция, дори преди да инвестирате в по-качествен офис стол.

Най-добрите телевизори |  Най-добрите телевизори до 1000 лв | най-добрите монитори | най-добрите лаптопи | най-добрите телефони | най-добрите офис столове

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0