Съществува Отвратителна Причина да се Къпете Вечер

Оценка: Бъдете първи!

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Вижте нашия процес.


 

И тя се крие в леглото ви!

Съществува Отвратителна Причина да се Къпете Вечер

Винаги съм предпочитал да се къпя вечер. Този обичай ми се е наложил още в ранните години от живота ми когато тренирах плуване и предпочитах да се измия от хлора преди лягане.

Освен това, аз съм нощна птица и изисквам около пет аларми, за да се събудя навреме. Душът сутринта просто изглеждаше, че отнема твърде много ценно време за сън.

Въпреки това, някои вечери, когато заспивам с мокра коса, се замислям дали не би било по-добре да си взема сутрешен душ. И така, има ли правилно решение дали да се къпеш вечер или сутрин?

Учените представят аргументи както в полза на сутрешните душове, така и в полза на тези вечер, тъй като всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Докато сутрешният душ е добър за стимулиране и помага за премахване на инерцията на съня, вечерния душ релаксира и успокоява тялото като ритуал преди лягане.

Въпреки че изборът може да изглежда като просто въпрос на лични предпочитания, в действителност не е толкова прост. Има и други фактори, които следва да се вземат под внимание, освен просто отпускането или събуждането. Трябва да се вземе предвид и наличието на микроби, бактерии и пот по чаршафите в леглото ви.

Отговорът се крие в леглото ти

Нашите легла са наистина развъдници за бактерии! Според едно изследване губим до 100 литра пот в леглото годишно.

От същото изследване се разбира, че върху 10 редовно използвани възглавници са открити 47 различни вида гъбички. Освен това, възглавниците са пълни с мъртва кожа, акари и изпражнения. Не забравяйте да перете редовно възглавниците си!

Въпреки че можете да почистите матрака си и да използвате защитни калъфки за възглавниците, най-добрият начин да поддържате леглото си чисто е да се къпете вечер. Едно от предимствата на вземането на душ в края на деня е, че измивате токсините, потта и бактериите от тялото си, преди да се допрете до чаршафите си. Въпреки това, рискувате да се легнете в леглото с мокра коса, което може да представлява опасност.

Ако легнете с мокра коса, влагата може да проникне директно във възглавницата ви, създавайки перфектната среда за развитие на нежелани гъбички, бактерии и други.

Ето защо трябва да изсушавате косата си преди лягане.

Някой обаче казват, че вземането на душ сутрин вдъхва жизненост

За някои хора сутрешният душ е незаменим – те твърдят, че ги събужда повече от кафето.

Някои експерти твърдят, че това може да помогне да се преодолее инерцията на съня, която ни прави да се чувстваме тромави сутрин. Ако това е вашето предпочитано време за душ, не се притеснявайте.

За тези, които нямат време да изсушат косата си преди лягане, сутрешният душ е най-доброто решение. Лягането със суха коса предотвратява влагата във възглавниците, а мокрите възглавници представляват риск за развитието на бактерии.

И така, кое е по-добре – да се къпете сутрин или вечер?

Докато нощният душ може да предотврати пренасяне на пот и мръсотия в леглото ви, това кога да се къпете е въпрос на личен избор.

Според AmeriSleep във вашето легло има множество бактерии, но само някои от тях са потенциално вредни за здравето ви.

Ако предпочитате сутрешния душ, просто бъдете внимателни да поддържате редовна хигиена на завивките и спалното бельо, перете възглавниците, когато е необходимо, и използвайте горен чаршаф, за да поддържате завивката си чиста. Вземането на душ вечер, допълнително към редовната грижа, може да внесе допълнителна чистота, особено ако поддържането на чистотата на леглото ви е важно.

Ако информацията за бактериите в леглото ви ви кара да се замислите за добавяне на вечерен душ към рутината ви – не се спирайте.

В Usatoday Д-р Джесика Крант, сертифициран дерматолог от Американската академия по дерматология, отбелязва: „Има ситуации, при които може да е нужно да се къпете два пъти на ден, но тези душове трябва да са много кратки.“

Излагането на твърде много вода, особено гореща, може да доведе до изсушаване на кожата и косата, особено при хора с атопичен дерматит или много суха кожа. По-добре е да подобрите хигиената си и да се придържате към един душ на ден. Независимо дали предпочитате сутрешния или нощния душ, в крайна сметка решението е ваше.

Сравни Цени
Logo
Сравнете продуктите
  • Total (0)
Сравни
0